Ziua Logo
  Nr. 3915 de vineri, 27 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Geoana la Craiova, Tariceanu in Vrancea
Jurnal de campanie pentru referendum
 27 aprilie, 16:09 
Mircea Geoana (foto: Lucian CURELARIU, ZIUA foto)
"Pe 19 mai sa spunem: fuse si se duse!", a rasunat astazi, sala Casei de Cultura din Craiova, de glasul liderului social democrat, Mircea Geoana. De altfel, intregul sau discurs, primul dintr-o serie de manifestari anuntate de PSD pentru perioada care a ramas pana la referendum, a fost presarat de lozinci si indemnuri anti-Basescu rostite atat de la tribuna, cat si din sala. Starea tensionata de la varful politicii romanesti s-a transferat la Bruxelles, unde liderul Socialist European, Poul Nyrup Rasmussen, si cel al Partidului Popular European, Wilfried Martens, au avut o disputa pe marginea sustinerii presedintelui suspendat. Intre timp, tot la capitolul strangerii de capital politic pe plaiurile autohtone, trebuie notat si turul de forta al premierului Tariceanu, care a fost prezent azi atat la inaugurarea unui nou tronson al Autostrazii Soarelui, cat si in comuna Chiojdeni, grav afectata de inundatiile din 2005.
Geoana: "Nu credeam sa spun asa ceva, dar votati DA la referendum"
"Azi la Craiova, maine la Cotroceni!". In acest ton si-a inceput discursul liderul PSD, Mircea Geoana, in aplauzele a circa 2.500 de simpatizanti aflati in sala Casei de Cultura din capitala Baniei, in timp ce alte 1.000 de persoane se aflau in strada.
Mircea Geoana a indemnat romanii sa iasa la vot si sa spuna "DA" demiterii lui Basescu. "Miza acestui referendum nu este soarta lui Traian Basescu, pentru ca el este terminat. Adevarata miza este daca ne apucam sa facem ceva pentru Romania. Noi avem nevoie de un presedinte care sa-i uneasca pe romani, nu sa-i dezbine, cineva care sa nu doreasca sa distruga partidele politice. Noi suntem poporul si pe 19 mai trebuie sa iesiti la vot", a mai spus Geoana..
Persoanele prezente la miting l-au intampinat pe Geoana cu lozinci anti-Basescu. De altfel, pe peretii salii unde a avut loc evenimentul erau lipite afise cu "Decalogul lui Basescu'', avand motto-ul: ''Sa ma demiteti bine!".
Evenimentul de astazi constituie prima manifestare dintr-o intreaga serie de mitinguri, deplasari in teritoriu si aparitii in presa pe care principalul partid de Opozitie, initiatorul demersului de suspendare a presedintelui Traian Basescu, a anuntat ca le-a programat in perioada de dinaintea referendumului, stabilit pentru 19 mai.
Suspendarea lui Basescu provoaca divergente intre liderii europeni
Pe cat de surprinzator, pe atat de adevarat - situatia politica din Romania provoaca discutii aprinse la Bruxelles. Liderii celor mai mari partide europene - Poul Nyrup Rasmussen, presedintele socialistilor europeni (PSE), si Wilfried Martens, presedintele Partidului Popular European (PPE), au intrat in polemica din cauza lui Traian Basescu. Liderul partidului socialistilor europeni l-a criticat pe presedintele PPE pentru sustinerea fatisa a presedintelui suspendat.
Rasmussen, liderul partidului socialistilor europeni, din care face parte si PSD, i-a atras atentia lui Martens, presedintele PPE, formatiune la care a acces si Partidul Democrat, sa inceteze sprijinul pentru presedintele suspendat al Romaniei si sa accepte votul democratic al Parlamentului de la Bucuresti.
"Consider ca este extrem de ciudat faptul ca Wilfried Martens isi exprima dezacordul privind un vot legitim al unui parlament. Votul privind suspendarea presedintelui Basescu este sprijinit de majoritatea partidelor. In loc sa se lamenteze privind votul Parlamentului, ar trebui sa-i ceara prietenului sau sa demisioneze", a declarat Rasmussen, potrivit unui comunicat remis mass-media.
Martens afirmase in urma cu cateva zile ca regreta suspendarea lui Basescu si ca acesta din urma a avut un rol important in aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. "Presedintele Basescu a avut o contributie importanta in evolutia Romaniei in ultimii doi ani, ceea ce a facilitat aderarea la UE", suna declaratia presedintelui PPE.
Rasmussen l-a acuzat pe Martens ca sustine "o lista de politicieni cu reputatie dubioasa" si ca utilizeaza un limbaj dublu.
Tariceanu in vizita in teritoriu
Calin Popescu Tariceanu (foto: Mircea PAUN, ZIUA foto)
Dupa ce a inaugurat tronsonul de autostrada Drajna-Fetesti, premierul Tariceanu a ales sa se deplaseze in judetul Vrancea intr-o vizita de lucru. Oprirea primului ministru a fost comuna Chiojdeni, unde a vizitat scoala generala din localitate si o portiune a Drumului National 2N - Chiojdeni-Jitia.
In cursul dupa-amiezii, Tariceanu are programata o deplasare la Focsani, unde va avea o intalnire cu primarii localitatilor din judet si cu alte autoritati locale.
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:
"Inainte ca presedintele suspendat sa demareze inca o repriza a bailor de multime, coalitia anti-Basescu pare ca doreste sa preia initiativa politica pe acest palier. Atat PSD cat si PNL au demarat seria mitingurilor electorale ca si contrapondere la popularitatea presedintelui suspendat. Mircea Geoana anunta o campanie moderata, insa este clar ca vom asista la critici dure si la lovituri nepermise. Dealtfel, pe scena politica asistam la o delimitare a celor doua tabere si la nivel oficial pentru ca pana acum PD a negat implicarea in campania lui Basescu."
Cristina STEFAN  
 Afisari: 177  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
referendum   de carmen25
A r h i v a
Stirile zilei 2007-04-27
 16:10 
Romania va gazdui summitul NATO din 2008, anunta Jaap de Hoop Scheffer
 16:05 
Remes taie capete
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Basescu, ultimul comunist al tarii (8395 afisari)
 Rusia pune gheara pe Romania cu acordul UE (5861 afisari)
 Furtul Flotei, denuntat la Parchet din 1992 (3450 afisari)
 Santajul Z (3304 afisari)
 Comoara din pergamentul lui Arhimede (2833 afisari)
 Jurnal de campanie pentru referendum (177 afisari)
 Romania va gazdui summitul NATO din 2008, anunta Jaap de Hoop Scheffer (141 afisari)
 Remes taie capete (91 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00789 sec.