Ziua Logo
  Nr. 3923 de marti, 8 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
PD strange semnaturi pentru modificarea Constitutiei, PNL asigura corectitudinea votului
Contre la referendum
 7 mai, 17:20 
Foto: EPA
Partidele politice pregatesc strategia campaniei pentru referendum, dar si cea "post referendum", in cazul PD. Democratii anunta ca va demara, dupa 19 mai, o actiune de strangere de semnaturi pentru modificarea Constitutiei astfel incat, la o eventuala alta suspendare a presedintelui invalidata de popor, Parlamentul sa fie divolvat. PNL va "asigura corectitudinea absoluta a referendumului". PSD solicita CNA un raport cu privire la modul in care a fost reflectata campania referendara, dar ar vrea si introducerea votului uninominal si urgentarea adoptarii legii ANI. Iar Asociatia ProDemocratia a primit voie de la CNC sa difuzeze spoturi radio-TV, in regim de campanie sociala, pentru promovarea participarii la vot a cetatenilor.
Legat tot de ziua 19 mai, directoarea Centrului de Jurnalism Independent (CJI), Ioana Avadanei, vorbeste despre "capcana referendumului", pe blogul ei, gazduit de Hotnews. Concluziile ei sunt urmatoarele: "In cazul in care se voteaza majoritar pentru demitere, referendumul este valabil indiferent de prezenta la vot. In schimb, daca se voteaza impotriva demiterii si nu se prezinta peste 50% la vot, referendumul nu mai e valabil."
Diferitele fete ale "campaniei pentru referundum"
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a aprobat, in sedinta de azi, ca Asociatia Pro Democratia sa difuzeze spoturi radio-TV, in regim de campanie sociala, in perioada 4-19 mai, pentru promovarea participarii la vot a cetatenilor, cu conditia ca mesajul lor sa fie "neutru". Reprezentantii Asociatiei Pro Democratia au sustinut ca ideea de la care au pornit in realizarea spoturilor a fost aceea de a determina populatia Romaniei sa participe la vot la referendumul din 19 mai privind suspendarea presedintelui tarii.
"Nu am vrut sa implicam organizatia nici de o parte, nici de alta, am mers pe intentia de vot. Sa determinam fiecare persoana sa participe la vot", au spus reprezentantii Pro Democratia.
PD, PNL si PSD si-au pus la punct astazi strategia campaniei pentru referendum, dar si post referendum (in cazul PD)
Dupa ce presedintele suspendat Traian Basescu le-a transmis sustinatorilor adunati, ieri, la Constanta, ca, dupa referendum, va cere, in numele poporului, demisia celor 322 de parlamentari ce au votat suspendarea, declaratie considerata aberanta de vicepresedintele liberal, Teodor Melescanu, PD a reluat ncontinutul rezolutiei adoptate in cadrul CNC-ului de sambata (prin care cerea demisia Guvernului si dizolvarea Parlamentului dupa referendum). Democratii au anuntat, astazi, intentia de a demara, dupa 19 mai, o actiune de strangere de semnaturi pentru modificarea Constitutiei astfel incat, la o eventuala alta suspendare a presedintelui invalidata de popor, Parlamentul sa fie divolvat.
"Dupa referendum, vom demara o campanie de strangere de semnaturi - si le vom obtine - pentru modificarea Constitutiei, astfel incat, daca poporul a infrant vointa Parlamentului, acesta sa fie autodizolvat", a anuntat Emil Boc(foto), astazi, dupa sedinta Biroului Permanent National al PD, informeaza NewsIn.
Intentia PD de modificare a Constitutiei in sensul dizolvarii Parlamentului daca presedintele suspendat este validat de referendum a fost calificata de vicepresedintele PNL "o copilarie" si "o pozna scolareasca", iar de catre presedintele PSD, "o ineptie". Despre democratii care au imaginat asa ceva, Geoana a spus ca probabil se cred "la CC al PCR, in frunte cu Traian Basescu".
Orban: Liberalii vor asigura corectitudinea absoluta a referendumului din 19 mai
Dupa ce liberalii au discutat strategia anti-Basescu, acestia au ajuns la concluzia ca Traian Basescu reprezinta principala frana in dezvoltarea economica a Romaniei. Vicepresedintele PNL, Ludovic Orban(foto), a subliniat ca "Basescu nu are nici-o legatura cu capitalismul, interesul sau fiind sa conduca de pe o pozitie autoritara Romania", informeaza Realitatea TV.
Foto: Mircea PAUN - ZIUA Foto
"Timp de patru ani de zile Basescu a facut tot ce a putut sa blocheze orice proiect de constructie de autostrazi. Tot ceea ce face Traian Basescu este o actiune impotriva oamenilor de afaceri, impotriva mediului privat si impotriva oamenilor care isi castiga in mod cinstit veniturile", a declarat Ludovic Orban.
Orban i-a reprosat presedintelui suspendat ca nu a avut prioritati care sa foloseasca interesului general: "Basescu, in stilul sau caracteristic, in loc sa fie preocupat de dezvolatrea mediului privat, a fost interesat sa se aiba bine cu jandarmeria, politia si procurorii".
Liberalii vor asigura corectitudinea absoluta a referendumului din 19 mai, a declarat, cu aceeasi ocazie, vicepresedintele liberal, mentionand ca reprezentantii PNL "nu sunt specialisti in a numara altfel decat doreste cetateanul roman".
