Ziua Logo
  Nr. 3924 de miercuri, 9 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Alegerea lui Nicolas Sarkozy in fruntea Frantei, primita cu violente in periferia Parisului
Victorie a candidatului dreptei franceze
 7 mai, 16:19 
Nicolas Sarkozy in mijlocul sustinatorilor sai (foto: EPA)
Nicholas Sarkozy este, oficial, presedinte al Frantei. Candidatul Partidului Conservator a castigat al doilea tur al alegerilor cu 53,06% din voturi, in vreme ce socialista Segolene Royal a obtinut 46,94 % din sufragiile exprimate, conform rezultatelor oficiale. Primul discurs al noului sef de stat a fost catalogat de analisti drept un mesaj de conciliere lansat catre o tara divizata de lupta electorala. "Vreau sa fiu presedinte al tuturor francezilor, fara exceptie", a afirmat Sarkozy, care a profitat de ocazie pentru a promite Statelor Unite ca francezii se vor a fi "niste prieteni pe care se poporul american se poate baza". Victoria lui Sarkozy a fost primita cu puternice reactii negative de catre locuitorii periferiei capitalei. Atat in Paris, cat si in alte orase franceze, sute de tineri au recurs la violenta pentru a-si exprima ostilitatea fata de noul presedinte. La cateva ore de la confirmarea victoriei lui Sarkozy, premierul Calin Popescu Tariceanu a tinut sa trimita de la Bucuresti felicitari din partea statului roman pentru noul presedinte al Frantei. Nici Traian Basescu nu s-a lasat mai prejos. Presa internationala a comentat tendinta de schimbare catre care se indreapta Franta sub conducerea noului presedinte.
Conservatorul Nicholas Sarkozy este noul ocupant al fotoliului prezidential de la Palatul Elysee. Sarkozy a castigat detasat al doilea tur al alegerilor cu 53,06% din voturi, in timp ce socialista Segolene Royal a obtinut 46,94 % din sufragii, conform rezultatelor definive comunicate de Ministerul de Interne. Prezenta la urne, de 85,25% dintre cetatenii cu drept de vot, este una record dupa 1965.
Primul discurs al noului presedinte
"Vreau sa fiu presedinte al tuturor francezilor, fara exceptie", si-a inceput Sarkozy primul discurs in noua sa calitate. El a tinut sa multumeasca alegatorilor sai, si sa-si exprime respectul pentru Segolene Royal si ideile sale.
Sarkozy a continuat afirmand ca, prin alegerea sa, francezii au optat pentru despartirea de "ideile, obiceiurile si comportamentul din trecut". El a promis sa reabiliteze "munca, autoritatea, morala si respectul", dar si "natiunea si identitatea nationala".
Nicolas Sarkozy a declarat ca nu doreste sa modifice substantial politica externa a Parisului si ca va da prioritate dosarului european, desi este considerat de catre analisti mai puternic orientat spre axa atlantica decat predecesorul sau, Jacques Chirac.
Noul presedinte francez a profitat de ocazie pentru a promite Statelor Unite ca francezii se vor a fi "niste prieteni pe care se poporul american se poate baza".
Segolene Royal si-a recunoscut infrangerea
Candidata stangii si-a recunoscut infrangerea si a urat succes viitorului presedinte. Segolene Royal le-a multumit celor care i-au acordat votul si a promis ca va lupta alaturi de militantii stangii pentru idealurile lor.
Victoria lui Sarkozy, primita cu violenta la Paris
Violentele de strada din Paris (foto: EPA)
Alegerea lui Nicolas Sarkozy in fruntea Frantei a fost primita cu puternice reactii negative, in special de catre imigranti. Atat la periferia Parisului cat si in alte orase franceze, sute de tineri au recurs la violenta pentru a-si exprima ostilitatea fata de noul presedinte. Este cunoascut faptul ca, una dintre cele mai controversate propuneri ale actualei campanii a lui Sarkozy a fost aceea de a crea un minister al imigratiei si identitatii nationale.
