Ziua Logo
  Nr. 3923 de marti, 8 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Ministrul Justitiei cere revocarea unui sef din DNA
 8 mai, 16:35 
Tudor Chiuariu (foto: Lucian CURELARIU)
ULTIMA ORA
Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat, in timpul unei intalniri cu reprezentantii societatii civile, ca are ''o presimtire'' ca Tulus va fi protejat de CSM. Intrebat daca el crede ca presedintele interimar Nicolae Vacaroiu va fi de acord cu demiterea acestui procuror, Basescu a raspuns: ''S-ar putea sa fie o problema in alta parte, vom avea un test daca s-a produs ceva ireversibil - reactia CSM. Pana acum, CSM a protejat judecatorii si procurorii. Am o presimtire ca va functiona si acum''. Referindu-se la solicitarea ministrului Justitiei, presedintele suspendat a mai spus: "Este foarte rau ce s-a intamplat".
Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) revocarea din functie a lui Doru Tulus, seful Sectiei a 2-a din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), din motive de ''ineficienta''. Dupa o sedinta cu scantei, CSM a amanat cu o saptamana discutarea propunerii ministrului. Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, i-a cerut lui Chiuariu sa explice de ce s-a grabit sa faca aceasta cerere, in timp ce seful DNA Daniel Morar a solicitat ca sedinta CSM sa fie publica. Atat PD cat si liderii PLD au sarit in apararea lui Tulus, sustinand ca solicitarea ''deschide usa pentru activarea clauzei de salvalgare'' si ca este vorba de un ''atac frontal'' al Guvernului asupra luptei anticoruptie.
Decizia ca acest caz sa fie discutat in sedinta publica a fost luata de Sectia de procurori cu sase voturi pentru si unul impotriva. Referitor la aceasta problema seful DNA Daniel Morar a sustinut ca pentru egalitate de tratament si pentru cererea de revocare trebuie sa fie sedinta publica, asemeni situatiei cand au fost numiti procurorii respectivi. Desi activitatea DNA a fost mai mult opaca decat transparenta Morar a cerut transparenta totala pentru discutarea acestei cereri.
Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, i-a cerul ministrului Justitiei sa explice graba cu care a facut solicitarea. De altfel, Kovesi a fost si singurul membru al sectiei de procurori care s-a opus discutarii cererii de revocare a lui Tulus: "Solicit sa-mi fie comunicate motivele pentru care cererea de revocare a procurorului Doru Tulus, inregistrata la CSM pe data de 8 mai, adica astazi, a devenit o urgenta". In urma supunerii la vot, s-a stabilit ca cererea ministrului sa fie ultimul punct discutat in sedinta.
Tudor Chiuariu a cerut ca discutiile sa nu fie publice, pentru a se putea discuta sincer si pentru a se clarifica aspectele privind activitatea de lupta impotriva coruptiei. Ministrul a aratat ca solicitarea sa nu inseamna ca este ceva de ascuns: ''Trebuie sa fim responsabili si constienti ca avem o mare lupta impotriva coruptiei, dar nu avem corupti''. Totodata, ministrul Justitiei a aratat ca lupta impotriva coruptiei s-a politizat tot mai mult si ca doar printr-o sedinta nepublica se poate avea o discutie sincera si clarificatoare privind activitatea de lupta impotriva coruptiei. "Avem oameni care s-au crucificat pentru lupta impotriva marii coruptii insa nu avem nici un condamanat definitiv", a mai declarat Chioariu in sedinta sectiei pentru procurori a CSM.
Procurorul Doru Tulus a aratat ca cererea de revocare a fost introdusa "fulgerator" si ca nu poate discuta pe fond aceasta problema. El a spus ca nu cunoaste motivele acestei solicitari si a cerut un termen pentru a lua la cunostinta punctul de vedere al ministrului Justitiei. Sedinta a fost amanata pentru marti, 16 mai.
Intr-o declaratie acordata Mediafax, Chiuariu a explicat ca, asa cum Legea privind infiintarea ANI a fost adoptata intr-o forma mai dura, si lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie mai dura. Sectia lui Tulus avea in lucru mai multe dosare grele, printre care si cel in care sunt cercetati liderul PC, Dan Voiculescu, si fiica acestuia, Camelia. In plus, pe masa procurorului se afla si dosarul in care este anchetat presedintele PNL Gorj, Dan Ilie Morega. DNA s-a sesizat din oficiu pe 9 martie si a demarat o ancheta in cazul presedintelui PNL Gorj, Dan Ilie Morega, dupa ce Realitatea TV a difuzat inregistrarea unei sedinte in care acesta le cerea bani de campanie electorala pentru PNL reprezentantilor unor institutii din judet conduse de liberali.
