Ziua Logo
  Nr. 3919 de joi, 3 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Curtea Constitutionala: Presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor exprimate la referendum
 3 mai, 16:59 
Judecatorii Curtii Constitutionale (foto: Rompres)
Curtea Constitutionala a respins, azi, sesizarea PD privind modificarile Parlamentului la Legea referendumului, astfel ca presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor participantilor la referendum. Intrebat cum comenteaza decizia, presedintele suspendat Traian Basescu a declarat ca decizia Curtii Constitutionale nu se comenteaza si a sustinut ca va castiga referendumul din 19 mai, informeaza Realitatea Tv. Ramane de clarificat de cand intra in vigoare aceasta hotarare. Parerile politicienilor sunt impartite. Decizia de astazi a Curtii survine altor doua hotarari contrare privitoare la referendum si in plin scandal referitor la biletelele din SRI despre trei dintre judecatorii acesteia.
Prezentam integral comunicatul Curtii Constitutionale:
"In sedinta din data de 3 mai 2007, Curtea Constitutionala a luat in dezbatere sesizarea formulata de un numar de 50 de deputati, in temeiul art. 146 lit. a) din Constitutie, cu privire la neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.
Legea a fost adoptata de Parlament sub forma unui articol unic, care prevede:
"Articolul 10 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 84 din 24 februarie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
<<Art. 10. - Prin derogare de la art. 5 alin. (2), demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum.>>"
In urma deliberarii, Curtea a constatat, cu majoritate de voturi, ca Legea pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala.
Decizia este definitiva si general obligatorie, se comunica Presedintelui Romaniei si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I."
Curtea Constitutionala a analizat sesizarea democratilor privind neconstitutionalitatea articolului 10 modificat al Legii referendumului, initiat de PSD. Articolul vizat este cel privitor la demiterea presedintelui prin votul majoritatii cetatenilor care se prezinta la referendum.
In opinia democratilor, modificarea articolului 10 reprezinta o derogare de la articolul 5 ce stabileste conditiile de valabilitate ale unui referendum. Conform acestui din urma articol, "referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale".
Amendamentul la articolul 10, reclamat de PD la Curtea Constitutionala, a fost votat, in urma cu o luna si jumatate, de Camera Deputatilor.
Decizia de astazi a Curtii survine altor doua hotarari contrare privitoare la referendum si in plin scandal referitor la biletelele din SRI despre trei dintre judecatorii acesteia. Pentru mai multe detalii referitoare la acest scandal, accesati: http://www.ziua.net/display.php?data=2007-05-03&id=219978
Reactiile politicienilor
Intrebat cum comenteaza decizia Curtii Constitutionale, Basescu a raspuns: "Decizia Curtii Constitutionale nu se comenteaza", informeaza Realitatea Tv. Jurnalistii i-au amintit lui Basescu ca aceasta decizie a Curtii vine dupa alte doua hotarari contrare, la care acesta a raspuns: "Nu am ce sa fac, trebuie sa o iau ca atare. Nu vreau sa-mi exprim parerea".
El s-a declarat convins ca va castiga referendumul. "Ca eu castig referendumul, aste e cert. Sunt convins ca il voi castiga. Ca se schimba regulile in timpul procesului, asta judecati dumneavoastra", a afirmat Basescu.
Basescu a mai fost intrebat daca isi mentine decizia de a iesi din politica in cazul in care va fi demis in urma referendumului din 19 mai: "Deocamdata vorbim de decizia Curtii".
Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu a declarat ca noile prevederi ale Legii referendumului privind demiterea presedintelui produc efecte imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial, daca in lege nu se prevede altfel. Din moment ce modificarile asupra Legii referendumului nu stabilesc astfel de exceptii, noile prevederi in ceea ce priveste modalitate de demitere a presedintelui vor fi cele aplicabile la referendumul din 19 mai, a adaugat vicepresedintele PSD.
Liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu, sustine insa ca modificarea adusa Legii referendumului prin care presedintele poate fi demis cu jumatate plus unu din numarul celor prezenti la vot nu poate fi aplicata la referendumul din 19 mai, intrucat este vorba despre un proces aflat in derulare.
"Din punct de vedere legal, nu putem aplica aceasta modificare la un proces aflat in curs si a carui finalizare este pe 19 mai", a spus Radulescu.
El a invocat recomandarile Comisiei de la Venetia, conform carora, cu un an inainte de desfasurarea unui referendum, conditiile de desfasurare trebuie cunoscute, fara a se opera modificari asupra lor.
Radulescu a aratat, totodata, ca modificarea adusa Legii referendumului implica faptul ca, la limita, daca la referendum se prezinta trei persoane si doua voteaza pentru demitere, atunci referendumul este valid si un presedinte ales cu cateva milioane de voturi este demis.
El a mai precizat ca aceasta modificare este "o enormitate", dar a mentionat ca decizia Curtii Constitutionale privind respingerea sesizarii PD - prin care se considera ca aceasta modificare nu este constitutionala - trebuie respectata.
Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat ca, potrivit deciziei Curtii Constitutionale, referendumul de demitere a lui Traian Basescu va fi valid indiferent de numarul celor care se vor prezenta la vot, demiterea fiind decisa prin votul a jumatate plus unu dintre cei prezenti la urne.
Nicolicea a sustinut ca modificarea operata la Legea refrendumului intra in vigoare la trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial.
REACTII LA CALD
Mihai Toader, sef Departament Politica Interna:
"Dupa decizia de azi a Curtii Constitutionale, se pare ca presedintele poate fi demis daca a intrunit majoritatea voturilor valabile exprimabile la nivelul tarii de catre cetatenii participanti la vot si, in consecinta, se pare ca nu mai exista posibilitatea invalidarii referendumului.
De-acum disputa e referitoare la momentul aplicarii acestei prevederi: daca sa fie aplicata incepand cu acest referendum sau sa se aplice incepand cu viitorul mandat. Este de asteptat ca motivatia Curtii, ce urmeaza sa apara in zilele urmatoare, sa aduca lumina in aceasta privinta."
 Afisari: 318  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Cine castiga?   de Petronius jr
Succes, Basescule, dar ...   de DanBruma
Intrebare.   de alwis46
schimbarea regulilor in timpul jocului   de Arcturus
A r h i v a
Stirile zilei 2007-05-03
 16:15 
Blocaj in relatiile Rusia - Estonia
 16:04 
Ancheta internationala in cazul BAE Systems
 16:03 
Cateva zile in septembrie (Quelques jours en septembre)
 Top afisari / comentarii 
 Sinuciderea politica a domnului Mihaies (3618 afisari)
 Bordelul politicienilor (3525 afisari)
 "Daca pierd, ma retrag!" (3146 afisari)
 Cine are interesul revenirii lui Traian Basescu? (2904 afisari)
 PD si Basescu - in top (2375 afisari)
 Curtea Constitutionala: Presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor exprimate la referendum (318 afisari)
 Blocaj in relatiile Rusia - Estonia (72 afisari)
 Ancheta internationala in cazul BAE Systems (57 afisari)
 Cateva zile in septembrie (Quelques jours en septembre) (55 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00707 sec.