Cu toate acestea, tulburarile nu au atins amploarea de care se temeau autoritatile. Conform statisticilor oficiale, 367 de vehicule au fost incendiate si 270 de persoane arestate in urma altercatiilor de noaptea trecuta. Cu toate acestea, politia a considerat ca, in general, ''al doilea tur al alegerilor prezidentiale nu a provocat actiuni mari de violenta urbana in cartierele defavorizate, si doar mici grupuri au dat foc unor pubele si masini''.
Tariceanu l-a felicitat pe noul presedinte francez
Primul-ministru roman i-a transmis, in cursul noptii trecute, un mesaj de felicitare noului presedinte ales al Republicii Franceze, Nicolas Sarkozy, salutand victoria acestuia in alegeri, conform Biroului de presa al Guvernului.
"Premierul Tariceanu si-a exprimat speranta ca Romania si Franta vor continua consolidarea cooperarii si colaborarii, atat in plan bilateral, cat si in cadrul institutiilor europene si euroatlantice din care fac parte", a precizat sursa citata.
Alegerea lui Nicolas Sarkozy, in presa internationala
Presa britanica, in speta cotidianul The Guardian titreaza: "cetatenii francezi au considerat fara nici o ezitare ca remediul pentru 12 ani de deriva este un viraj spre dreapta (...) Momentul discursurilor s-a terminat pentru Sarkozy".
"Este vorba de cea mai importanta schimbare politica de o generatie incoace" pentru Franta, care "a votat masiv pentru aceasta schimbare", comenteaza si jurnalistii de la The Times, care invita francezii sa sustina versiunea "galica a politicii lui Tchatcer".
Italia - Cotidianul La Stampa noteaza ca "Nicolas Sarkozy a desfasurat o lunga si coerenta batalie de idei, dusa de mai multi ani in interiorul miscarii sale politice pentru a elimina guvernarea apasatoare a lui Chirac si a reinnoi dreapta franceza".
In Spania, cotidianul El Pais afirma ca "Franta, care vrea sa se elibereze din corsetul protector construit in timpul celei de-a doua jumatati a secolului XX, pentru a-si asuma riscurile si beneficiile globalizarii, prefera tutela statului".
In acelasi timp, El Mundo noteaza: "Sarkozy a castigat deoarece el reuneste cele trei conditii clasice pentru a triumfa in alegeri: capacitate de conducere, un partid si un program" concret.
REACTII LA CALD
Luciana POP, redactor Departamentul Externe:
"Alegerea candidatului de dreapta, Nicolas Sarkozy, in cel de-al doilea tur de scrutin al cursei prezidentiale era previzibila, avand in vedere ca, inca de la inceputul campaniei electorale, s-a aflat mereu in pe primul loc in sondajele de opinie. Sarkozy, care isi propune sa schimbe Franta, va avea de trecut insa un alt obstocol, in iunie, cand sunt programate alegerile legislative si unde partidul sau, Uniunea pentru o Miscare Populara, va trebui sa obtina o majoritate parlamentara confortabila pentru a -si pune in practica programul electoral".
Cristina STEFAN  
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
PS   de the
Remediul a 12 ani de deriva   de the
A r h i v a
Stirile zilei 2007-05-09
 17:20 
Contre la referendum  2007-05-07
3 comentarii
 16:36 
Vizita lui Kondyakov, una privata  2007-05-07
 Top afisari / comentarii 
 Arde-l pe corupt! (4289 afisari)
 Spionii romani sunt scumpi si prosti (3661 afisari)
 Drum bun, domnule Octavian Paler! (2546 afisari)
 Fara probe (2543 afisari)
 Mormantul regelui Irod cel Mare (2385 afisari)
 Legea ANI, adoptata de Senat cu unanimitate (166 afisari)
 Virgil Ardelean inlocuit de la sefia fostei ''Doi si-un sfert'' (115 afisari)
 Demisii la varful ministerului Justitiei (86 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00799 sec.