Ziua Logo
  Nr. 3930 de miercuri, 16 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Consiliul Superior al Magistraturii a amanat dezbaterile in cazul procurorului Tulus
Activitatea Directiei Nationale Anticoruptie la control
 16 mai, 16:00 
Doru Tulus (foto: Lucian CURELARIU)
In prezenta mai multor diplomati europeni si reprezentanti ai Bancii Mondiale, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au decis, la cererea ministrului Justitiei si cu unanimitate de voturi, amanarea dezbaterilor asupra cererii de revocare din functie a lui Doru Tulus, seful Sectiei a 2-a din cadrul DNA. Acesta ceruse ca hotararea sa fie luata astazi, pe motiv ca altfel ar fi prelungit provizoratul in care se afla. De asemenea, CSM a decis efectuarea unui control de fond pe intreaga activitate a Departamentului Anticoruptie in perioada 1 ianuarie 2006 si pana la zi - primul control de fond dupa modificarile legislative din vara lui 2005. Cererea de revocare a lui Doru Tulus din functia de sef de sectie la DNA a adus in discutie independenta procurorilor sefi ai DNA, DIICOT, a adjunctilor acestora, dar si a procurorului general al Romaniei si a primilor sai adjuncti, care pot fi schimbati la cererea ministrului Justitiei.
"E foarte bine sa avem un control de fond la DNA, pentru a elimina suspiciunile si victimizarile in legatura cu aceasta cerere. In acelasi timp, mi se pare normal sa amanam luarea unei decizii in legatura cu revocarea pana la finalizarea raportului de control in urma inspectiei CSM", a declarat ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, la inceputul sedintei Consiliului. Ministrul a aratat insa ca, potrivit datelor aflate la dispozitia opiniei publice, se poate constata o infeficienta la sectia condusa de Tulus. El a adaugat ca propunerea privind efectuarea unui control nu are nici o legatura cu reactia procurorilor de saptamana trecuta. Referitor la prezenta oficialilor straini, Chiuariu a apreciat ca nu este un factor de presiune si ca a trimis inca de ieri propunerea privind efectuarea controlului. Intrebat in legatura cu existenta unei eventuale crize in justitie, Chiuariu a sustinut ca nu exista asa ceva si si-a exprimat speranta ca raportul Comisiei Europene din iulie va fi pozitiv.
Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, a facut o observatie clara in cadrul sedin�ei: "Este foarte important sa stabilim de ce se face acest control: pentru a decide daca acuzatiile sunt intemeiate sau pentru a evalua eficienta manageriala a procurorului", insa colegi ai sai, inclusiv vicepresedintele CSM, Dan Chiujdea, au aratat ca exista un ghid al Consiliului privind procedurile in cazul unui control de fond. Totodata, procurorul Gratiana Isac a atras atentia ca trebuie verificat si daca procurorul sef a indeplinit conditiile impuse de lege pentru functia de manager al unei sectii, aratand ca nu ar fi de ignorat datele statistice.
La randul sau, Doru Tulus a cerut sa se analizeze cererea de revocare a sa din functie, afirmand ca situatia trebuie rezolvata rapid pentru ca nu este benefica activitatii sectiei.
Sectia pentru procurori a CSM a discutat propunerea ministrului Justitiei de revocare din functie a procurorului-sef al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie, Doru Tulus. Tudor Chiuariu ceruse, pe 8 mai, revocarea lui Tulus pentru exercitarea necorespunzatoare a atributiilor manageriale. Peste 70 de procurori anticoruptie s-au solidarizat cu Doru Tulus, semnand un protest fata de demiterea acestuia. Mai multe organizatii neguvernamentale au amenintat ca reclama la Comisia Europeana faptul ca ministrul Justitiei s-ar fi amestecat dur in activitatea procurorilor anticoruptie.
Problema independentei procurorilor sefi
"Schimbarea modalitatilor privind numirea in functii de conducere, si ma refer la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), DNA, Sectia de procurori a Consiliului si Plenul CSM au avut o pozitie ferma. Noi am considerat ca situatia acestor functii de conducere, care au iesit se sub autoritatea CSM, constituie un pas inapoi", a afirmat, vicepresedintele Consiliului, Dan Chiujdea, preluat de Mediafax. El a subliniat ca nu mai depinde de CSM cariera procurorilor din functiile de conducere de la DNA, DIICOT, Parchetul instantei supreme. "Azi suntem in posesia unei cereri a ministrul Justitiei bazata pe texte legale. Noi trebuie sa dam un aviz consulativ, de care presedintele tarii poate sa tina cont sau poate sa nu tina cont", a afirmat procurorul Chiujdea, adaugand ca a existat o situatie in care seful statul a refuzat sa dea curs unei cereri ale fostului ministru al Justitiei, Monica Macovei, tinand cont de avizul CSM (cazul procurorului militar Vasile Doana propus sef al Sectiei Parchetelor Militare-n.r.).
