Ziua Logo
  Nr. 3932 de vineri, 18 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Vacaroiu: Nu e bine sa avem republica prezidentiala
Romania, in prag de referendum
 18 mai, 17:01 
ZIUA Foto
Peste 18 milioane de romani sunt asteptati maine la urne pentru a decide daca sunt de acord sau nu cu suspendarea presedintelui Basescu. Din Arges, presedintele interimar Nicolae Vacaroiu si-a luat adio de la aceasta functie, adaugand ca ceea ce s-a intamplat in ultimii doi ani si jumatate demonstreaza ca "nu e bine sa avem republica prezidentiala". Premierul Tariceanu, aflat la Cluj, declara, la randul sau, ca "modelul politic adoptat de Romania in urma cu 17 ani isi dovedeste neajunsurile", informeaza Realitatea TV.
Vacaroiu spera ca modul sau de lucru va fi continuat de urmatorul presedinte
Presedintele interimar Nicolae Vacaroiu a declarat, azi, la Pitesti, ca Romania are nevoie de stabilitate, "de ape line, nu de valuri" si ca "doi ani si jumatate de dispute ne ajung".
El a sustinut o conferinta de presa dupa ce, in cursul diminetii, a vizitat santierul de pe soseaua de centura a Pitestiului.
Vacaroiu a facut o trecere in revista a activitatilor pe care le-a desfasurat la Cotroceni, precizand ca a avut o relatie de colaborare cu Guvernul, Parlamentul si cu celelalte institutii, care a functionat foarte bine.
Foto: Lucian CURELARIU - ZIUA Foto
El a amintit ca a avut intalniri in fiecare saptamana cu premierul, cu presedintii Camerelor Parlamentului, ca a avut o consultare cu partidele si a organizat si o sedinta a CSAT, el apreciind ca acest mod de lucru bazat pe colaborare si dialog a dat rezultate neasteptate, concretizate in adoptarea unor proiecte de lege prioritare, cum ar fi legea ANI.
El si-a exprimat speranta ca acest mod de lucru va fi adoptat si in cazul in care seful ales al statului se va intoarce la Cotroceni.
Vacaroiu: Nu e bine sa avem republica prezidentiala
In acelasi context, la conferinta de presa sustinuta la Consiliul Judetean Arges, intrebat despre problema modificarii Constitutiei si a identificarii formei de guvernamant potrivite pentru Romania, Vacaroiu a tinut sa sublinieze ca ceea ce s-a intamplat in ultimii doi ani si jumatate demonstreaza ca "nu e bine sa avem republica prezidentiala", mentionand ca face aceasta declaratie pentru prima data.
Tariceanu: Modelul politic adoptat de noi acum 17 ani isi dovedeste neajunsurile
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, azi, intr-o conferinta de presa la Cluj, ca modelul politic adoptat de Romania in urma cu 17 ani isi dovedeste neajunsurile, informeaza Realitatea Tv.
Foto: Ioana CARLIG - ZIUA Foto
"Cred ca este momentul ca Romania si clasa politica, mai ales sa abordeze foarte serios viitorul politic si modul de organizare politica a Romaniei", a spus premierul.
"Modelul de republica prezidentiala este un model politic care se regaseste in fostul spatiu sovietic. (...) Modelul politic adoptat in urma cu 17 ani isi dovedeste neajunsurile, sperantea mea este sa intram pe un fagas in care cele trei puteri in stat: cea legislativa, respectiv Parlamentul, cea judecatoreasca, Justitia, si cea executiva sa aiba o singura componenta, respectiv Guvernul, si nu doua componete, pentru ca aceasta situatie duce la suprapuneri si chiar la conflicte", a declarat Tariceanu.
Cu aceeasi ocazie, premierul Tariceanu a declarat ca nu va demisiona in cazul in care presedintele va fi sustinut in functie dupa referendum pentru ca nu este nici-o legatura intre referendum, Guvern si Parlament.
Intrebat despre rezultatele referendumului, Tariceanu a spus ca voturile care vor fi imporiva lui Traian Basescu trebuie sa constituie un semnal serios pentru acesta.
