Ziua Logo
  Nr. 3924 de miercuri, 9 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Dupa aproape un an de dezbateri aprinse pe marginea proiectului legii
Legea ANI, adoptata de Senat cu unanimitate
 9 mai, 16:58 
Senatul Romaniei (Foto: Mircea PAUN - ZIUA Foto)
Sub amenintarea clauzei de salvgardare sau nu, legea ANI a fost adoptata, astazi, de Senat cu unanimitate de voturi, respectiv 103. Plenul Senatului a adoptat si un amendament la Legea ANI al senatorului PSD Ioan Chelaru, care precizeaza ca, prin diferenta vadita, se intelege o diferenta ce depaseste 10% intre averea existenta si veniturile realizate, dar nu mai putin de 10.000 de euro, informeaza NewsIn.
Toata lumea e de acord ca legea adoptata azi e cat se poate de diferita de cea propusa de Monica Macovei. In timp ce fostul ministru al Justitiei blameaza diferenta, actualul ministrul, Tudor Chiuariu, considera ANI "un instrument eficient", iar premierul Tariceanu apreciaza ca "Legea ANI a lui Chiuariu" este mai "ambitioasa" decat textul propus de Macovei. De asemenea, Tariceanu nu crede ca Macovei ar fi reusit sa promoveze Legea ANI in Parlament, data fiind relatia proasta pe care o avea cu aceasta institutie.
Liderul grupului PNL din Senat, Puiu Hasotti, sutine ca "singurul vinovat pentru neadoptarea legii ANI pana acum este Monica Macovei, care nu a venit niciodata la comisiile din Senat".
"Lupta impotriva coruptiei nu este apanajul unui singur partid, a unei singure persoane ", mai precizeaza Tariceanu, afirmatie preluata si nuantata atat de Sabin Cutas de la PC ("Lupta impotriva coruptiei nu este doar apanajul lui Basescu si Macovei"), dar si de PSD, prin Ioan Chelaru ("Se incearca sa se acrediteze ideea ca nimeni nu lupta impotriva coruptiei decat Basescu si Macovei. E o opinie gresita").
Potrivit variantei finale votate de plenul Senatului, inspectorii de integritate vor verifica averile demnitarilor, conflictele de interese si incompatibilitatile. La sesizarea acestora, instantele pot dispune chiar confiscarea averilor dobandite ilicit. In plus, demnitarii in cauza isi pierd dreptul de a mai candida la o functie publica timp de trei ani. Initial, s-a decis ca inspectorii ANI sa porneasca procedurile de verificare doar daca intre averea de la inceputul mandatului si cea de la final exista diferente mai mari de 10 mii de euro. Apoi a venit amendamentul lui Chelaru, modificat si acesta la propunerea lui Frunda.
Astfel, si la insistentele ministrului Justitiei, s-a pastrat criteriul procentului.
Ce s-a intamplat exact
Amendamentul senatorului PSD Ioan Chelaru precizeaza ca procentul prin care se poate vorbi despre "diferenta vadita" reprezinta 20% sau 20.000 de euro, dar acesta a fost modificat, la propunerea senatorului UDMR Gyorgy Frunda, care a cerut reducerea sumei la 10.000 de euro si la un procent de 10%.
Senatorii au adoptat acest amendament cu 83 de voturi "pentru", 8 voturi "impotriva" si 4 abtineri.
Foto: Lucian CURELARIU - ZIUA Foto
Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu (foto), a aratat ca se pronunta pentru mentinerea unui procent de 2% sau 10.000 de euro, pentru ca este nevoie si de un procent, in cazul controlului functionarilor, si in cazul averilor foarte mari, pentru care 10.000 de euro este o suma nesemnificativa.
Presedintele Comisiei juridice, Peter Eckstein Kovacs, a declarat ca ideea de a introduce si o proportie la aceasta suma a fost a Ministerului Justitiei, initial fiind prevazuta doar suma de 10.000 de euro.
