Ziua Logo
  Nr. 3915 de vineri, 27 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Romania va gazdui summitul NATO din 2008, anunta Jaap de Hoop Scheffer
 27 aprilie, 16:10 
Jaap de Hoop Schaeffer (Foto: EPA)
Romania va gazdui in 2008 summitul Aliantei Nord-Atlantice, a anuntat astazi, la Oslo, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, intr-o conferinta de presa sustinuta cu ocazia reuniunii ministrilor de externe din NATO. "Urmatorul summit al Aliantei va avea loc la Bucuresti. Sunt foarte fericit sa anunt aceasta decizie. Sunt bucuros ca autoritatile romane vor organiza un summit atat de important", a declarat Jaap de Hoop Scheffer, informeaza NewsIn.
Va fi pentru prima data cand Romania va gazdui un summit al NATO, organizatie la care a aderat in 2004. Anuntul facut de Scheffer la Oslo survine in conditiile in care in ultima saptamana au existat speculatii conform carora situatia politica din Romania ar determina SUA sa reconsidere locul de desfasurare a evenimentului din primavara anului viitor. In plus, tot un semnal prost a fost considerat faptul ca presedintele George Bush va ocoli Romania in turneul sau.
Bucurestii devin astfel, dupa Praga (2002) si Riga (2006), a treia capitala a unui stat din fostul bloc comunist care gazduieste o reuniune la nivel inalt a fostului inamic al Moscovei din timpul Razboiului Rece.
Intrebat care au fost argumentele pentru ca aliatii sa organizeze acest summit la Bucuresti, secretarul general al NATO a spus ca "Guvernul roman a avut amabilitatea de a oferi Bucurestiul pentru gazduirea urmatorului summit". "Am discutat despre aceasta chestiune si in cursul vizitei mele la Bucuresti" (din noiembrie 2006 - n.r.), a adaugat Scheffer. "Aliatii sunt foarte fericiti ca summitul urmator va avea loc in Romania", a repetat secretarul general al NATO, preluat de NewsIn.
Desi, in ultima saptamana, au aparut speculatii conform carora situatia politica din Romania ar determina SUA sa reconsidere locul de desfasurare a evenimentului din primavara lui 2008, secretarul general la NATO declara totusi, ieri, la reuniunea ministrilor de Externe ai tarilor membre, care se desfasoara la Oslo, ca nu exclude posibilitatea ca summitul Aliantei din 2008 sa aiba loc la Bucuresti. "Stiu ca va fi un summit in primavara anului 2008 si nu exclud ca aceasta intalnire sa aiba loc la Bucuresti", a spus Scheffer.
Anuntul oficialului Aliantei survine dupa ce presa de la Bucuresti a publicat, in cursul acestei saptamani, mai multe articole potrivit carora SUA au amanat decizia privind desfasurarea in Romania a viitorului summit al NATO din cauza instabilitatii din tara. Hotararea de a amana acest anunt ar fi fost luata dupa suspendarea presedintelui Traian Basescu si ar putea fi interpretata ca un semnal de alarma din partea aliatilor, se mentiona in informatiile vehiculate de presa romana.
Ca raspuns la aceste informatii, purtatorul de cuvant al MAE, Corina Vintan, a declarat miercuri ca 'tema organizarii summit-ului NATO din 2008 nici macar nu se afla pe agenda reuniunii informale de la Oslo a ministrilor de Externe din tarile aliate'.
Ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, si-a declarat optimismul fata de indeplinirea acestui obiectiv al politicii externe a Romaniei si s-a aratat deranjat de aceste informatii, subliniind ca ele 'au fost aruncate deliberat pe piata si au legatura mai mult cu politica interna, decat cu cea externa'.
In plus, pe frontul razboiului legat de instalarea scuturilor antiracheta dintre Rusia si NATO, Vladimir Putin a declarat moratoriu asupra Tratatului Fortelor Conventionale din Europe, semnat in 1990, sustinand ca statele membre NATO, ce au aderat la pact, nu l-au ratificat si nu au respectat clauzele. Asta insemna si faptul ca "tarul" anunta refuzul retragerii trupelor din Transnistria. Bomboana pe coliva temerilor ca suntem lasati iarasi la mana rusilor fusese ca Uniunea Europeana a semnat un protocol separat cu Rusia, conform caruia Romania nu se mai poata apara in fata presiunilor economice ale Kremlinului.
Romania a concurat pentru organizarea acestui summit cu Portugalia, tara ce ar fi trebuit sa gazduiasca reuniunea din 2006, dar care a renuntat in cele din urma in favoarea Letoniei, evenimentul avand loc toamna trecuta la Riga.
Statele Unite au fost principalul sustinator al Romaniei in competitia cu Portugalia, adjunctul secretarului de stat de la Washington Nicholas Burns declarand in decembrie 2006 ca tara noastra merita onoarea de a gazdui acest eveniment datorita contributiei sale la efortul comun al Aliantei in Afganistan si pentru stabilizarea Irakului.
Organizarea acestei reuniuni de catre tara noastra va oferi prilejul ca la Bucuresti sa vina sefii de stat si de guvern din cele 25 de tari aliate ale Romaniei, printre cei mai importanti numarandu-se presedintele SUA, George W. Bush, sau viitorul sef de stat al Frantei.
Summit-ul NATO ar fi a doua mare reuniune de o asemenea importanta organizata la Bucuresti in aceasta perioada, dupa ce tara noastra a gazduit la sfarsitul lui septembrie 2006 al XI-lea Sommet al Organizatiei Internationale al Francofoniei, prilej cu care in capitala Romaniei au venit peste 30 de sefi de stat si de guvern din tarile francofone.
Pentru mai multe detalii despre contextul in care survine anuntul de azi al secretarului general al NATO, accesati:
http://www.ziua.ro/display.php?dataa2007-04-26&ida219687
si
http://www.ziua.ro/display.php?dataa2007-04-24&ida219571
REACTII LA CALD
Anne-Marie LUPASCU, redactor Departament Politica Externa:
"In pofida relatarilor care prevedeau, in cel mai bun caz, o amanare a anuntului, daca nu chiar o eventuala respingere a candidaturii Romaniei, se pare ca summit-ul de la Oslo a fost cu 'happy end' in aceasta privinta."
 Afisari: 141  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-04-27
 16:09 
Jurnal de campanie pentru referendum
1 comentariu
 16:05 
Remes taie capete
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Basescu, ultimul comunist al tarii (8395 afisari)
 Rusia pune gheara pe Romania cu acordul UE (5861 afisari)
 Furtul Flotei, denuntat la Parchet din 1992 (3450 afisari)
 Santajul Z (3304 afisari)
 Comoara din pergamentul lui Arhimede (2833 afisari)
 Jurnal de campanie pentru referendum (177 afisari)
 Romania va gazdui summitul NATO din 2008, anunta Jaap de Hoop Scheffer (141 afisari)
 Remes taie capete (91 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00828 sec.