Ministrul Justitiei a precizat ca i-a promis comisarului european pentru Justitie, Franco Frattini, ca lupta impotriva coruptiei va fi eficienta.
Potrivit Legii privind statutul judecatorilor si al procurorilor, revocarea procurorilor din functii de conducere se poate face din urmatoarele motive: cand nu indeplinesc una dintre conditiile necesare numirii in functie; in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor manageriale si in cazul aplicarii uneia dintre sanctiunile disciplinare.
Doru Florin Tulus a devenit procuror-sef la Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie din cadrul DNA la propunerea fostului ministru al Justitiei Monica Macovei, care a schimbat intreaga conducere a DNA. Modificarile aduse de Macovei legii magistratilor permit in prezent ministrului Justitiei sa revoce din functie sefii si adjunctii celor mai importante sectii din DNA si DIICOT, precum si pe procurorul general al Romaniei, avizul cerut CSM fiind doar unul consultativ. Revocarea trebuie aprobata prin decret prezidential.
PD si PLD sar in apararea lui Tulus
Propunerea de revocare a procurorului Doru Tulus "deschide usa pentru activarea clauzei de salvalgare pentru Romania la capitolul Justitie", a declarat presedintele PD Emil Boc. Liderul democrat a afirmat ca propunerea de revocare a procurorului are ca miza blocarea dosarelor penale ale politicienilor, fiind compromisa independenta Justitiei si lupta impotriva coruptiei. "Gestul deschide usa pentru activarea clauzei de salvgardare pentru Romania post aderare, pe Justitie, cu pierderi de resurse financiare, cu nerecunoasterea hotararilor judecatoresti in UE. Este primul succes al actualului ministru al Justitiei privind efortul de integrare a Romaniei in UE , a afirmat Boc.
In opinia acestuia, miza adevarata a acestei schimbari consta in blocarea dosarelor penale ale politicienilor si oligarhilor zilei, prin schimbarea conducerii DNA.
Si PLD se declara "ingrijorat" de solicitarea ministrului Justitiei, apreciind ca aceasta "semnaleaza atacul frontal al Guvernului Tariceanu-PSD asupra anticoruptiei".
Cititi pe larg in ZIUA de maine!
REACTII LA CALD
Bogdan COMARONI, redactor sef adjunct:
''Solicitarea ministrului Justitiei este o masura de forta, pentru ca, in mod normal, inlocuirea lui Tulus nu poate fi facuta fara acceptul procurorului general Daniel Morar. Ministrul doar administreaza actul de justitie, de aceea trebuia sa-i solicite sefului DNA inlocuirea din functie a adjunctului acestuia si sa-i prezinte si motivele. Ministrul Justitiei propune numirea procurorului general al Romaniei si a procurorului general al DNA, nu si pe cea a adjunctilor acestora. Asistam la un razboi direct, pentru ca, in constramasura, Daniel Morar, la sedinta CSM de azi, l-a acuzat pe ministru ca i-ar fi cerut sa nu scoata dosare compromitatoare un perioada campaniei pentru referendum''.
Adrian ENCULESCU  
 Afisari: 389  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
   de avarfreson
Pai legea asta cu numirea si destituirea sefilor de la procuratura n-o facu Monicutza ?!   de Raquel
A r h i v a
Stirile zilei 2007-05-08
 16:34 
Basescu sustine ca UDMR l-a tradat pentru ca a refuzat sa intervina pentru Marko Bela
2 comentarii
 16:33 
A fost descoperit mormantului lui Irod cel Mare
 Top afisari / comentarii 
 Razboi fara munitie (4722 afisari)
 Cine nu are interesul revenirii lui Traian Basescu? (3436 afisari)
 Comoara serviciilor secrete (3406 afisari)
 A murit Octavian Paler (3162 afisari)
 Tariceanu se balbaie ruseste (2974 afisari)
 Ministrul Justitiei cere revocarea unui sef din DNA (389 afisari)
 Basescu sustine ca UDMR l-a tradat pentru ca a refuzat sa intervina pentru Marko Bela (177 afisari)
 A fost descoperit mormantului lui Irod cel Mare (171 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01227 sec.