Presedintele Comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda, a propus ca procentul "diferentei vadite" intre avere si venituri sa fie de 10%, si nu mai putin de 10.000 de euro, propunere acceptata si de reprezentatul PSD Serban Nicolae.
Dezbaterile au durat aproape doua ore, iar la acestea a participat si ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu. De asemenea, au fost prezenti ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, si ministrul Muncii, Paul Pacuraru.
Infiintarea Agentiei Nationale de Integritate a fost una dintre promisiunile Romaniei in vederea integrarii in Uniunea Europeana. Rolul principal era acela de a verifica averile demnitarilor. Proiectul legislativ a fost insa golit de continut in Camera Deputatilor, la mijlocul anului trecut, cand parlamentarii au decis ca inspectorii nu pot verifica decat declaratiile de avere, nu si averile demnitarilor. Legea ANI a intrat in dezbatere la comisiile Senatului la mijlocul lunii ianuarie.
Pentru mai multe detalii despre cum arata Legea ANI in versiunea Macovei si ce s-a inatamplat cu ea, accesati:
http://www.ziua.ro/display.php?data=2006-09-14&id=207206
si http://www.ziua.ro/display.php?data=2006-10-12&id=208985
Chiuariu: ANI va fi un instrument eficient
Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a declarat, dupa adoptarea Legii ANI de Senat, ca Agentia Nationala de Integritate va fi un instrument eficient, prin puterile de investigare, de sanctionare care i-au fost acordate de catre Parlament si prin garantarea independentei ei.
Ministrul Justitiei a mai declarat ca va face tot posibilul ca Agentia Nationala de Integritate sa devina operationala cat mai repede.
Chiuariu nu a dorit sa avanseze nici un termen in ceea ce priveste perioada in care Agentia Nationala de Integritate isi va incepe practic activitatea.
El a precizat ca termenul limita prevazut de lege, pentru ca ANI sa isi inceapa activitatea, este de sase luni.
Tariceanu: "Legea ANI a lui Chiuariu" este mai "ambitioasa" decat textul propus de Macovei
Premierul Tariceanu a apreciat, la inceputul sedintei de azi a Guvernului, ca ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a reusit, dupa negocieri la comisia juridica din Senat, sa impuna o forma a Legii ANI "mai ambitioasa" decat actul normativ redactat de fostul ministru Macovei si aprobat de Guvern.
Foto: Mircea PAUN - ZIUA Foto
Tariceanu a apreciat, de asemenea, ca fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, nu ar fi reusit sa promoveze Legea ANI din cauza proastei relatii a acesteia cu Parlamentul si a aratat ca actul normativ a fost intarziat urmare a politizarii dezbaterii anti-coruptie.
"Adoptarea legii demonstreaza ca atat Guvernul, cat si Parlamentul functioneaza in interesul poporului, in ciuda problemlelor politice", a mai afirmat premierul, informeaza Realitatea Tv. "Lupta impotriva coruptiei nu este apanajul unui singur partid, a unei singure persoane. Este rezultatul unei munci de echipa a Guvernului si a Parlemnetului", a mai precizat Tariceanu.
Puiu Hasotti: Singurul vinovat pentru neadoptarea legii ANI pana acum este Monica Macovei
Puiu Hasottti a declarat, azi, ca singurul vinovat pentru neadoptarea legii ANI pana in acest moment este fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei.
"Singur vinovat pentru faptul ca legea ANI nu a fost adoptata pana acum este Monica Macovei, care nu a venit niciodata la comisiile din Senat. A fost de doua ori in plen si a doua oara mi-a zis, in timp ce o insoteam in plen, ca ne uraste si ne detesta pe toti. Trebuie sa reflectam daca nu cumva Macovie nu si-a dorit sa fie adoptata aceasta lege", a spus Puiu Hasotti.
De ce s-a votat Legea ANI in unanimitate
Liderul liberalilor din Senat a precizat ca PNL va vota raportul propus de comisiile reunite privind legea ANI, dar a cerut sa se reflecteze mai mult asupra unui aspect, si anume inlocuirea termenului "ilicit" cu termenul "nejustificat".
