Ziua Logo
  Nr. 3912 de marti, 24 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Vacaroiu: O luna este prea putin pentru a schimba echipa de la Cotroceni
19:00
-- Nu-si mai da demisia
 20 aprilie, 14:17 
Foto: Mircea PAUN - ZIUA Foto
"La un moment dat am anuntat ca voi demisiona. Speram ca ar fi fost posibil ca un astfel de gest sa antreneze si alegeri anticipate pentru Parlament", a spus presedintele Traian Basescu, intr-o declaratie de presa, sustinuta la Cotroceni, la cateva ore dupa ce Curtea Constitutionala a confirmat suspendarea sa, declarandu-l pe Nicole Vacaroiu presedinte interimar.
"Astazi presedintele Camerei Deputatilor a declarat ca se prefigureaza schimbarea legii electorale. Toate acestea ma indreapta spre o concluzie: suspendarea era doar un punct din programul de eliminare a politicianului Traian Basescu din competitia politica. Pe fondul intentiilor pe care le pot anticipa este clar ca o demisie ar fi accentuat criza politica si ar fi prelungit-o pana in iulie - august - septembrie.
Din acest motiv am luat decizia ca cea mai buna solutie pentru Romania este participarea mea la referendum", a spus Traian Basescu.
"Decizia este generata si de experienta de viata pe care o am.
Si anume aceea ca atunci cand trebuie sa optezi pentru o solutie sigura pentru tara este corect sa pui inaintea intereselor politice legate de eventuale alegeri, interesul national care reclama imediat trecerea la un regim de stabilitate. Stiu ca anuntul meu va genera pentru unii regrete, pentru altii dezamagire, iar pentru cei care doreau eliminarea mea - o enorma suparare. Ne vedem la vot peste 30 de zile, faptul ca am renuntat la demisie nu ma fereste de confruntarea cu electoratul", a continuat Traian Basescu, informeaza Realitatea Tv.
18:30
Miting pro-Basescu, duminica, in Piata Constitutiei, autorizat de primarie
Primaria Capitalei a aprobat, astazi, desfasurarea unei manifestatii pro-Basescu in Piata Constitutiei, care va avea loc duminica, intre orele 17.00-22.00, si la care si-au anuntat participarea 10.000 de persoane.
Manifestatia pro-Basescu este organizata de Fundatia pentru Infrumusetarea Capitalei si Asociatia pentru Siguranta Cetatenilor. Cele doua organizatii nonguvernamentale au depus azi dimineata solicitarea pentru organizarea manifestatiei, cererea lor fiind aprobata de municipalitate in cursul dupa-amiezii.
Cateva mii de persoane au participat, ieri, la o manifestatie spontana in Piata Universitatii, pentru sustinerea lui Traian Basescu, dupa ce Parlamentul a decis suspendarea acestuia din functia de presedinte al Romaniei.
Primarul Bucurestiului, Adriean Videanu, a declarat, astazi, ca Primaria Capitalei nu a putut sa autorizeze mitingul de ieri, din Piata Universitatii, pentru ca solicitarea de autorizare trebuia depusa cu trei zile inainte de organizarea manifestatiei. Videanu a spus ca Primaria Capitalei a luat act de solicitarea asociatiei referitoare la organizarea mitingului din Piata Universitatii.
18:00
Vacaroiu: Sunt presedintele, cum se spune, al tuturor romanilor
"Sa nu va asteptati sa fiu foarte vesel", a spus presedintele interimar al Romaniei, Nicolae Vacaroiu, intr-o declaratie de presa ad-hoc, la scurt timp dupa aflarea noii sale calitati. "Preluarea-predarea se va face imediat, a anuntat acesta. Dupa ce voi vedea agenda pe urmatoarea saptamana imi voi stabili propriul program, probabil in cursul zilei de luni, fara niciun fel de influente", a declarat Nicolae Vacaroiu. "Am stilul meu de a conduce", a mai spus presedintele interimar, informeaza Realitatea Tv.
Nicolae Vacaroiu a mai afirmat ca nu stie daca presedintele suspendat, Traian Basescu, isi va da sau nu demisia. Daca Traian Basescu nu isi prezinta demisia, atunci singura data pentru organizarea referendumului este 20 mai.
"Il voi delega pe Doru Ioan Taracila sa indeplineasca atributiile presedintelui Senatului", a anuntat Nicolae Vacaroiu. "In majoritatea timpului voi fi la Senat, dar ma voi deplasa si la Cotroceni", a mai spus Nicolae Vacaroiu.
Nu intentionez sa concediez consilierii de la Cotroceni, a mai declarat presedintele interimar.
"Nici nu se pune problema sa-mi dau demisia din PSD. Voi fi presedintele, cum se spune, al tuturor romanilor, ma retrag din toate atributiile pe care le am la PSD", a mai spus presedintele interimar.
