Ziua Logo
  Nr. 3924 de miercuri, 9 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
A fost descoperit mormantului lui Irod cel Mare
 8 mai, 16:33 
Arheologul Ehud Netzer la conferinta de presa, tinand in mana un fragmanet din mormant, in spate se poate vedea Herodium (Foto: EPA)
O universitate din Israel a anuntat, astazi, descoperirea mormantului lui Irod cel Mare, rege al Iudeei, teritoriu vasal Imperiului Roman, informeaza Reuters. Cotidianul israelian Haaretz informeaza pe site-ul sau ca mormantul lui Irod a fost descoperit de profesorul Ehud Netzer, care a condus sapaturile arheologice la Herodium inca din 1972. Descoperirea ar fi fost finalizata recent.
Universitatea ebraica din Ierusalim a informat, intr-un scurt comunicat, ca mormantul a fost descoperit la Herodium, unde odata se afla cetatea lui Irod, la aproximativ 12 kilometri de orasul sfant, unde acesta a reconstruit si extins Templul din Ierusalim. Aceasta informatie confirma ipoteza ca Irod a fost inmormantat acolo.
Evanghelia dupa Matei spune ca Irod este cel care a ordonat uciderea tuturor pruncilor sub 2 ani la Betlehem, locul nasterii lui Iisus. Lui Irod ii era teama ca si-ar putea pierde tronul in fata noului "rege al iudeilor" despre a carui nastere a aflat de la cei trei magi de la Rasarit.
Potrivit Evangheliei, Iosif si Maria au fugit cu pruncul Iisus in Egipt pentru a scapa de macel.
Senatul Roman l-a numit pe Irod "rege al iudeilor" in jurul anului 40 A.Ch.
Potrivit unui vechi istoric evreu, Flavius Josephus, Irod a murit in anul 4 A.Ch.
Aceasta aparenta inadvertenta se datoreaza refacerii calculelor astronomice de catre monahul Dionisie cel Mic, inventatorul calendarului crestin (a unui nou sistem de a numara anii dupa reguli crestine), dar care are o marja de eroare de aproximativ 6 ani.
REACTII LA CALD
Romeo PLATICA, secretar de redactie:
"Intr-adevar, ultimul deceniu a cunoscut, prin intermediul diferitelor canale de comunicare, media sau stiintifice, o ofensiva, mai mult sau mai putin disimulata, la valorile crestine. Sigur, aici e vorba de arheologie biblica, un domeniu teribil de sensibil. Totusi, "Codul lui Da Vinci", o reactualizare brutala si de prost gust a ereziilor gnostice din sec. II d.H., "Evanghelia lui Iuda", o scriere apocrifa descoperita mai demult, initial in stare buna de conservare, acum distrusa in mare parte, prezentarea pretinselor morminte ale familiei lui Iisus, aduse la suprafata la sfarsitul anilor '80, si transformarea acestui subiect intr-un film pseudo-stiintific, te apropie un pic de teoria conspiratiei, al carei adept nu sunt, dar nici nu inseamna ca, avand in vedere cele spuse, nu risc sa devin".
A r h i v a
Stirile zilei 2007-05-09
 16:35 
Ministrul Justitiei cere revocarea unui sef din DNA  2007-05-08
3 comentarii
 16:34 
Basescu sustine ca UDMR l-a tradat pentru ca a refuzat sa intervina pentru Marko Bela  2007-05-08
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Arde-l pe corupt! (4289 afisari)
 Spionii romani sunt scumpi si prosti (3661 afisari)
 Drum bun, domnule Octavian Paler! (2546 afisari)
 Fara probe (2543 afisari)
 Mormantul regelui Irod cel Mare (2385 afisari)
 Legea ANI, adoptata de Senat cu unanimitate (166 afisari)
 Virgil Ardelean inlocuit de la sefia fostei ''Doi si-un sfert'' (115 afisari)
 Demisii la varful ministerului Justitiei (86 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00730 sec.