Ziua Logo
  Nr. 3919 de joi, 3 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
BEC a admis prezenta observatorilor trimisi de ONG-uri la sectiile de votare
 2 mai, 16:03 
ZIUA Foto
Asociatia Pro Democratia (APD) a atras atentia asupra faptului ca ambiguitatile legislative privind referendumul pot crea premisele excluderii observatorilor interni si internationali de la votul din 19 mai si a cerut Biroului Electoral Central (BEC) sa rezolve aceasta problema. Chestiunea ridica un semn de intrebare asupra modului in care este organizat referendumul si a facut obiectul unei scrisori trimise primului-ministru Calin Popescu Tariceanu de catre Pro Democratia. Ana-Maria Mosneagu, directorul executiv al asociatiei, a explicat pentru BBC in ce consta exact problema legislativa: "Legea privind organizarea si desfasurarea referendumului face o trimitere catre o lege care a fost abrogata, iar trimiterea respectiva se referea tocmai la institutia observatorului. Ceea ce incercam noi sa obtinem zilele acestea este o hotarare din partea Biroului Electoral Central care sa reglementeze aceasta chestiune". BEC a decis, azi, sa admita prezenta observatorilor trimisi de organizatiile neguvernamentale la Circul de Stat.
Pro Democratia acuza faptul ca, in conditiile legislatiei actuale, statutul observatorilor interni si internationali la referendum ramane neclar, mai exact o lege din 1992 (68) pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului care reglementa acreditarea acestora in caz de referendum a fost abrogata si inlocuita cu o alta lege, 373 din 2004. In acelasi timp, Legea privind organizarea si desfasurarea referendumului (Legea 3/2000) nu s-a schimbat si in ea se fac trimiteri la vechea lege, abrogata.
Ana-Maria Mosneagu (foto) sustine ca APD merge pe principiul ca daca s-au facut trimiterile respective in care se vorbea de existenta institutiei observatorului, atunci ar trebui sa fie luate aceste prevederi si din actuala Lege 373. Adica, astfel, ar fi evidenta intentia legiuitorului de a include institutia observatorului in legislatia privitoare la referendum. Solutia ramane, in opinia reprezentantei Pro Democratia, ca Biroul Electoral Central sa dea o hotarare in acest sens. De altfel, azi la BEC a avut loc o sedinta in care s-a discutat statutul observatorilor. "Daca totusi nu se va lua nici o hotarare, exista pericolul ca la referendum sa nu existe nici un observator, fie el in sectiile de votare din tara sau din strainatate, iar argumentul ar putea fi unul simplu: acreditarea acestora nu este reglementata," explica Ana-Maria Mosneagu.
In 19 mai va avea loc referendumul privind demiterea lui Traian Basescu din functia de presedinte al tarii.
REACTII LA CALD
Ovidiu BANCHES, redactor Departament Politica Interna:
"Biroul Electoral Central a carpit pe ultima suta de metri normele privitoare la organizarea si desfasurarea referendumului, admitand prezenta observatorilor trimisi de organizatiile neguvernamentale la sectiile de votare. Vigilenta de care vor da dovada acesti paznici ai urnelor nu va fi, insa, suficienta pentru a garanta corectitudinea desfasurarii referendumului. Vor exista, in continuare, suspiciuni legate de fraudarea referendumului, intrucat procedurile tehnice permit practicarea votului multiplu."
Cititi pe larg in editia de maine!
 Afisari: 144  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-05-03
 16:05 
Alegerea lui Steinhardt  2007-05-02
1 comentariu
 15:48 
Seful SRI preia si atributiile lui Coldea  2007-05-02
1 comentariu
 15:47 
Premierul Turciei cere alegeri anticipate  2007-05-02
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Sinuciderea politica a domnului Mihaies (3618 afisari)
 Bordelul politicienilor (3525 afisari)
 "Daca pierd, ma retrag!" (3146 afisari)
 Cine are interesul revenirii lui Traian Basescu? (2904 afisari)
 PD si Basescu - in top (2375 afisari)
 Curtea Constitutionala: Presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor exprimate la referendum (318 afisari)
 Blocaj in relatiile Rusia - Estonia (72 afisari)
 Ancheta internationala in cazul BAE Systems (57 afisari)
 Cateva zile in septembrie (Quelques jours en septembre) (55 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00828 sec.