"Voi fi un presedinte activ, dar de alta factura decat Traian Basescu. Nu o sa ma vedeti cu telefoane la Parchet si la DNA", a mai spus Nicolae Vacaroiu.
"Sigur, voi avea un birou mai micut, cel din stanga pentru cele 2-3 ore pe care o sa le petrec acolo", a adaugat acesta.
Nicolae Vacaroiu a mai spus ca: "De saptamana viitoare vor avea loc intalniri cu membrii executivului. Daca premierul considera ca experienta mea ii e de folos, daca sunt probleme de politica externa (...), voi participa. La intalnirile cu Executivul va participa si Guvernatorul Bancii Nationale".
"Sper ca toate institutiile statului sa functioneze mult mai bine", a mai spus acesta.
17:00
Vacaroiu, presedinte intermar
Curtea Constitutionala a constatat, astazi, ca au fost indeplinite procedurile privind suspendarea presedintelui Traian Basescu si ca exista imprejurari care justifica interimatul in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei.
Prezentam integral comunicatul Curtii Constitutionale.
"In sedinta din data de 20 aprilie 2007, Curtea Constitutionala a luat in dezbatere cererea pentru constatarea existentei imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei si contestatia formulata de domnul Traian Basescu privitoare la suspendarea sa din functia de Presedinte al Romaniei.
In baza documentelor examinate, Curtea s-a pronuntat prin Hotararea nr.1 din 20 aprilie 2007, dupa cum urmeaza:
1. Se respinge, ca inadmisibila, contestatia formulata de domnul Traian Basescu impotriva hotararii de suspendare a sa din functia de Presedinte al Romaniei.
2. Constata ca procedura privind suspendarea din functia de Presedinte al Romaniei a domnului Traian Basescu a fost respectata.
3. Constata existenta imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei.
4. Constata ca, in conformitate cu dispozitiile art.98 alin.(1) din Constitutie, interimatul functiei de Presedinte al Romaniei se asigura de presedintele Senatului, domnul Nicolae Vacaroiu.
Hotararea Curtii este definitiva, se comunica Parlamentului si Guvernului si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I."
16:30
Administratia prezidentiala a contestat astazi la Curtea Constitutionala hotararea Parlamentului privind suspendarea
Ascultati interviul acordat ZIUA in excusivitate de catre presedintele Curtii Constitutionale, dl Vida.
Administratia prezidentiala a contestat astazi la Curtea Constitutionala hotararea Parlamentului privind suspendarea pe motiv ca nu exista elemente noi fata de cele invocate pana acum de Comisia Voiculescu. Curtea a respins cu unanimitate de voturi solicitarea Administratiei prezidentiale.
16:18
Boc: As reflecta de doua ori daca as fi in locul lui Basescu. Si as alege referendum
Presedintele PD, Emil Boc, a spus, astazi, intr-o conferinta de presa, ca ar reflecta de doua ori daca ar fi in locul lui Traian Basescu si ar trebui sa aleaga intre demisie si referendum, preferand aceasta ultima varianta.
"Intr-o societate politica normala, unde regulile jocului constitutional sunt respectate, demisia ar fi fost o alternativa. Personal, din punctul meu de vedere, as reflecta de doua ori in conditiile in care traim intr-o societate in care executia politica a devenit regula guvernarii, regula vietii politice, in fata unei covarsitoare majoritati parlamentare capabile sa faca orice, oricand, oricum, oriunde pentru ca o persoana sa nu mai candideze in Romania la functia de presedinte", a declarat Boc.
16:00
Frattini: As fi extrem de ingrijorat daca domnul Morar ar fi schimbat din functie
Comisarul european pentru Justitie si Afaceri Interne, Franco Frattini, a declarat intr-un interviu acordat agentiei Reuters ca ar dori ca Guvernul de la Bucuresti sa il sprijine pe procurorul-general anticoruptie, Daniel Morar, in demersurile acestuia de continuare a anchetelor on dosarele importante."As fi extrem de ingrijorat daca domnul Morar ar fi schimbat din functie", a declarat Frattini, pledand pentru continuarea implementarii investigatiilor practice in dosarele importante din Romania."In acest sens, as dori sa-l vad pe procurorul-general anticoruptie (...) fiind sustinut de Guvern", a adaugat comisarul european, care este si vicepresedinte al Comisiei Europene. Procurorii anticoruptie romani au dezmintit, astazi, zvonurile potrivit carora Daniel Morar ar urma sa fie inlocuit in functie.
15:03 - Schimbare de macaz
Declaratiile democratilor si a liderului PLD, Gheorghe Flutur, conform carora Basescu n-ar mai trebui sa demisioneze, ar putea anticipa o razgandire a sefului suspendat al statului
Ioan Oltean, PD: Il rugam pe presedintele Traian Basescu sa nu-si dea demisia .
