Ziua Logo
  Nr. 3925 de joi, 10 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Seful DNA a recunoscut
Morar prins cu minciuna
 10 mai, 16:10 
Daniel Morar (foto: Mircea PAUN)
Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, a recunoscut aseara, la Realitatea TV, ca el a fost cel care l-a sunat pe ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu. In urma cu o zi, Morar sugerase ca ministrul ar fi fost cel care l-a sunat. Seful DNA a reclamat ca ministrul Justitiei i-ar fi cerut comunicatele de presa inainte sa le dea publicitatii, pentru "a le vedea si a le cenzura". Chiuariu a respins acuzatiile si a aratat ca nu si-a propus sa intre in dispute cu Morar ci ca a vrut doar sa se tina cont de principiul ca Justitia trebuie sa ramana in afara luptei politice.
Daniel Morar a declarat, in cursul emisiunii 100%, realizata de Robert Turcescu care l-a avut invitat in studiou pe Chiuariu, ca ministrul Justitiei i-ar fi cerut, in cursul convorbirii telefonice, sa fie atent cu interventiile publice si sa-i prezinte comunicatele de presa inainte sa le dea publicitatii. Seful DNA a sustinut ca a avut ''vreo trei discutii in total'' cu ministrul Chiuariu. In prima discutie, care ar fi avut loc imediat dupa suspendarea lui Basescu - a spus Morar - Chiuariu l-ar fi atentionat ca "este o perioada politica delicata si ca trebuie sa fie atent la comunicarea cu presa", "sa nu mai iasa cu dosare importante pentru ca Basescu sa nu le foloseasca in campanie". A doua discutie a fost legata de o invitatie primita de Morar la Consiliul Suprem de Aparare a Tarii - "de la secretarul general" - unde fusese chemat sa sustina un raport al DNA privind combaterea coruptiei. Seful DNA a explicat ca imediat a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), aratand ca nu avea calitatea de a participa "si l-a sunat si pe Basescu", pentru a-l anunta ca nu poate sa se prezinte, pentru ca ar fi "o inadecvare". CSM i-ar fi comunicat lui Traian Basescu faptul ca Daniel Morar nu are de ce sa mearga al CSAT, magistratii neputand fi audiati de aceasta institutie.
Tudor Chiuariu (foto: Lucian CURELARIU)
Chiuariu a respins toate acuzatiile, precizand ca este sub demnitatea functiei pe care o detine Morar sa faca astfel de afirmatii mincinoase. Ministrul a aratat ca i-a cerut lui Morar doar sa nu implice in nici un fel Parchetul in campania electorala si i-a reprosat ca a vorbit cu Basescu, care este inculpat in dosarul Flota. "Poate parea ca as avea o disputa personala cu domnul procuror. Nu mi-am propus sa intru in dispute, ci doar i-am transmis un principiu, acela ca Justitia trebuie sa ramana in afara luptei politice", a afirmat ministrul Chiuariu. El a precizat ca dosarele instrumentate de procurorii anticoruptie trebuie sa se finalizeze cu condamnari. Ministrul a pus in discutie si problema solutionarii dosarelor, respectiv durata prea mare de finalizare a anchetelor si alegerea prioritara a unor cauze in vederea solutionarii. Totodata, Tudor Chiuariu a tinut sa-i atraga atentia lui Morar ca, daca dosarele nu sunt solutionate la timp, intervine prescrierea faptelor iar vinovatii scapa.
Nu este normal sa vedem magistrati si politicieni care se cearta pe teme politice la televizor
"Avem un statut al procurorilor extrem de ambiguu. De cine tin procurorii? De Consiliul Superior al Magistraturii sau de Executiv? Ambiguitatea vine chiar din Constitutie, care, dupa opinia mea, este chiar gresita, daca nu doar ambigua", a declarat, pentru MEDIAFAX, Georgiana Iorgulescu, director executiv al Centrului de Resurse Juridice (CRJ). In opinia Georgianei Iorgulescu, scandalul din ultimele zile a pornit de la reglementarea din 2005, din perioada ministrului Monica Macovei, ce prevedea ca procurorii pot fi numiti si revocati din functii de conducere de catre presedintele tarii la propunerea titulatului portofoliului, cu un acord consultativ al CSM. ''Nu poti sa spui ca nu e influenta politica daca o fac un ministru numit politic si presedintele tarii'', a aratat Iorgulescu.
"S-a gresit in 2005, atunci cand numirea procurorilor a fost trecuta din nou la ministerul Justitiei. Cred ca normal ar fi ca numirea sa fie trecuta din nou in atributiile CSM, pentru a regla problema asta. Cred ca s-a deschis o cutie a Pandorei care nu poate fi inchisa decat in acest fel", a mai apreciat Iorgulescu, subliniind ca ''Nu este normal sa vedem magistrati si politicieni care se cearta pe teme politice la televizor".
Sfatul directorului executiv pentru magistrati ar fi ca acestia sa ceara public sa le fie reglementat clar statutul, iar in subsidiar sa solicite sa nu mai fie implicati in disputa politica. "Domnul Morar, spre exemplu, mi s-a parut extrem de vehement, chiar agresiv as spune, si mi s-a mai parut foarte implicat politic. Nu este normal sa vedem magistrati si politicieni care se cearta pe teme politice la televizor", a spus Georgiana Iorgulescu, referindu-se la prestatia din ultimele zile a procurorului-sef al DNA.
"In situatii de acest gen, pe care le-as numi situatii de criza, cred ca trebuie sa ramanem la principii, nu sa continuam sa facem legi dupa oameni", a conchis Georgiana Iorgulescu.
Pentru mai multe detalii legate de acest subiect accesati si http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-05-10&id=220377
Cititi pe larg in ZIUA de maine!
REACTII LA CALD
Razvan SAVALIUC, redactor Departament Investigatii:
''La doua zile dupa ce a aruncat justitia in haos, seful DNA, Daniel Morar, nu a produs dovada acuzelor sale la adresa ministrului Justitiei. Desi CSM i-a cerut sa depuna de indata o sesizare privind actiunile ministrului Chiuariu, seful DNA nu s-a conformat solicitarii si incepe sa se incurce in minciuni. Aseara, la emisiunea 100%, Morar a recunoscut ca el l-a sunat pe Chiuariu si nu invers, asa cum a sustinut in ziua in care a lansat acuzatiile. Asociatia Procurorilor din Romania a demonstrat ca ministrul Justitiei a folosit un drept legal pentru a cere revocarea sefului de sectie de la DNA si cere procurorilor sa se abtina de la manifestari legate de conflictele politice''.
A. E.  
 Afisari: 177  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
MITOMANII DESCONSPIRATZI.   de ioanguradeaur
A r h i v a
Stirile zilei 2007-05-10
 17:16 
10 mai - o zi pe care comunistii au vrut sa ne-o stearga din memorie
3 comentarii
 16:09 
Suporterii stelisti furiosi pe Gigi Becali
1 comentariu
 16:08 
Iluzionistul (The illusionist)
 Top afisari / comentarii 
 Declaratii otravite (5710 afisari)
 Regele adancurilor (4258 afisari)
 Oligarhii buni (3042 afisari)
 Basescu si balaurul de la Rasarit (2434 afisari)
 Bruxellesul il contrazice pe ministrul Justitiei (2040 afisari)
 10 mai - o zi pe care comunistii au vrut sa ne-o stearga din memorie (465 afisari)
 Morar prins cu minciuna (177 afisari)
 Suporterii stelisti furiosi pe Gigi Becali (174 afisari)
 Iluzionistul (The illusionist) (164 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01298 sec.