Ziua Logo
  Nr. 3912 de marti, 24 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Renate Weber: "Sansele ca dl Basescu sa fie demis sunt zero"
In cazul invalidarii referendumului, Parlamentul va decide calea de urmat
 24 aprilie, 17:08 
Parlamentul a decis, astazi, ca data referendumului privind demiterea presedintelui Traian Basescu va fi sambata, 19 mai, adoptand o hotarare in acest sens. Senatorii si deputatii au adoptat, tot astazi, un amendament la propus de PSD la proiectul de hotarare privind referendumul pentru demiterea presedintelui, prin care se da dreptul Parlamentului sa decida calea de urmat in cazul invalidarii referendumului. In plus, a fost aprobat si continutul intrebarii ce va fi supusa votului la referendum, fiind introdus si numele lui Traian Basescu. Explicatiile pentru aparitia numelui lui Basescu in intrebare au fost ca mai sunt multi romani care cred ca presedintele Romaniei este Ion Iliescu, basca altii care cred ca numele sefului statului e Ceausescu.
Inaintea acestor inovatii, in cursul diminetii, presedintele SOROS, Renate Weber, explica, la Radio France Internationale, legea referendumnului, conform careia invalidarea referendumului prin absenteism reprezinta invalidarea suspendarii, adica Basescu s-ar intoarce la Cotroceni. Updatand aceasta informatie, revine Parlamentului sa decida daca Basescu se intoarce sau nu la Cotroceni sau daca nu cumva se va organiza referendum din trei in trei luni, asa cum ameninta Dan Voiculescu, in cazul in care Curtea Constitutionala nu se pronunta pentru validarea referendumului prin jumatate plus unu din numarul celor prezenti la vot.
Senatorii si deputatii au stabilit, azi, cu 237 voturi "pentru", 19 "impotriva" si 17 abtineri, ca, in cazul in care referendumul pentru demiterea presedintelui va fi invalidat, Parlamentul va decide calea de urmat.
Deputatul PSD Eugen Nicolicea a propus, in numele partidului pe care il reprezinta, un amendament la hotararea Parlamentului prin care se stabileste data si intrebarea referendumului. Nicolicea a sustinut ca, potrivit art. 47 din Legea 47/1992 privind functionarea Curtii Constitutionale, doar Curtea se poate pronunta cu privire la valabilitatea referendumului pentru demiterea presedintelui, cu o majoritate de doua treimi.
Deputatul PSD a propus un amendament care stabilea ca, in cazul in care Curtea Constitutionala va decide ca nu au fost indeplinite conditiile prevazute de lege pentru valabilitatea referendumului, Parlamentul va lua act de hotararea Curtii si va decide asupra procedurii de urmat, informeaza Realitatea Tv.
Inaintea votului asupra acestei propuneri, parlamentarii PD s-au retras de la sedinta comuna a Parlamentului, acuzand majoritatea PSD - PRM- PNL - PC ca siluieste Constitutia si legile.
"Aici este vorba de patima politica si de razbunare mafiota", a spus liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu, sustinand ca Parlamentul nu poate decide care este procedura de urmat in cazul invalidarii referendumului, intrucat aceasta situatie este reglementata de legi. Parlamentarii democrati s-au declarat nemultumiti si de faptul ca referendumul va cadea intr-o zi de sambata, si nu duminica, asa cum se obisnuia sa aiba loc alegerile.
Pozitia PD a fost sustinuta de reprezentantii PLD, care insa nu au parasit plenul.
Vicepresedintele PLD, Valeriu Stoica, a declarat dupa sedinta ca "prin amendamentul adoptat azi, Parlamentul isi aroga un drept pe care nu-l are. Si incalca Constitutia".
Renate Weber: "Nevalidarea referendumului inseamna ca presedintele se intoarce la locul sau de munca"
Intrebata de cate voturi este nevoie pentru ca referendumul sa fie validat, presedintele Fundatiei pentru o societate deschisa, Renate Weber, a declarat pentru RFI:
"Problema nu este numai de cate voturi este nevoie ca sa fie validat. Avem asa, Art.5 din Legea referendumului, alineatul 2, care spune ca trebuie sa se prezinte la vot jumatate plus unu din numarul cetatenilor inscrisi pe listele electorale. In opinia mea, daca acest numar nu se intruneste, referendumul nu poate fi validat. Nevalidarea lui inseamna, pur si simplu, ca presedintele se intoarce la locul sau de munca, pentru ca referendumul este facut pentru demiterea presedintelui. Din momentul in care nu este validat, inseamna ca demiterea nu s-a produs. Tin sa va atrag atentia si asupra unui alt text din Legea referendumului, Art. 10. In conformitate cu Art. 10, presedintele se considera demis daca in favoarea demiterii se pronunta jumatate plus unu din cei inscrisi pe listele electorale, deci nu din cei care se prezinta la vot, ci tot din cei inscrisi pe listele electorale, ceea ce inseamna ca, practic, in Romania este imposibil sa ai vreodata o demitere a unui presedinte". In acest context, "sansele ca dl Basescu sa fie demis sunt zero", sustine Renate Weber.