"A mai existat un moment in care presedintele PD din acea vreme acuza fraudarea alegerilor. In momentul in care a trebuitsa prezinte probe in fata Biroului Electoral Central sau in instanta, domnul Basescu nu a mai avut ce probe sa prezinte pentru ca a ajuns presedinte", a declarat Orban.
PD si PLD au sustinut, astazi, ca exista riscul de fraudare a referendumului din 19 mai. Democratii au anuntat ca, din acest motiv, vor face o numaratoare paralela a voturilor.
PSD discuta referendumul, votul uninominal, legea ANI, legile strategiei nationale etc.
Foto: EPA
Mircea Geoana, liderul PSD (foto), a declarat la finalul intalnirii de partid de astazi ca a solicitat urgentarea adoptarii Legii Agentiei Nationale de Integritate. El a precizat ca spera ca pana miercuri legea sa fie adoptata.
De mentionat ca doua comisii din Senat (cea juridica si cea pentru drepturile omului) au adoptat in unanimitate raportul la Legea Agentiei Nationale de Integritate. Legea mai are astfel un pas pana la finalizare: dezbaterea in plenul Senatului, care este camera decizionala.
Mircea Geoana a sustinut ca un alt subiect dezbatut in sedinta de astazi a fost legea votului uninominal. El i-a sugerat presedintelui interimar Nicolae Vacaroiu sa convoace "partidele parlamentare pentru o consultare pe aceasta tema". Totodata, Geoana considera ca proiectul de lege poate fi adoptat in zilele urmatoare. Seful social-democratilor a mai spus ca PSD a discutat si despre legile sigurantei nationale, precizand ca asteapta un punct de vedere al CSAT-ului in urma intalnirii din aceasta saptamana, informeaza Realitatea Tv.
Geoana s-a aratat ingrijorat de modul in care sunt prezintate realitatile politice in mass-media in timpul campaniei. Liderul PSD a cerut CNA-ului "sa-si indeplineasca rolul de arbitru echidistant cu mai multa vigilenta". Mai mult, Biroul Permanent National al PSD a decis, astazi, sa solicite oficial CNA un raport cu privire la modul in care a fost reflectata campania referendara pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, acuzand existenta unui "dezechilibru" in ce priveste relatarile despre cele doua tabere.
Ce sustine Ioana Avadanei pe blogul sau ("Blog de dat cu capul")
Modificarile adusei Legii referendumului si decizia recenta a Curtii Constitutionale intind o capcana pe care, in iuresul comentariilor politice, am putea s-o trecem cu vederea. Iata un exercitiu de logica: In Legea 3/2000, Art. 5. (2) spune: Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale.
Noua forma a Art 10 al aceleiasi legi este: Prin derogare de la art.5 alin.(2), demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum.
Problema consta in acest "Prin derogare de la art. 5 alin (2)..." . Rezulta, din forma modificata a legii ca, numai demiterea se aproba cu majoritatea voturilor exprimate. In cazul in care se voteaza majoritar pentru demitere, referendumul este valabil indiferent de prezenta la vot.
In schimb, daca se voteaza impotriva demiterii si nu se prezinta peste 50% la vot, referendumul nu mai e valabil.
REACTII LA CALD
Ovidiu BANCHES, redactor Departament Politica Interna:
"Decizia Curtii Constitutionale referitoare la constitutionalitatea procedurii de demitere a presedintelui cu majoritatea voturilor participantilor la urne nu rezolva, in opinia unor comentatori, problema conditiei de valabilitate. Exista voci care sustin ca, in cazul in care se voteaza majoritar impotriva demiterii, dar nu se prezinta la urne peste 50% din populatia cu drept de vot, referendumul nu ar mai fi valabil. In traducere, chiar daca Basescu aduna mai multe voturi in favoarea sa, tot nu s-ar putea bucura de victorie daca prezenta la vot a fost mai mica de 50% din total. Si, de aici, se reanima scenariile cu mentinerea suspendarii, repetarea referendumului etc. La o citire atenta a motivarii Curtii, se observa lipsa de temei a ipotezei de mai sus. De aceasta data, Curtea a precizat clar: "referendumul organizat pentru demiterea presedintelui Romaniei reprezinta un act unic de manifestare a vointei populare care nu poate fi repetat in cadrul aceleiasi proceduri, indiferent de rezultatul sau". Si a adaugat: "valabilitatea referendumului nu mai este conditionata de participarea majoritatii persoanelor inscrise pe listele electorale". Orice comentariu este de prisos."
Cititi pe larg despre acest subiect in editia de maine!
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
barfe   de monica_lupu
Rosca Stanescu si "verticalitatea" lui   de Luca
"Nici Traian basescu nu s-a lasat ..."   de clejanul
A r h i v a
Stirile zilei 2007-05-08
 16:36 
Vizita lui Kondyakov, una privata  2007-05-07
 16:19 
Victorie a candidatului dreptei franceze  2007-05-07
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Razboi fara munitie (4722 afisari)
 Cine nu are interesul revenirii lui Traian Basescu? (3436 afisari)
 Comoara serviciilor secrete (3406 afisari)
 A murit Octavian Paler (3162 afisari)
 Tariceanu se balbaie ruseste (2974 afisari)
 Ministrul Justitiei cere revocarea unui sef din DNA (389 afisari)
 Basescu sustine ca UDMR l-a tradat pentru ca a refuzat sa intervina pentru Marko Bela (177 afisari)
 A fost descoperit mormantului lui Irod cel Mare (171 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00954 sec.