Ziua Logo
  Nr. 3924 de miercuri, 9 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Ancheta internationala in cazul BAE Systems
 3 mai, 16:04 
Fregata ''Regele Ferdinand''
Procurori din patru state europene urmeaza sa se intalneasca la Haga, saptamana viitoare, pentru a-si coordona anchetele de coruptie in cazul companiei britanice BAE Systems, relateaza "The Guardian", in editia electronica. BAE este acuzata ca ar fi oferit comisioane secrete importante pentru a promova vanzarea unor echipamente militare catre diferite tari. Printre acestea se numara si Romania, ziarul ZIUA dezvaluind, in premiera, date importante din contractul privind achizitionarea fregatelor "Regele Ferdinand" si "Regina Maria" pentru care s-a platit un comision de aproape 10 milioane de euro.
Reuniunea procurorilor ar urma sa sporeasca presiunile asupra companiei de armament, care este deja in vizorul Departamentului de Justitiei al Statelor Unite si a comisiei pentru combaterea coruptiei, din cadrul Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare. Oficiului britanic pentru Fraude Grave (SFO) i se vor alatura, la intalnirea din Olanda, procurori din Cehia Suedia si Austria.
Si Suedia a demarat o investigatie in cazul BAE, in urma acuzatiilor potrivit carora compania ar fi oferit comisioane secrete importante pentru a promova vanzarea, catre Cehia, a unor avioane de lupta Gripen, fabricate in Suedia de Saab si comercializate de BAE Systems. ''Am inceput colaborarea cu colegii nostri. Investigatia mea evolueaza foarte bine'', a sfirmat procurorul-sef suedez, Christer van der Kwast.
Compania de armament este investigata in mai multe tari, printre care se numara Arabia Saudita, Africa de Sud, Chile, Tanzania si Romania. O ancheta similara se desfasoara si in Austria, investigatiile concentrandu-se pe acuzatiile potrivit carora BAE ar fi promis comisioane secrete unor agenti din aceasta tara - Hans Malzacher, fostul director de masini blindate Steyr, si Alfons Mensdorff-Pouilly, un conte austriac.
Reuniunea procurorilor se va desfasura sub egida Eurojust, un organism al Uniunii Europene infiintat in 2003 pentru a lupta impotriva crimei organizate. Surse din cadrul institutiilor ce asigura implementarea legii au declarat ca procurorii sunt asteptati sa decida ce tari sunt in masura sa formuleze acuzatii oficiale, relateaza cotidianul britanic.
"Regina Maria" si "Regele Ferdinand"
Afacerea "comisionul fregatelor" s-a declansat in momentul in care cotidianul "The Guardian" a anuntat arestarea la Londra a unei romance si a sotului ei de origine britanica. Acestia au fost acuzati ca au incasat ilegal un comision din vanzarea fregatelor "Regele Ferdinand" si "Regina Maria" catre Romania. Britanicul Barry George si sotia sa de origine romana, Georgiana, au fost arestati dupa ce politia a perchezitionat locuinta lor din Chelsea, de unde a confiscat o serie de documente, ulterior fiind eliberati. In centrul investigatiei desfasurate de Biroul pentru Fraude Importante (SFO) se afla un "comision" in valoare de sapte milioane de lire sterline (circa zece milioane de euro), platit de BAE Systems. Barry George ar fi primit unu la suta din valoarea contractului, in timp ce restul de sapte la suta ar fi ajuns la persoane necunoscute, cel mai probabil politicieni romani.
La vremea respectiva, ziarul ZIUA a scos la lumina date importante din contractul privind achizitionarea fregatelor. Pentru mai multe informatii legate de acest subiect va invitam sa accesati si
http://www.ziua.ro/display.php?data=2006-06-10&id=201358
http://www.ziua.ro/display.php?data=2006-06-13&id=201494
http://www.ziua.ro/display.php?data=2006-06-10&id=201359
http://www.ziua.ro/display.php?data=2006-06-14&id=201605
REACTII LA CALD
Doru DRAGOMIR, sef Departament Servicii Secrete:
''Numele firmei BAE Systems a aparut frecvent in scandalurile legate de acordarea unor comisioane pentru incheierea unor contrate de sute de milioane sau chiar miliarde de euro. Scandalul a explodat, anul trecut, si in Romania, cand presa britanica a dezvaluit posibilitatea acordarii unui comision ilegal de aproape 10 milioane de euro pentru ca fortele noastre navale sa primeasca doua fregate vechi in care s-au bagat bani multi pentru modernizare si, din cate stiu, se vor mai cheltui cateva sute de milioane de euro pentru faza a doua a modernizarii.
Sunt sigur ca printre cei care au luat spaga sunt, alaturi de englezi, si cetateni romani, dar nu cred ca ii vom afla vreodata. Interesele sunt mult prea mari, iar daca procurorii isi vor duce investigatiile pana la capat vor avea surpriza ca vor fi nevoiti sa audieze inclusiv sefi de guverne''.
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-05-09
 16:59 
Curtea Constitutionala: Presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor exprimate la referendum  2007-05-03
4 comentarii
 16:15 
Blocaj in relatiile Rusia - Estonia  2007-05-03
 16:03 
Cateva zile in septembrie (Quelques jours en septembre)  2007-05-03
 Top afisari / comentarii 
 Arde-l pe corupt! (4289 afisari)
 Spionii romani sunt scumpi si prosti (3661 afisari)
 Drum bun, domnule Octavian Paler! (2546 afisari)
 Fara probe (2543 afisari)
 Mormantul regelui Irod cel Mare (2385 afisari)
 Legea ANI, adoptata de Senat cu unanimitate (166 afisari)
 Virgil Ardelean inlocuit de la sefia fostei ''Doi si-un sfert'' (115 afisari)
 Demisii la varful ministerului Justitiei (86 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00697 sec.