Referitor la legalitatea mitingurilor cu aer electoral ce au avut loc, deja, in tara, presedintele SOROS, sustine ca presedintele suspendat, aflat in procedura de a fi demis, se poate, neindoielnic, adresa electoratului, pentru a prezenta argumente impotriva demiterii. "De aici, insa, pana la a transforma aceste mesaje in niste mitinguri electorale, cred ca este cale lunga, mai ales din ceea ce am vazut eu", sustine Renate Weber. Electoral este atunci cand exista un oponent cu puncte de vedere diferite, iar in cazul lui Basescu, oponentul ajunge sa fie Parlamentul "si am vazut in discursul presedintelui accente de genul acesta, cu privire la legitimitatea celor care l-au suspendat, legitimitatea chiar a Parlamentului, lucru extrem de grav pentru evolutia democratica din Romania", concluzioneaza dna Weber.
Renate Weber a explicat, cum, in alte tari, in democratii functionale, nu avem aceasta procedura in doi timpi, ci strict Parlamentul este cel care demite presedintele. La noi, referendumul popular, pur si simplu contrapune vointa electoratului, deci vointa populara, reprezentantilor acestora, adica parlamentarilor si Parlamentului, care au decis suspendarea.
Renate Weber isi manifesta temerea de a nu asista la discursuri care sa contribuie la sporirea neincrederii populatiei in Parlamentul Romaniei. "Cu toate defectele pe care aceasta institutie le are, nu-mi imaginez democratia in afara existentei Parlamentului, iar formula aceasta, ca Parlamentul este o adunare de oameni care voteaza legi pentru infractori, este extrem de periculoasa, pentru evolutia noastra democratica.", acceantuaza dna Weber la finalul interviului.
Cititi pe larg in ZIUA de maine!
REACTII LA CALD:
Mihai Toader, sef Departament Politica Interna:
"Curtea Constitutionala a decis ca referendumul e validat prin prezenta la vot a jumatate plus unu din numarul de alegatori existenti. Dupa experienta prezentei la vot a aproximativ 5 milioane de romani, cu ocazia ultimeleor prezidentiale, e putin probabil ca se vor prezenta, acum, aproximativ 9 milioane.
Am asistat astazi la 'inovatii juridice' de genul ca o Hotarare a Parlamentului poate modifica o lege, fapt ce arata ca in razboiul dintre cele doua tabere (cea a coalitiei anti-Basescu si cea a sustinatorilor presedintelui suspendat) se foloseste tot arsenalul ortodox sau mai putin ortodox. De altfel, liderul PLD, Valeriu Stoica, a declarat acest pas al Parlamentului ca fiind neconstitutional".
 Afisari: 619  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
am fost nehotarat   de ciolanel
ZIUA   de cosor ion
sa se suspende si PD - tara cu 300 de locuitori   de jack_black
Roncea, Roncea   de niculina
impletituri   de niculina
Care Parlament?   de Radu Dragan
atentie electorat   de cosor ion
Basescu se va reintoarce la Cotroceni si   de ionion
legea referendumnului   de the
neconstitutional   de Arcturus
A r h i v a
Stirile zilei 2007-04-24
 16:15 
Valentin Ceausescu interogheaza Muzeul National de Arta
1 comentariu
 16:14 
Premii pentru toata lumea
 Top afisari / comentarii 
 Iubit, demis (6475 afisari)
 Cazul RONCEA (6373 afisari)
 Basescu incaiera PD (4482 afisari)
 Cazul Roncea (3981 afisari)
 Colegilor mei din presa: Nu imi dau demisia! (3695 afisari)
 In cazul invalidarii referendumului, Parlamentul va decide calea de urmat (619 afisari)
 Premii pentru toata lumea (191 afisari)
 Valentin Ceausescu interogheaza Muzeul National de Arta (119 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00779 sec.