Ziua Logo
  Nr. 3937 de joi, 24 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Martin Scorsese si Victor Rebengiuc, impreuna in sala de proiectie
"Padurea spanzuratilor", dupa 40 de ani, din nou la Cannes
 23 mai, 17:28 
Victor Rebengiuc (ZIUA foto)
Valoarea cinematografiei romanesti este, o data in plus, recunoscuta peste hotare. La propunerea binecunoscutului regizor american Martin Scorsese, invitat de onoare al festivalului din 2007, filmul "Padurea spanzuratilor", ecranizare a romanului omonim al scriitorului Liviu Rebreanu, va fi prezentat in aceasta seara in cadrul sectiunii "Clasicii festivalului" de la Cannes. Victor Rebengiuc, protagonistul ecranizarii, va fi prezent in sala. Pelicula, regizata de Liviu Ciulei, a fost recompensata cu premiul pentru regie, la editia din 1965 a manifestarii culturale in cauza.
"Padurea Spanzuratilor", unul dintre filmele de referinta ale cinematografiei autohtone, va fi prezentat in aceasta seara, in cadrul sectiunii "Cannes Classics" (Clasicii Cannes-ului - n.red.), infiintata cu trei ani in urma.
Pelicula lui Liviu Ciulei a fost selectionata de regizorul american Martin Scorsese pentru organizatia sa "World Cinema Fundation", creata in scopul de a sprijini la nivel mondial actiunea de prezervare a valorilor de cinemateca.
Regizorul Cristi Puiu va face o scurta prezentare a acestui film pentru publicul francez care va viziona productiile prezente la cea de-a 60-a editie a festivalului.
Victor Rebengiuc, in sala la Cannes, dupa 40 de ani
Actorul Victor Rebengiuc, interpretul locotenentului Apostol Bologa, rol care l-a consacrat in lumea filmului romanesc, va lua parte, diseara, la cea de-a doua proiectie a peliculei, dupa mai bine de patru decenii de cand aceasta a fost vizionata prima data de critici.
Maestrul a luat parte, seara trecuta, la lansarea oficiala a fundatiei regizorului american. In sala conferintei de presa in care era asteptat Scorsese s-a aflat si Victor Rebengiuc, invitat la Cannes in calitate de interpret principal al rolului masculin in acest film.
"Ma uit in jur si ma intreb daca mai exista in aceasta sala cineva care a participat la proiectia de atunci", a declarat actorul. "Eram niste anonimi atunci. Ceilalti isi insirasera afisele pe toata faleza. Noi, cu saracia noastra, n-aveam nici macar unul! Dar tot am luat trofeul. Aud acum ca toata lumea vorbeste pe aici cu admiratie de Cristian Mungiu si filmul sau. Ne bucura ca am avut sansa sa cunoastem si zile mai faste pentru cinematografia romana, si daca va urca pe podium (Mungiu - n.red.), vom fi alaturi de el, cu satisfactia celor care au deschis drumuri", a mai spus Victor Rebengiuc, citat de Mediafax.
Reprezentatii romanesti la festival
La editia aniversara din 2007 a Festivalului de Film de la Cannes, Romania este prezenta, in cadrul competitiei oficiale, cu filmul lui Cristian Mungiu "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", iar la sectiunea "Un Certain Regard" a fost selectionat "California dreamin", lungmetrajul de debut al tanarului regizor Cristian Nemescu, disparut in urma unui tragic accident.
Catalin Mitulescu, detinatorul "Palme d 'Or" pentru scurtmetrajul "Trafic" (1994), participa la prestigioasa manifestare in cadrul Atelierului Cin�fondation cu proiectul cinematografic aflat in productie "Un balon in forma de inima", atelier la care sunt inscrise 15 proiecte din tot atatea tari.
Din juriul sectiunii "Un Certain Regard" a festivalului face parte, in acest an, si regizorul Cristi Puiu, prezenta sa in acest juriu reprezentand o dovada in plus ca cinematografiei romanesti ii este recunoscuta valoarea.
Padurea spanzuratilor, filmul
Liviu Ciulei (ZIUA foto)
Conform criticilor, prin acest film, Liviu Ciulei se defineste a fi un regizor care crede in imagine. Acesta acorda o semnificatie aparte alegerii cadrului natural. Expresivitatea structurii decorului filmului -stivele de cosciuge, gramezile de scaune, vrafurile de bocanci, sau aspectul de boala al arborilor padurii, cu araturi uscate, si lumina livida a intinderilor, contribuie din plin spre a aduce actiunii o atmosfera sumbra, bolnavicioasa, tensionata a razboiului care a cuprins si participantii.
Specialistii au considerat, de-a lungul timpului, ca filmul depaseste optica teatrala a punerii in scena a actiunii inerenta oricarei cinematografii la inceputuri, situatie in care se gasea filmografia romaneasca in anii '60.
"Padurea spanzuratilor" a facut ca filmul artistic romanesc sa devina cunoscut in lume. In 1965, participand la la Festivalul International al Filmului de la Cannes, regizorul Liviu Ciulei a fost recompensat cu Premiul pentru regie.
REACTII LA CALD:
Monica ANDRONESCU, redactor Cultura:
"Faptul ca in ultimii ani cinematografia romaneasca a primit atatea premii internationale si filmele regizorilor tineri au fost selectionate si premiate la Cannes arata ca premiul din 1965 pentru "Padurea spanzuratilor" n-a fost o intamplare. A fost doar o perioada lunga de tacere in care s-a pregatit ceva. Prezenta, astazi, la Cannes, a "Padurii spanzuratilor", este o confirmare, o noua deschidere a unui drum. Sau poate o replica peste ani, daca filmul lui Cristian Mungiu va fi premiat".
Cristina STEFAN  
 Afisari: 362  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Aloo...   de AVP
A r h i v a
Stirile zilei 2007-05-24
 17:27 
PSD-ul incepe negocierile, PD-ul vrea anticipate, liberalii sunt in sedinta  2007-05-23
 15:35 
A murit Ralu Filip  2007-05-23
 Top afisari / comentarii 
 Contul Bahamas (4045 afisari)
 Basescu, seful oligarhiei (3633 afisari)
 Tatuajele Angelinei (2050 afisari)
 Celebritati respinse de Harvard (2035 afisari)
 PSD vrea scaunul lui Tariceanu (2034 afisari)
 Brancusi expus la Moscova (318 afisari)
 Procurorii DIICOT nu pot fi audiati de parlamentari (160 afisari)
 Sunshine (79 afisari)
 Pentru o politica externa a Uniunii in linie cu asteptarile cetatenilor (66 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00730 sec.