Ziua Logo
  Nr. 3933 de sambata, 19 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Iranianul coordona reteaua dintr-un apartament modest din Capitala
Unul dintre cei mai mari traficanti de heroina, arestat cu ajutor romanesc
 16 mai, 16:21 
Chestorul principal Nelu Pop (foto: Rompres)
Politistii de frontiera romani au contribuit decisiv la retinerea unuia dintre cei mai mari traficanti de heroina din lume. Iranianul Hossein Karini, care locuia de 15 ani in Bucuresti, a fost arestat in Austria, in urma unei actiuni internationale de proportii, in care au fost implicati politisti americani, turci, germani, dar si romani. Karini a fost prins dupa o monitorizare indelungata a retelei al carei cap era. Conform oficialilor Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, gruparea poducea drogurile in Afganistan, le transporta si le prelucra in Iran dupa care heroina ajungea in Statele Unite si Europa, prin Turcia.
"Unul dintre cei mai mari traficanti de heroina din lume, cetateanul iranian Hossein Karimi, a fost prins cu ajutorul politistilor de frontiera din tara noastra", a anuntat astazi chestorul principal Nelu Pop (foto), seful Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF), in cadrul unei conferinte de presa, la care au participat ambasadorii Statelor Unite si ai Marii Britanii, precum si consilierul ambasadorului Turciei la Bucuresti.
Chestorul a precizat ca iranianul coordona din Romania o filiera internationala ce actiona pe teritoriul mai multor state din Europa, Asia si America (Olanda, Germania, Marea Britanie, Turcia, Afganistan, Iran, Canada, SUA), formata din sute de persoane, de diferite nationalitati si structurata pe mai multe celule specializate - de la cea a cultivatorilor de mac opiaceu, pana la cea a distributorilor finali.
Reteaua condusa de iranian vindea anual tone de heroina, in valoare de milioane de dolari.
Drumurile gruparii porneau de la Bucuresti
Karimi coordona intreaga activitate infractionala din Bucuresti. Conform autoritatilor, citate de Mediafax, acesta nu parasea tara decat de cateva ori pe an si folosea ca sediu pentru intalnirile de afaceri - un apartament de trei camere din Bucuresti.
Anchetatorii au stabilit ca, in 1992, cand a venit in Romania, Karini a infiintat o societate comerciala in Bucuresti, firma care a functionat ca paravan pentru transporturile de narcotice.
Karini, arestat in Austria
Hossein Karini a fost arestat in urma unei actiuni internationale de proportii, in care au fost implicati politisti de frontiera romani, alaturi de ofiteri SIE, politisti din SUA, Olanda, Turcia, Marea Britanie si Germania.
Traficantul fost retinut in luna martie a acestui an in Austria, dupa ce politistii au monitorizat si filat, vreme de aproape doi ani, reteaua pe care o conducea. In urma actiunii de urmarire, politistii au stabilit ca gruparea producea drogurile in Afganistan, le transporta si le prelucra in Iran dupa care heroina ajungea in Statele Unite si Europa, prin Turcia.
Iranianul a fost arestat in baza unui mandat de arestare international, emis de autoritatile americane, in prezent efectuandu-se demersurile necesare extradarii lui in SUA.
Agentia americana Anti-Drog in Romania
Ambasadorii Germaniei, Marii Britanii si Turciei, la Bucuresti, prezenti la conferinta de presa de astazi, au incurajat autoritatile romane sa continue colaborarea in cazul actiunilor indreptate impotriva crimei organizate.
La randul sau, ambasadorul SUA in Romania, Nicholas Taubman, a afirmat ca, in curand, Agentiei americane Anti-Drog (Drug Enforcement Administration -DEA, n.red.) ar putea deschide un birou la Bucuresti.
REACTII LA CALD
Oana ROTARU, redactor Departament Investigatii:
"Unul dintre "managerii" mortii albe, iranianul Hossein Karimi, a fost incatusat de politistii romani in colaborare cu cei straini, in cadrul unei ample actiuni internationale. Desi poza intr-un individ asezat si extrem de sociabil, iranianul era in realitate un mafiot veritabil care a vandut tone de droguri. Varful piramidei pare sa se clatine, e posibil ca o perioada de timp cererea sa depaseasca oferta, insa alti "manageri" il vor inlocui, alti traficanti ii vor lua locul. Sumele impresionante de bani care se pot castiga din traficul de droguri fac ca afacerea sa-si urmeze cursul, un cerc vicios care nu poate fi inchis".
C. STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-05-19
 17:27 
Renegocierea majoritatii parlamentare, legea lustratiei si o colaborare cu Iliescu, Constantinescu si Regele Mihai  2007-05-16
3 comentarii
 16:00 
Activitatea Directiei Nationale Anticoruptie la control  2007-05-16
 Top afisari / comentarii 
 Romania in World Sex Guide (7479 afisari)
 Manevre in stil mare (4939 afisari)
 Romania in World Sex Guide (4256 afisari)
 Lacusta Stolo (2757 afisari)
 A murit Jana Gheorghiu (2419 afisari)
 Traian Basescu se intoarce la Cotroceni (2781 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00756 sec.