Ziua Logo
  Nr. 3924 de miercuri, 9 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Tariceanu: In cazul referendumului, trebuie aplicat acelasi sistem prin care presedintele a fost ales
 4 mai, 17:00 
Foto: Lucian CURELARIU - ZIUA Foto
Premierul Calin Popescu Tariceanu considera ca presedintele suspendat, Traian Basescu, trebuie demis printr-un sistem asemanator celui cu care a fost ales, in virtutea simetriei juridice, raspunzand astfel la intrebarea daca la referendum trebuie aplicata forma noua sau cea veche a legii. "Exista un principiu al simetriei juridice. Deci, acelasi sistem care a functionat cand a fost ales trebuie sa functioneze si la procedura de demitere din functie", a declarat, azi, Tariceanu, raspunzand unei intrebari adresate de ziaristi, informeaza NewsIn.
Curtea Constitutionala a respins, ieri, sesizarea PD privind modificarile Parlamentului la Legea referendumului, astfel ca presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor participantilor la referendum, nemaifiind necesara prezenta la urne a majoritatii electorilor.
Principiul simetriei invocat de premier in demiterea presedintelui a fost respins, in martie, de Curtea Constitutionala (CC), atunci cand aceasta a fost sesizata sa se pronunte pe o modificare a legii referendumului prin care presedintele ales din turul al doilea poate fi demis cu o alta majoritate de voturi, mai redusa, decat cel ales din primul tur. Atunci, PSD si PNL cereau ca presedintele sa poata fi demis cu tot atatea voturi cu care a fost ales. Curtea a spus atunci ca acest principiu nu se aplica in dreptul public, ci numai in cel privat. Curtea Constitutionala atragea atentia ca "demiterea prin referendum a Presedintelui Romaniei nu are semnificatia unei asemenea competitii electorale", ci reprezinta "o sanctiune pentru savarsirea unor fapte grave prin care Presedintele Romaniei incalca prevederile Constitutiei".
In lipsa motivatiei CC pentru ultima decizie, NewsIn reia motivatia Curtii pentru decizia anterioara (si opusa) celei de ieri.
"Bazandu-si solutiile pe principiul simetriei, legiuitorul (n.r. Parlamentul) nu a tinut seama de faptul ca aplicarea acestui principiu in dreptul public, cu atat mai mult in dreptul constitutional, cu deosebire la organizarea si functionarea autoritatilor publice, nu este posibila. Principiul simetriei este un principiu al dreptului privat, fiind exclusa posibilitatea aplicarii acestuia in dreptul public. De aceea, normele constitutionale sunt asimetrice prin excelenta", a comunicat Curtea in 5 martie.
"Asadar, exigentele stabilite de Constitutie pentru alegerea Presedintelui Romaniei si cele care se refera la demiterea acestuia in urma unui referendum nu sunt simetrice, deoarece ele reprezinta institutii juridice diferite, cu roluri si scopuri diferite, fiecare avand un tratament juridic distinct", preciza CCR.
Foto: Lucian CURELARIU - ZIUA Foto
Tariceanu: Nu comentez, dar...
Solicitat sa comenteze o eventuala retragere a lui Basescu in cazul unui vot negativ la referendum, Tariceanu a evitat sa se pronunte: "Nu comentez deoarece am vazut ca la fiecare cinci minute se razgandeste, astfel incat s-ar putea sa se mai razgandeasca o data", a spus Tariceanu.
Presedintele suspendat Traian Basescu s-a declarat sigur, miercuri, ca va castiga referendumul privind destituirea sa din functie, prevazut pentru 19 mai, dand asigurari ca va parasi viata politica in cazul unui esec. Inaintea deciziei Parlamentului de suspendare, Basescu anuntase ca va demisiona dupa cinci minute in cazul unui vot negativ.
REACTII LA CALD:
Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:
"E firesc ca politicienii sa nu conteste/comenteze deciziile Curtii. Premierul sustine teza Curtii Constitutionale - aceea conform careia presedintele suspendat poate fi demis cu jumatate plus unu din numarul votantilor prezenti la urne, adica pe acelasi principiu pe care a fost ales".
 Afisari: 260  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
eu propun izomorfia polimorfica   de garibaldi
Adieu Romania !   de ionion
se pare ca romania intra din nou intr-o criza imensa   de castrulroman
Principiul simetriei schioape.   de alwis46
A r h i v a
Stirile zilei 2007-05-09
 16:44 
Ziua demisiilor  2007-05-04
 16:06 
Informatii noi in cazul inchisorilor CIA  2007-05-04
 Top afisari / comentarii 
 Arde-l pe corupt! (4289 afisari)
 Spionii romani sunt scumpi si prosti (3661 afisari)
 Drum bun, domnule Octavian Paler! (2546 afisari)
 Fara probe (2543 afisari)
 Mormantul regelui Irod cel Mare (2385 afisari)
 Legea ANI, adoptata de Senat cu unanimitate (166 afisari)
 Virgil Ardelean inlocuit de la sefia fostei ''Doi si-un sfert'' (115 afisari)
 Demisii la varful ministerului Justitiei (86 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00810 sec.