Ziua Logo
  Nr. 3924 de miercuri, 9 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Presedintele suspendat: Mai sunt cateva dosare la CNSAS si SRI ce vor fi facute publice curand
Basescu sustine ca UDMR l-a tradat pentru ca a refuzat sa intervina pentru Marko Bela
 8 mai, 16:34 
(foto: Mircea PAUN)
Traian Basescu s-a intalnit astazi cu reprezentantii societatii civile. Pornind discutia de la actuala situatie politica, seful suspendat al statului a incercat sa explice celor prezenti felul in care s-a format o coalitie potrivnica intentiilor sale politice. "Cel mai mare catalizator al acestei solidaritati PSD - PNL - UDMR - PRM - PC este faptul ca Parchetele au inceput sa isi faca treaba si ca nu au mai existat influente politice in Justitie", a spus Basescu. El a declarat ca atitudinea pro-suspendare a UDMR a aparut in urma refuzului sau de a interveni la Parchet in favoarea liderului Marko Bela. De asemenea, Basescu a anuntat ca la Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii si la SRI mai sunt cateva dosare ramase la analiza, care vor fi facute publice in curand.
In cadrul intalnirii avute cu reprezentantii societatii civile, la sediul Grupului pentru Dialog Social (GDS), Basescu s-a declarat surprins si dezamagit de comportamentul partidelor. "Una din marile intrebari care circula este: Cum a reusit sa se coalizeze o asemnenera forta politica impotriva lui? Nu am avut nici-o clipa aceasta intentie. Am crezut foarte mult in partidele din Alianta. Ce am spus in campanie trebuia sa fie un obiectiv pentru noi toti", a spus Traian Basescu.
Basescu: UDMR, surpriza negativa
"Cel mai mare catalizator al acestei solidaritati PSD - PNL - UDMR - PRM - PC este faptul ca Parchetele au inceput sa isi faca treaba si ca nu au mai existat influente politice in Justitie", a spus Basescu.
"Cea mai mare surpriza a fost, insa, comportamentul reprezentantilor UDMR, pe care i-am crezut oameni politici cu verticalitate" - a afirmat presedintele suspendat. Basescu a incercat sa explice atitudinea UDMR, care s-a coalizat cu celelalte partide impotriva sa, prin teama liderilor sai "de a cadea pe mana Justitiei". Traian Basescu a sustinut ca liderul UDMR Marko Bela a venit la el pentru a-i spune ca a fost chemat la Parchet pentru a da socoteala cu privire la niste bani pe care i-ar fi primit in avans pentru o carte care nu a mai vazut lumina tiparului. Presedintele suspendat a adaugat ca a refuzat sa intervina in Justitie pentru Marko Bela.
Numele lui Marko Bela a fost amintit de Basescu si in interviul acordat ieri postului BBC. Acesta din urma afirma ca nu intelege ce ideologie poate sa uneasca partidele care s-au coalizat impotriva sa si ca nu ar fi crezut ca Marko Bela si Vadim Tudor "se pot pupa pe gura".
Cititi mai multe accesand site-ul ZIUA: http://www.ziua.net/display.php?data=2007-05-08&id=220228
Marko: Limbajul lui Basescu este indecent
Ca reactie la afirmatiile privind o posibila colaborare UDMR - PRM in vederea suspendarii lui Basescu, liderul UDMR, Marko Bela, a declarat ca "limbajul presedintelui suspendat este indecent". "Daca mai multi iti spun ca esti beat, te duci si te culci'', a spus Marko, care a negat orice colaborare cu PRM.
Basescu: Urmeaza alte dosare
Basescu si-a incheiat interventia de astazi in fata reprezentantilor societatii civile lansand o serie de avertismente la adresa unor posibili acuzati in dosarele aflate in atentia CNSAS si SRI: "Mai sunt inca cateva dosare ramase la analiza CNSAS si SRI. In curand, va fi facut un anunt public definitiv in legatura cu acestea", conform RealitateaTV.
Basescu: Ori eu, ori Parlamentul primim pe 19 mai avizul de functionare de la popor
In cadrul interviului acordat BBC, Basescu a mai declarat ca, in situatia in care va iesi castigator din aceasta disputa, este de parere ca cei 322 de parlamentari care au votat impotriva sa vor trebui sa raspunda politic, dandu-si demisia. In caz ca acest lucru nu se va realiza, presedintele considera ca romanii pot ei insisi sa le ceara parlamentarilor, in mod public, sa demisioneze, pentru ca "prea multi dintre oamenii politici si-au facut din a minti un mod de a face politica". In acest sens, presedintele suspendat a salutat initiativa Partidului Democrat de a strange semnaturi pentru modificarea Constitutiei si dizolvarea Legislativului, apreciind ca "orice mijloc democratic poate fi utilizat pentru a se face dreptate".
Presedintele suspendat a mai precizat ca prin demisia sau "demiterea" de catre popor a celor 322 de parlamentari, s-ar putea evita situatia ca Romania sa fie catalogata altfel decat ca un stat democratic. Presedintele a spus ca, in situatia in care va iesi invingator dupa referendumul din 19 mai, atunci va lupta pentru ca "oligarhiile" sa nu puna stapanire pe tara: "Ori eu, ori Parlamentul primim pe 19 mai avizul de functionare de la popor. Acest aviz trebuie sa aiba efecte, doar daca Romania nu se afla in alta categorie de tari decat in cea a statelor democratice. Alte tipuri mai sunt dictaturile sau oligarhiile. Eu nu vreau sa consolidam oligarhiile", a mai afirmat Basescu.
Cititi mai multe in editia ZIUA de maine!
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:
"Traian Basescu a reluat azi tema coalitiei PSD - PNL - UDMR - PRM - PC, incercand sa gaseasca un numitor comun al celor cinci partide. Concluzia presedintelui suspendat ar fi ca toti cei care actioneaza impotriva sa sunt vizati de justitie, si ca doar el, impreuna cu Monica Macovei, au incercat sa separe politicul de actul justitiei. Cu prilejul acestei teze, Basescu l-a atacat a doua oara consecutiv, in decurs de doua zile, pe liderul UDMR, Marko Bela, despre care sustine ca i s-a plans ca a fost chemat la Parchet pentru niste bani primiti in avans pentru o carte care nu a mai aparut. Practic, tactica lui Basescu este una previzibila - aceea de a trata fiecare partid potrivnic ca subiect separat, si nu coalitia anti-Basescu in ansamblul ei''.
Cristina STEFAN  
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Oare mai ascunde multe dl. Basescu?   de Chinezu
A r h i v a
Stirile zilei 2007-05-09
 16:35 
Ministrul Justitiei cere revocarea unui sef din DNA  2007-05-08
3 comentarii
 16:33 
A fost descoperit mormantului lui Irod cel Mare  2007-05-08
 Top afisari / comentarii 
 Arde-l pe corupt! (4289 afisari)
 Spionii romani sunt scumpi si prosti (3661 afisari)
 Drum bun, domnule Octavian Paler! (2546 afisari)
 Fara probe (2543 afisari)
 Mormantul regelui Irod cel Mare (2385 afisari)
 Legea ANI, adoptata de Senat cu unanimitate (166 afisari)
 Virgil Ardelean inlocuit de la sefia fostei ''Doi si-un sfert'' (115 afisari)
 Demisii la varful ministerului Justitiei (86 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00652 sec.