"Democratii il roaga pe presedintele Traian Basescu sa-si ceara scuze poporului pentru ca a anuntat demisia si sa nu mai recurga la acest gest". Afirmatia ii apartine vicepresedintelui PD, Ioan Oltean, care a spus ca "situatia politica s-a schimbat dupa declaratiile lui Calin Popescu Tariceanu si dupa proiectul de lege initiat de PRM si PSD potrivit caruia presedintele suspendat de Parlament sa nu mai poata candida".
"Problema care se pune este daca presedintele ar trebui sa se tina de cuvant, in sensul de a-si da demisia sau de accepta situatia in care l-a pus Parlamentul. Daca pana ieri eram adeptul demisiei presedintelui si nu al jumatatilor de masura, ci al lucrurilor bine facute, si asa cum ii sta bine presedintelui Romaniei cu masura indoita, vreau sa spun ca nu mai sustin aceasta varianta, a declarat Oltean.
Gh. Flutur, PLD: Traian Basescu trebuie sa fie prudent si sa nu demisioneze
Presedintele Traian Basescu trebuie sa fie prudent si sa nu demisioneze din functie si ca are semnale ca PSD si premierul Tariceanu cauta solutii pentru blocarea revenirii lui Basescu in functie, a fost de parere si presedintele executiv al PLD, Gheorghe Flutur.
"Actuala "coalitie malefica" formata in special din PNL si PSD este "inspaimantata" sa concureze cu Traian Basescu in noi alegeri prezidentiale si din acest motiv cauta solutii pentru "blocarea revenirii lui Traian Basescu in functie", a incheiat Flutur.
Emil Boc (foto: Mircea PAUN)
14:40
''Proiectul de modificare a Legii electorale initiat de coalitia PSD-PNL este o continuare a executiei politice de ieri'', a declarat presedintele PD, Emil Boc. Liderul democrat a atentionat ca ''se pregateste inlocuirea procurorului general si a procurorului DNA''. ''Daca acest lucru se va intampla, in iunie ca fi activata clauza de salvgardare pe Justitie'', este convins Boc, adaugand ca ''in acest moment Romania este condusa de o gasca care nu tine cont de intereseul national''.
14: 35
Reuters - Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat ca nu este ingrijorat de faptul ca Romania ar putea convoca alegeri anticipate dupa ce Parlamentul l-a suspendat pe preedintele reformist Traian Basescu.
"Ceea ce sper este ca situatia va putea fi rezolvata conform regulilor constitutionale si regulilor democratiei si cred deplin ca acest lucru se va intampla", a declarat Barroso, aflat la Lisabona.Intrebat daca este ingrijorat din cauza riscului unor alegeri prezidentiale anticipate, el a raspuns increzator: "Nu, nu ma tem de asta".
14:30
- Indicele general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a incheiat sedinta de astazi in crestere cu circa 1%, valoare apropiata de cea a maximului istoric, in conditiile in care brokerii se asteptau la corectii, fiind vorba de prima sedinta dupa suspendarea din functie a presedintelui. Indicele general BET-C a urcat cu 0,89% si s-a plasat la 5.839 puncte la inchiderea sedintei, foarte aproape de maximul istoric de 5.860 puncte, atins la inceputul acestei saptamani. (The Money Channel)
14:15
- Ilie Bolojan, Secretarul general al Guvernului, a declarat ca foaia prezentata de Videanu ca fiind un proiect de modificare a Legii electorale, este o foate usor de fabricat, neavand nici un element de identificare, de tipul unui numar de inregistrare sau a unei semnaturi care sa-l certifice drept un inscris identificabil. "In calitate de sef al SGG precizez ca nu se afla in lucru, nu se gaseste pe circuitul de avizare sau nu este avizat un astfel de proiect care sa propuna modificarea Legii privind alegerea presedintelui Romaniei. Nu este cuprins pe agenda de lucru a Executivului si nu s-a discutat o astfel de chestiune", a explicat Bolojan.
14:10
- Curtea Constitutionala a decis ca functia de presedinte al Romaniei a devenit interimara, validand astfel hotararea Parlamentului de suspendare a presedintelui, au declarat pentru NewsIn surse din interiorul Curtii. Hotararea Curtii este in curs de redactare si va fi facuta publica in cursul zilei de astazi.
13: 30
- Agentia de evaluare financiara Moodys: "Criza politica din Romania provoaca o ingrijorare "moderata" agentiei de evaluare, care nu va modifica in sens negativ ratingul de tara, conform Reuters. "Situatia din Romania, care a aderat la Uniunea Europeana la 1 ianuarie, face dificila continuarea reformelor structurale precum si absorbtia fondurilor comunitare, in valoare de mai multe miliarde de euro", sunt de parere analistii.
