Ziua Logo
  Nr. 3914 de joi, 26 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Cronica de film
Venus
 26 aprilie, 15:56 
Poster film
Distributia: Peter O'Toole, Leslie Phillips, Jodie Whittaker, Vanessa Redgrave
Scenariu: Hanif Kureishi
Imagine: Haris Zambarloukos
Montaj: Nicolas Gaster
Regia: Roger Michell
Venus este povestea lui Maurice, un batran actor care are grupul lui de prieteni din tinerete, o fosta sotie la care mai merge din cand in cand si cateva mici roluri pe care le joaca atunci cand e chemat pe platourile de filmare. Ea, Jessie, este nepoata unuia dintre prietenii lui. A venit la Londra si vrea sa devina model dar pana atunci trebuie sa imparta casa cu unchiul sau morocanos. Maurice castiga treptat simpatia adolescentei si intre ei se tese o relatie ciudata.
Cel mai recent film al lui Peter O'Toole este interesant si pentru ca scapa cliseeelor care l-ar fi incadrat intr-un anumit gen. Venus nu se vrea un film despre conflictele intre generatii, cu toate ca apar scantei din cauza diferentei de varsta dintre personaje. Apoi, aici accentul nu cade pe relatia ucenic - maestru, chiar daca Jessie devine interesata de Maurice cand realizeaza ca el este inconjurat de o anume celebritate ce o poate ajuta in viitoarea ei cariera. Si, in sfarsit, nu e un film despre o lolita, cu toate ca in relatia dintre ei nu lipseste tensiunea sexuala. Modul in care Peter O'Toole o seduce pe tanara ne arata ca actorii mari nu isi pierd capacitatea de a face roluri foarte bune, ba chiar dimpotriva, varsta le aduce un plus de subtilitate in jocul lor. Filmul ia din fiecare aceste genuri cate putin pentru a creea o poveste inchegata.
Responsabil pentru modul in care sunt construite personajele este scriitorul britanic de origine pachistaneza Hanif Kureishi, care a devenit cunoscut in lumea filmului odata cu ecranizarea dupa cartea sa Intimitate. Un alt film la care a contribuit cu scenariul este The mother, in care era vorba despre relatia dintre o doamna de saptezeci de ani care il seduce pe prietenul fiicei ei si are o relatie sexuala cu acesta. In Venus lucurile sunt mai temperate si intentia nu a fost sa socheze ci sa dezvaluie modul in care un batran continua sa aiba pofta de viata si s-a aiba aceleasi impulsuri ca si in tinerete.
Academia Americana de film l-a uitat si de data asta pe Peter O'Toole la decernarea premiilor Oscar, unde obtinuse a opta nominalizare la categoria cel mai bun actor. In 2003, a primit Oscarul pentru intreaga cariera, un gen de trofeu care se da atunci cand cariera celui vizat e incheiata. Ceea ce e mai trist e ca el ajnge sa ramana in constiinta cinefililor mai tineri ca interpretul lui Priam din Troia, echivalentul micilor roluri pe care le joaca Maurice, si nu ca Lawrence al Arabiei, primul sau mare rol.
Filmografie Roger Michell:
Venus (2006)
Venus
Puterea Dragostei (2004)
Enduring Love
Miscari Periculoase (2002)
Changing Lanes
Notting Hill (1999)
Notting Hill
Vlad BASALICI  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-04-26
 16:50 
Putin anunta NATO ca refuza sa-si retraga armata din Transnistria
4 comentarii
 16:14 
CNSAS spala judecatorii Curtii Constitutionale
 15:57 
Florea Dumitrache a murit
 Top afisari / comentarii 
 SUA au inchis usa Romaniei (4480 afisari)
 Solutia crizei: Alegeri parlamentare anticipate (2854 afisari)
 Tunul de control (2747 afisari)
 Poporul care l-a alungat pe Cuza il va pastra pe Basescu? (2682 afisari)
 Intoarcerea pe dos a referendumului prezidential (2161 afisari)
 Putin anunta NATO ca refuza sa-si retraga armata din Transnistria (585 afisari)
 Florea Dumitrache a murit (106 afisari)
 CNSAS spala judecatorii Curtii Constitutionale (93 afisari)
 Venus (68 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00762 sec.