Puiu Hasotti a aratat ca adoptarea legii ANI reprezinta un act de vointa politica.
"Sa votam acest proiect mai bine mai tarziu decat niciodata", a spus Hasotti, care a mentionat ca aceasta lege are cele mai dure prevederi dintre toate legile din Uniunea Europeana din acest domeniu.
El a tinut sa precizeze ca faptul ca legea ANI este adoptata acum, in plina criza politica, si in campania pentru referendum, demostreaza ca institutiile statului functioneaza, chiar mai bine de cand Traian Basescu este suspendat.
PD a votat Legea ANI desi este diferita de cea a initiatorului
PD Nicolae Iotcu a declarat, astazi, in plenul Senatului, ca democratii vor sustine adoptarea Legii ANI, aratand ca aceasta "este cu atat mai necesara" cu "gestul" ministrului Justitiei Tudor Chiuariu in cazul Tulus inseamna "ingerinta politicului in Justitie".
Foto: Mircea PAUN - ZIUA Foto
El a adaugat ca plenul Senatului, "sub amenintarea clauzei de salvgardare", va adopta proiectul de lege, desi este diferit de cel al initiatorului, Monica Macovei(foto).
"Cu toate acestea, consideram ca poate fi un pas inainte. PD va vota raportul si legea", a adaugat Nicolae Iotcu.
PSD a votat legea ANI in Senat si o acuza pe Macovei ca a mintit poporul
Senatorul PSD Ioan Chelaru a declarat in plenul Senatului, ca grupul social-democrat va vota in favoarea Legii ANI, subliniind ca, nicaieri in Europa, nu exista o institutie cu o "exigenta" si "severitate" asemanatoare Agentiei Nationale de Integritate.
"Legea ANI este o lege europeana, cu toate ca in Europa nu exista o asemenea lege", a declarat senatorul social-democrat.
El a sustinut ca se poate spune ca ANI este "o lege-fierastru cu dinti extrem de ascutiti", subliniind ca Monica Macovei "a avut grija" sa spuna opiniei publice ca actuala clasa politica nu a dorit ANI.
"O acuz ca a mintit poporul roman in acest sens. Se incearca sa se acrediteze ideea ca nimeni nu lupta impotriva coruptiei decat Basescu si Macovei. Cred ca este o opinie gresita", a mai spus Chelaru, subliniind ca grupul PSD din Senat va sustine proiectul de lege ANI.
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:
"Adoptarea Legii ANI este un semnal dat de Parlament in privinta luptei impotriva coruptiei. Legea a fost adoptata dupa un an de dezbateri parlamentare si forma ei finala nu mai seamna deloc cu Proiectul de lege propus de Monica Macovei. Liderii politici ai puterii au laudat forma finala a legii ANI, sustinand ca are puteri de sanctionare extrem de severe. Pe de alta parte, acestia au recunoscut nca legea votata azi este, de fapt, o cu totul alta lege decat cea initiala. Dar una mai buna."
A.Gh.  
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
asta-i pohta ce-am pohtit! ndc   de Phil
A r h i v a
Stirile zilei 2007-05-09
 16:29 
Virgil Ardelean inlocuit de la sefia fostei ''Doi si-un sfert''
 15:40 
Demisii la varful ministerului Justitiei
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Arde-l pe corupt! (4289 afisari)
 Spionii romani sunt scumpi si prosti (3661 afisari)
 Drum bun, domnule Octavian Paler! (2546 afisari)
 Fara probe (2543 afisari)
 Mormantul regelui Irod cel Mare (2385 afisari)
 Legea ANI, adoptata de Senat cu unanimitate (166 afisari)
 Virgil Ardelean inlocuit de la sefia fostei ''Doi si-un sfert'' (115 afisari)
 Demisii la varful ministerului Justitiei (86 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01333 sec.