Dan Chiujdea a explicat ca discutiile cu procurorii din tara, pe care le-au avut membri ai Consiliului, au relevat dorinta acestora ca intreaga cariera a procurorilor sa fie sub autoritatea CSM: "Din 2005 am spus ca indiferent cine va fi ministrul al Justitiei - fie ca e om politic, fie ca e sustinut politic - nu este bine sa faca propunerile pentru aceste functii", a afirmat vicepresedintele CSM, care a subliniat ca, paradoxal, nici instrumentul revocarii nu este atributul Consiliului. "Noi chiar daca am fi dispus un control de fond la aceasta structura (DNA-n.r.) sau un control privind activitatea manageriala a unui procuror general, sef DNA sau pentru orice functie propusa de ministrul Justitiei (...) ar trebui sa-l prezentam ministrului, care sa isi insuseasca si sa isi doreasca acest control", a explicat Dan Chiujdea.
De altfel, a precizat Chiujdea, CSM s-a angajat inca din 2004, cand au fost definitivate legile privindu-i pe magistrati, ca de cariera judecatorilor si procurorilor sa se ocupe Consiliul.
Europa e cu ochii pe noi
La dezbateri au fost prezenti Onno Simons, responsabil cu problemele politice, economice, justitie, afaceri interne din cadrul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, secretarul Ambasadei Irlandei, David Nooan, consilierul Ambasadei Germaniei, Malchow Olaf, seful adjunct al Ambasadei Marii Britanii, Hall Philip Ridley si reprezentantul Ambasadei Suediei, Ana Ekberd, dar si cel al Bancii Mondiale. Prezenta diplomatilor europeni la astfel de dezbateri constituie o premiera pentru sistemul judiciar romanesc.
Prezenta diplomatilor straini nu a fost insa pe placul tuturor, vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, declarand ca monitorizarea prin ambasade a functionarii institutiilor unui stat democratic este ''o rusine fara precedent (...) Romania a devenit o tara cu suveranitate limitata, care este supusa monitorizarii chiar inainte de regiunea Kosovo''.
Consiliul Superior al Magistraturii a tinut sa precizeze ca nu a formulat invitatii reprezentantilor statelor straine si nici altor persoane in sensul participarii la sedinta sectiei de astazi si ca sedintele sunt publice.
Pentru mai multe detalii legate de acest subiect accesati si
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-05-09&id=220257
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-05-16&id=220715
Nu ratati editia de maine a ziarului ZIUA!
REACTII LA CALD
Razvan SAVALIUC. redactor Departament Investigatii:
''Rusine fara precedent pentru CSM. Opt reprezentanti diplomatici ai unor ambasade europene au venit cu mic cu mare la sedinta CSM, pentru a ''apara democratia'', dupa cum au declarat. Credibilitatea CSM si a ministerului Justitiei a ajuns sa fie pusa sub semnul intrebarii nu pentru un procuror de tip ''Corado Catani'', cu rezultate deosebite, ci pentru unul cu adevarate probleme de imagine. Alaiul inaltilor functionari europeni putea fi prevenit daca sectia de procurori a CSM trata cu profesionalism, la sedinta trecuta, cererea de revocare din functie a procurorului DNA Doru Tulus''.
A.E.  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-05-16
 17:27 
Renegocierea majoritatii parlamentare, legea lustratiei si o colaborare cu Iliescu, Constantinescu si Regele Mihai
3 comentarii
 16:21 
Unul dintre cei mai mari traficanti de heroina, arestat cu ajutor romanesc
 Top afisari / comentarii 
 Cu Basescu inainte! (5468 afisari)
 Dovada Flota (5455 afisari)
 Avion deturnat de o partida de sex (2956 afisari)
 Orasul plutitor (2195 afisari)
 "Campanie murdara pentru referendum" (1812 afisari)
 Renegocierea majoritatii parlamentare, legea lustratiei si o colaborare cu Iliescu, Constantinescu si Regele Mihai (369 afisari)
 Unul dintre cei mai mari traficanti de heroina, arestat cu ajutor romanesc (205 afisari)
 Activitatea Directiei Nationale Anticoruptie la control (75 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01210 sec.