Ziua Logo
  Nr. 3924 de miercuri, 9 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Premierul Turciei cere alegeri anticipate
 2 mai, 15:47 
Recep Tayyip Erdogan (foto: EPA)
Criza politica actuala din Turcia pare sa-si gaseasca o solutionare. Prim ministrul Recep Tayyip Erdogan a anuntat ca va cere Parlamentului sa aprobe convocarea alegerilor generale anticipate, pe 24 iunie, conform agentiei France Presse. Seful Executivului de la Ankara a calificat decizia Curtii Constitutionale de a invalida primul tur al alegerilor prezidentiale din aceasta tara drept "un glont impotriva democratiei". Curtea a decis ca sedinta Parlamentului a fost nestatutara, din lipsa de cvorum. Principalul partid de opozitie, de orientare social-democrata, a boicotat scrutinul, pe motiv ca unicul candidat la prezidentiale, actualul ministru de Externe - Abdullah Gul - ar avea o agenda islamica ascunsa, ce ar periclita caracterul laic al statului.
Prim-ministrul turc a declarat ca va cere Parlamentului sa aprobe convocarea de alegeri generale anticipate. Acesta a mai anuntat ca doreste in acelasi timp modificarea Constitutiei, referitor la modalitatea de alegere a presedintelui republicii. Premierul turc a spus ca intentioneaza sa reformeze sistemul electoral inainte de dizolvarea Parlamentului, astfel incat si presedintele tarii sa fie ales prin vot universal, pentru cel mult doua mandate a cate cinci ani.
In prezent, presedintele tarii este ales de Parlament pentru un mandat unic de sapte ani. De altfel, alegerile anticipate, considerate unica solutie pentru scoaterea tarii din criza, erau deja cerute cu insistenta atat de Opozitie, cat si de presa si de mediile de afaceri din Turcia.
Anuntul anticipatelor influenteaza pozitiv piata de capital
Piata de capital din Turcia a crescut, astazi, cu 3%. Lira turceasca a castigat doua procente, dupa ce premierul a solicitat organizarea de alegeri generale anticipate, pentru a pune capat crizei politice din tara.
Pietele financiare s-au confruntat, in ultimele doua zile, cu cel mai pronuntat declin din ultimul an, determinat de conflictul intre partidul de guvernamant, de orientare islamista, si comunitatea laica, careia i se alatura fortele armate, conform Mediafax.
Curtea Constitutionala a anulat votul Parlamentului
Curtea Constitutionala din Turcia a anulat primul tur al alegerilor ce au avut loc saptamana trecuta in Parlamentul de la Ankara. Unicul candidat la prezidentiale, actualul ministru de Externe, Abdullah Gull, reprezentant al Partidului Dreptatii si Dezvoltarii, nu a reusit sa obtina numarul de voturi necesare pentru a fi validat. In acest timp, principalul partid de opozitie s-a adresat Curtii si a cerut sa anuleze votul din cauza lipsei de cvorum.
Opozitia si-a exprimat temerile ca, in cazul in care ar fi ales presedinte, Gul ar fi orientat Turcia spre islamism, contrar principiilor laice ale statului.
Armata a avertizat, la randul sau, ca ar putea trece la actiune pentru apararea laicitatii, ceea ce a sporit si mai mult ingrijorarea atat in tara, cat si la Bruxelles.
Armata turca, garant constitutional al laicitatii statului, acuzase guvernul Erdogan ca nu apara secularismul statului, amenintatnd ca se vede nevoita sa o faca ea insasi. Trebuie precizat ca, in ultimii 50 de ani, armata a indepartat de la putere patru guverne, conform RealitateaTV.
Invalidarea votului constituie o premiera in istoria Turciei moderne. Curtea Constitutionala a considerat ca pentru deschiderea unei sedinte parlamentare de desemnare a presedintelui, era nevoie de un cvorum de 367 de deputati din numarul total de 550. Cu toate acestea, la primul tur al alegerilor prezidentiale, in sala au fost prezenti doar 361 de deputati.
Manifestari pro-laicitatea statului turc, la Istanbul
Peste un milion de turci au manifestat duminica trecuta in centrul Istanbulului in favoarea laicitatii statului turc. Demonstratia organizata de Opozitia din Turcia a avut loc pe fondul conflictelor din campania electorala intre guvernul proislamic si armata, considerata garantul laicitatii in Turcia.
"Turcia este laica si va ramane asa" - suna sloganul cu care au defilat manifestantii. Ei au agitat portrete ale fondatorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk. La protest au participat peste 600 de asociatii civile si o serie de grupari ce militeaza pentru respectarea drepturilor femeilor din Turcia.
Cu toate acestea, in ciuda protestelor si a avertismentului lansat de armata, ministrul turc de Externe Gul a declarat la vremea respeciva ca nu se retrage din cursa prezidentiala.
Turcia aspira sa devina membra a Uniunii Europene, dar dupa diferendumul legat de Cipru, o disputa privind o eventuala islamizare a tarii n-ar putea decat sa-i faca visul mult prea indepartat.
REACTII LA CALD
Luciana POP, redactor Departament Politica Externa:
"Anuntul premierului turc Recep Tayyp Erdogan privind convocarea de alegeri anticipate in Turcia, pentru aplanarea crizei politice, poate fi considerat o noua victorie a opozitiei, dupa ce aceasta a avut castig de cauza in privinta contestarii la Curtea Constitutionala a primului tur al alegerilor prezidentiale".
Cristina STEFAN  
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
   de ionion
A r h i v a
Stirile zilei 2007-05-09
 16:05 
Alegerea lui Steinhardt  2007-05-02
1 comentariu
 16:03 
BEC a admis prezenta observatorilor trimisi de ONG-uri la sectiile de votare  2007-05-02
 15:48 
Seful SRI preia si atributiile lui Coldea  2007-05-02
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Arde-l pe corupt! (4289 afisari)
 Spionii romani sunt scumpi si prosti (3661 afisari)
 Drum bun, domnule Octavian Paler! (2546 afisari)
 Fara probe (2543 afisari)
 Mormantul regelui Irod cel Mare (2385 afisari)
 Legea ANI, adoptata de Senat cu unanimitate (166 afisari)
 Virgil Ardelean inlocuit de la sefia fostei ''Doi si-un sfert'' (115 afisari)
 Demisii la varful ministerului Justitiei (86 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00701 sec.