Ziua Logo
  Nr. 3921 de sambata, 5 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Dupa acordul UE - Rusia privind economia Romaniei
Putin anunta NATO ca refuza sa-si retraga armata din Transnistria
 26 aprilie, 16:50 
Foto: EPA
Rusia a facut, in ultima saptamana, doua gesturi prin care atenteaza la independenta economica, dar si la siguranta Romaniei. Cel dintai a fost facut cu acordul UE. Luni, la Luxembourg, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a reusit sa le forteze mana europenilor, obligandu-i pe reprezentantii Uniunii sa semneze un protocol separat prin care Consiliul European ia act de o serie de nevoi particulare ale Rusiei in legatura cu cei doi noi membri ai UE, Bulgaria si Romania. Altfel spus: Uniunea i-a retras orice mijloace Romaniei de a se apara in fata presiunilor economice rusesti. Astazi, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat moratoriu asupra Tratatului Fortelor Conventionale din Europa semnat in 1990, sustinand ca statele membre NATO care au aderat la acest pact nu l-au ratificat si nu au respectat clauzele sale, relateaza Reuters. Ce inseamna acest lucru pentru noi? Dislocarea de trupe de dincolo de Urali in Rusia Occidentala, mai precis in Transnistria, mai aprope de Romania? Si cum reactioneaza NATO?
"Statele membre NATO construiesc baze la frontierele noastre si chiar intentioneaza sa instaleze elemente antiracheta in Polonia si Cehia. In acest context, consider ca este prioritar sa declaram un moratoriu implementarii de catre Rusia a prevederilor acestui tratat pana cand toate statele din lume vor ratifica si vor incepe implementarea stricta a acestuia", a declarat Putin in discursul sau anual in fata camerelor reunite ale Parlamentului rus, informeaza Reuters.
"Propun discutarea acestei probleme la Consiliul NATO - Rusia si, in cazul in care nu se vor inregistra progrese la negocieri, chiar suspendarea obligatiilor care decurg din Tratat", a continuat liderul rus.
In replica, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a cerut explicatii Rusiei pentru suspendarea obligatiilor care decurg din Tratatul Fortelor Conventionale din Europa.
"Ma astept ca ministrul de Externe, Serghei Lavrov, sa explice afirmatiile presedintelui Vladimir Putin", a declarat Hoop Scheffer in cursul unei conferinte de presa.
"Este important ca Tratatul Fortelor Conventionale sa fie ratificat", a mai declarat secretarul general NATO ca reactie la declaratiile presedintelui Putin. Hoop Scheffer a precizat ca membrii Aliantei Nord-Atlantice vor ratifica o versiune modificata a Tratatului atunci cand Rusia isi va indeplini angajamentele. NATO a cerut Moscovei de nenumarate ori sa isi retraga trupele din Republica Moldova si Georgia.
Dupa destramarea URSS in 1991 si disparitia Pactului de la Varsovia, Tratatul a fost modificat in 1999 sub egida Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa.
Ce s-a intamplat luni
Luni, la Luxembourg, ministrul german al Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier, a carui tara asigura presedintia Uniunii Europene, a recunoscut "dificultatile" intampinate in relatiile celor 27 de state membre cu Rusia. "In pofida acestor dificultati, putem lucra impreuna intr-un mod pragmatic, si sa ajungem la o intelegere", a subliniat el, citat de AFP. "Rusia ramane pentru noi un partener indispensabil" in ceea ce priveste marile dosare internationale, iar Uniunea Europeana si Rusia sunt "interdependente". El a citat ca dovada semnarea, luni seara, a unui acord actualizat de parteneriat UE - Rusia, pentru a include Romania si Bulgaria, care au aderat la UE la 1 ianuarie.
Ce inseamna acest lucru? Inainte de aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniune, Rusia avea incheiat cu UE un Acord de Parteneriat si Cooperare semnat in 1997, pentru o durata de 10 ani, si care trebuie reinnoit anul acesta. La Luxembourg, unde au fost finalizate negocierile in legatura cu anumite domenii ale siderurgiei, Rusia a obtinut redactarea unei declaratii separate, prin care europenii confirma exporturile traditionale ale Rusiei catre Romania si Bulgaria, precum si nevoile a doua uzine siderurgice din Romania, luand in considerare investitiile rusesti de acolo.
Cu aceeasi ocazie, Uniunea Europeana a luat act de ingrijorarile exprimate de Rusia in legatura cu aplicarea unor masuri europene antidumping care ar afecta exporturile Rusiei in Bulgaria si Romania. Uniunea Europeana s-a angajat astfel sa-si revizuiasca masurile antidumping, in cazul in care acestea ar afecta exporturile rusesti spre cei doi membri.
Pentru o mai buna si mai larga contextualizare a implicatiilor acestor evenimente, accesati:
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-04-26&id=219687&ziua=e9963ae15beb64724fb21029090c5114
si http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-04-25&id=219624
REACTII LA CALD
George DAMIAN, redactor Departament Politica Externa:
"Doua evenimente majore externe din aceasta saptamana marcheaza soarta Romaniei pe termen lung. Primul: declaratia comuna a ministrului rus de Externe Serghei Lavrov - Uniunea Europeana prin care Rusiei ii sunt garantate interesele economice din Romania si Bulgaria. Al doilea: declaratia de azi a presedintelui rus Vladimir Putin care a anuntat un moratoriu asupra Tratatului privind Fortele Armate Conventionale din Europa - ceea ce arata ca Rusia este gata sa-si proteje cu tancurile interesele economice din Romania si Bulgaria, pornind de la bazele militare din Transnistria.
Semnificatia celor doua evenimente nu este absolut deloc noua: este pur si simplu vorba de o refacere - intr-o alta forma - a acordurilor Hitler-Stalin din 1939 si Churchill-Stalin din 1944, acorduri care au transferat Romania in sfera de influenta a Moscovei. Mai trebuie notat faptul ca sosirea militarilor americani la bazele din Romania a fost amanata din noiembrie anul trecut pentru luna aprilie anul acesta - luna care se apropie de sfarsit."
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
s- instalat dictatura comunista in Romania?   de cosor ion
"Aliatii"   de EuLupu
Stirea nu este completa !   de ionion
A r h i v a
Stirile zilei 2007-05-05
 16:14 
CNSAS spala judecatorii Curtii Constitutionale  2007-04-26
 15:57 
Florea Dumitrache a murit  2007-04-26
 15:56 
Venus  2007-04-26
 Top afisari / comentarii 
 Miresele mortii (8449 afisari)
 Razboi pe teritoriul Romaniei (5897 afisari)
 Ieri milionare, azi boschetare (3993 afisari)
 Coruptul anti-coruptie (3832 afisari)
 Planuri pentru Republica Moldova (3123 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00737 sec.