Ziua Logo
  Nr. 3921 de sambata, 5 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Geoge Maior: Ancheta interna va elucida incidentul grav de securitate
Seful SRI preia si atributiile lui Coldea
 2 mai, 15:48 
George Maior (foto: Mircea PAUN)
''Verificarile efectuate de Serviciul Roman de Informatii au demonstrat ca nu a existat nici un fel de politie politica in activitatea SRI'', a tinut sa ne linisteasca directorul acestei structuri, George Cristian Maior. Totodata, el a precizat ca a preluat temporar competentele operative ale prim-adjunctului Florian Coldea, pana cand ancheta interna va elucida incidentul grav de securitate referitor la dezvaluirea de catre liderul PSD a doua note de birou ale Serviciului. Maior a negat si transmiterea sau aprobarea vreunui ordin de verificare a unor hotarari judecatoresti, explicand ca documentul prezentat de Dan Nica viza aspecte publice. La bursa zvonurilor, deputatul PSD Nica ar fi cel care l-ar inlocui pe Maior la conducerea serviciului.
Primul aspect al investigatiei interne - a declarat Maior - vizeaza acuzatiile de politie politica, iar cel de-al doilea, "cel mai important si mai grav" in opinia directorului SRI, intra in domeniul contrainformatiilor, anume cum a ajuns nota interna semnat� de Coldea la liderul PSD.
Directorul SRI l-a ''aparat'' pe prim-adjunctul Serviciului, explicand ca demersul acestuia a fost justificat: ''Cercetarile lui Coldea au fost determinate de vehicularea in mass-media a unor referiri legate de posibila implicare a SRI in situatii care ar fi incalcat cadrul legal de desfasurare a activitatii institutiei, cu referire directa la utilizarea unor dosare ale Securitatii in scopul exercitarii de presiuni asupra unor magistrati ai Curtii Constitutionale. (...) In contextul unei acuzatii grave la adresa institutiei privind mentinerea unor dosare care ar putea si utilizate in scop de santaj, initierea unor verificari la acel moment de catre Florian Coldea a reprezentat un demers justificat din punct de vedere operativ si juridic''. Maior a mai spus ca dosarele care au fost invocate in acest caz au fost predate la Tribunalul Militar Timisoara in 1999 si la CNSAS in 2002. "SRI nu avea nici macar potential obiectul asa-zisului santaj", a precizat directorul Serviciului. El a completat: "La nivelul arhivei fostei Sercutitati, asa-zisele dosare de securitate nationala, toate fondurile sunt cunoscute de CNSAS, mass-media, si nu exista nici un alt fond de arhiva secreta, arhiva in arhiva".
Totodata, Maior a decis sa preia atributiile lui Florian Coldea, pana la finalizarea anchetei interne, adaugand ca, in functie de concluziile finale, vor fi dispuse si alte masuri. Seful SRI a anuntat ca va propune, in viitoarea sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a tarii, un proiect de ''transformare si adaptare a Serviciului'' care sa fie adoptat ''in regim de urgenta''.
In ceea ce priveste pachetul legislativ privind securitatea nationala, Maior a precizat ca SRI va sustine ''o varianta de echilibru intre obligatia respectarii drepturilor omului si libertatilor cetatenesti si nevoia de realizare a unor conditii eficiente a activitatii Serviciului pentru contracararea amenintarilor la adresa securitatii''.
Verificarea hotararilor judecatoresti
"Mentionez foarte clar, si este consermnat si la nivelul unui raport de control, ca nici o persoana din conducerea institutiei (SRI - n.r.) nu a participat la nici o intalnire in formatul si cu subiectul mentionat (de Dan Nica - n.r.), la Palatul Cotroceni, o asa-zisa intalnire intre Coldea, Blaga si Macovei, sau in nici o alta locatie", a sustinut Maior, referitor la acuzatiile de verificare a unor hotarari judecatoresti. Directorul SRI a explicat ca documentul prezentat de Dan Nica are antetul SRI, dar reprezinta "o initiativa singulara a sectiei judetene de informatii Dambovita, aprobata la nivelul sefului directiei judetene". Maior a completat ca nu era necesara aprobarea conducerii SRI pentru acel document, care viza "aspecte eminamente publice si neclasificate", respectiv hotarari judecatoresti ce pot fi accesate pe site-ul institutiilor emitente.
Reamintim ca, vicepresedintele PSD, Dan Nica, a sustinut, intr-o conferinta de presa, ca Vasile Blaga, Monica Macovei si Florian Coldea, la solicitarea lui Traian Basescu, ar fi dispus verificarea hotararilor judecatoresti referitoare la falimentul unor agenti economici, din perioada 2002 - 2007.
Ionel Marin, adjunct al lui Maior, Matei Marin, seful Directiei Juridice, Puiu Gheorghe, seful Directiei de protectie interna si Marin Ionita, seful inspectoratului pentru Managementul Resurselor Internationale si, nu in ultimul rand, Florian Coldea, sunt asteptati, astazi, in fata comisiei SRI.
Conform informatiilor vehiculate in mediul politic, PSD urmareste, in perioada urmatoare, schimbarea sefului SRI (care provine totdin randul social-democratilor), printre numele vehiculate pentru preluarea acestui post-cheie, cel mai adesea fiind rostit chiar numele deputatului PSD, Dan Nica, unul dintre aghiotantii lui Mircea Geoana.
Pentru mai multe detalii legate de acest subiect accesati si http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-05-02&id=219934.
REACTII LA CALD
Doru DRAGOMIR, sef Departament Servicii Secrete:
''Daca e sa-i dam crezare directorului SRI, in institutia pe care o conduce totul se face in spiritul si litera legii. Numai ca, rezultatele anchetei interne pe care George Maior le-a prezentat astazi in declaratia de presa nu au fost convingatoare, deoarece cercetarile au fost facuta de oameni care lucreaza in SRI si nu este exclus sa se incerce o musamalizare a cazului.
Numai dupa ce Comisia parlamentara care desfasoara propria ancheta va prezenta rezultatele investigatiilor am putea stabili daca anumiti ofiteri SRI au facut sau nu politie politica. Pana atunci se pare ca domnul colonel Coldea e putin suspendat si chiar risca demiterea din functie. Oricum, George Maior pare sa duca o lupta cu anumiti generali din SRI si nu le va da satisfactie celor care spera sa-l aduca in situatia lui Claudiu Saftoiu de a demisiona''.
Adrian ENCULESCU  
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Vai tovarashi, dar se poate, aveti impresia ca noi, SRI , suntem Gestapo. Nu, va garantez   de ionion
A r h i v a
Stirile zilei 2007-05-05
 16:05 
Alegerea lui Steinhardt  2007-05-02
1 comentariu
 16:03 
BEC a admis prezenta observatorilor trimisi de ONG-uri la sectiile de votare  2007-05-02
 15:47 
Premierul Turciei cere alegeri anticipate  2007-05-02
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Miresele mortii (8449 afisari)
 Razboi pe teritoriul Romaniei (5897 afisari)
 Ieri milionare, azi boschetare (3993 afisari)
 Coruptul anti-coruptie (3832 afisari)
 Planuri pentru Republica Moldova (3123 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00730 sec.