Referendumul in cifre
Romanii au la dispozitie 12 ore pentru a vota maine la referendum, de la ora 8,00 pana la 20,00, in cele aproximativ 17.000 de sectii de votare, fiind pentru prima data cand nu vor mai exista urne in gari sau aeroporturi.
Pentru referendumul din 19 mai, pe listele electorale permanente au fost inscrisi 18.212.980 de romani cu drept de vot, fiind tiparite 20.271.301 buletine de vot, 20.047.597 de timbre autocolante si au fost pregatite 87.265 de stampile de vot. Acestea vor fi impartite intre cele 17.294 de sectii de votare din toata tara. Cei mai multi votanti sunt in Bucuresti, 1.786.781 de alegatori. La Bucuresti sunt arondati si romanii din diaspora, informeaza NewsIn.
Romanii aflati in strainatate la 19 mai pot vota pe baza unui act de identitate, buletin sau pasaport, la ambasadele si la consulatele Romaniei in tara respectiva. Daca actul de identitate este expirat, acestia vor putea vota in baza unor titluri de calatorie emise de ambasade sau de consulate. Cu toate ca cifrele neoficiale arata ca numai in Europa traiesc peste hotare aproximativ 2 milioane de romani, Ministerul Afacerilor de Externe (MAE) a decis ca pentru romanii din "afara" sa se tipareasca 508.000 buletine de vot si sa fie infiintate 176 de sectii de votare, in 93 de tari.
Cetatenii care si-au schimbat domiciliul sau nu aveau 18 ani la ultimul scrutin, trebuie sa caute sectia de votare de care apartin pe afisele ce vor fi amplasate in fiecare localitate. Cei care nu se regasesc pe listele electorale permanente de la sectiile la care sunt inscrisi pot sa ceara inscrierea pe lista suplimentara, pe baza buletinului. In cazul in care cetateanul s-a regasit pe lista, atunci trebuie sa mearga cu actul de identitate la biroul electoral de sectie pentru a primi buletinul si stampila de vot.
REACTII LA CALD
George DAMIAN, redactor Departament Politica Externa:
"Orice schimbare de forma a guvernarii unei tari trebuie sa beneficieze de sprijinul intregii populatii - ceea ce inseamna inca un referendum. Cei 60 de ani de comunism au schimbat in mod decisiv mentalul politic al romanilor - monarhia nu mai reprezinta o solutie pentru majoritatea cetatenilor. Daca monarhia ar fi avut parte de un sprijin real cu siguranta ar fi fost reintrodusa in drepturi in ultimii 17 ani.
Deocamdata Constitutia Romaniei este una care lasa loc interpretarilor contradictorii. Iar cand credibilitatea Curtii Constitutionale este pusa la indoiala, deja este foarte greu de trait in Romania - cel putin din punct de vedere politic. Republica prezidentiala sau republica parlamentara - Romania are nevoie de o Constitutie cat mai clara si mai simpla care sa nu lase loc de interpretari. In orice caz, cel care va beneficia de sprijin popular va ajunge fie premier fie presedinte. Mai trebuie spus ca pentru o republica parlamentara deputatii ar trebui sa fie alesi prin vot uninominal, nu sa se ascunda ca pana acum in spatele unei liste de partid. De fapt, aici rezida intreaga esenta a conflictului politic din Romania: politicienii trebuie sa dea socoteala celor care i-au ales in functii."
A.Gh.  
 Afisari: 240  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
IN PRAG   de George de Ro
Indemn revolutionar :)   de Ion Banateanu
A r h i v a
Stirile zilei 2007-05-18
 16:09 
Summitul Rusia - UE, cronica unui esec anuntat
 15:43 
Start in raliul Bucharest Challenge 2007
 Top afisari / comentarii 
 Iliescu: "Sa se traga, trebuie sa avem morti, asa e la revolutie" (4168 afisari)
 Fractura (3777 afisari)
 Basescu, esec usturator la Bruxelles (3305 afisari)
 Negociatorul zero (2619 afisari)
 Scurt si cuprinzator (2018 afisari)
 Romania, in prag de referendum (240 afisari)
 Summitul Rusia - UE, cronica unui esec anuntat (111 afisari)
 Start in raliul Bucharest Challenge 2007 (73 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01188 sec.