"Ingrijorarea noastra este moderata si nu va avea impact asupra ratingului /.../ Un motiv mai serios de preocupare ar fi daca problemele politice ar afecta disciplina bugetara, sporind astfel riscul supraincalzirii economiei a declarat vicepresedintele adjunct al agentiei, Kenneth Orchard. "Daca cheltuielile guvernamentale ar creste dramatic...am fi mai ingrijorati", a incheiat oficialul Moodys.
13:06
- Bogdan Olteanu (PNL) a reactionat la declaratiile lui Adriean Videanu spunand ca: "Legea pentru alegerile prezidentiale adoptata in 2004 nu cuprinde nici o reglementare a alegerilor prezidentiale anticipate si ca atare nu se va aplica in cazul alegerilor prezidentiale anticipate. Intr-o asemenea ipoteza, Guvernul va trebui sa elaboreze un proiect de lege privind alegerile prezidentiale anticipate, proiect de lege pe care sa il trimita Parlamentului spre dezbatere si adoptare"
"Este evident ca documentul prezentat astazi este o facatura. Cred ca el arata teama reprezentantilor PD si a lui Traian Basescu de afirmatia ca demisioneaza. E, de fapt, cautarea unei solutii pentru a renunta la demisie. Pana in acest moment, guvernul are obligatia de a organiza referendumul pentru aprobarea sau respingerea suspendarii din functie a presedintelui Romaniei. Daca presedintele isi va prezenta demisia, atunci guvernul va trebui sa elaboreze un nou proiect de lege complet nou privind alegerile prezidentiale. O asemenea prevedere nu isi are locul intr-o propunere a guvernului Romaniei. Documentul prezentat este evident fabricat in calculatoarele PD", a mai spus presedintele Camerei Deputatilor.
12: 50
- Vicepresedintele PNL, deputatul Crin Antonescu, a declarat ca in PNL sau in grupurile parlamentare ale PNL nu s-a discutat "nici o secunda" despre un proiect de genul celui invocat de presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, precizand ca el se va opune unui asemenea demers: "Este categoric o diversiune a celor de la PD care incearca sa-i ofere justificare domnului Basescu pentru situatia jenanta ca, dupa ce a anuntat natiunea ca demisioneaza in cinci minute dupa votul de suspendare, nu mai are curajul sa o faca. Este problema domnului Basescu, insa premierul nu a initiat nici o astfel de hotarare, in PNL sau in grupurile parlamentare ale PNL nu s-a discutat nici o secunda despre o astfel de hotarare", a declarat Antonescu.
Mircea Geoana (foto: Lucian CURELARIU)
12:20
"Domnul Videanu delireaza. Nu avem nici un fel de intentie sa limitam drepturile electorale ale domnului Basescu. Nu umblam cu astfel de siretlicuri ieftine", a declarat presedintele PSD, Mircea Geoana, referitor la declaratiile presedintelui executiv al PD care a spus ca PSD pregateste modificarea Legii electorale. Liderul social-democratilor a adaugat ca actuala putere este un ''regim al razgandacilor'' si ca Basescu a jucat la cacealma cand a spus ca-si va da demisia. ''Mitingul electoral din Piata Universitatii de ieri a fost organizat cu militantii PD, nu a fost spontan'', a adaugat Geoana.
11:34
- Prima reactie din partea reprezentantilor PNL la declaratiile democratului Videanu a venit din partea senatorului Norica Nicolai. "Eu cred ca e o forma de manipulare pentru a-l face pe Traian Basescu sa para o victima. Aceasta se datoreaz� unei necunoasteri a Constitutiei. Este imposibil sa cream o procedura peste Constitutie. PNL si Guvernul nu au luat in calcul asa ceva. Acest proiect de lege a fost "clocit" in laboratoarele PD. Nu exista un astfel de proiect de lege. Nimeni nu poate trece peste prevederile constitutionale", a declarat Norica Nicolai .
11:20
- La Curtea Constitutionala a fost inregistrata cererea presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, prin care se solicita constatarea suspendarii presedintelui Romaniei, Traian Basescu. Ioan Vida, presedintele CC, urmeaza sa decida cand ii va convoca pe membrii Curtii pentru a lua act de hotararea Legislativului.
Desi hotararea Parlamentului a fost publicata in Monitorul Oficial, suspendarea nu este oficiala pana cand Curtea Constitutionala nu constatata vacantarea functiei si interimatul, intrunirea CC fiind ultima etapa a procedurii de suspendare.
Adriean Videanu (foto: Mircea PAUN)
11:12
- Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a iesit in fata presei cu informatia ca detine un document prin care "PSD, PNL, PRM, UDMR, cu sprijinul PC, intentioneaza sa modifice Legea Electorala, in asa fel incat presedintele Basescu sa nu mai poata candida la viitoarele alegeri". Videanu a aratat un exemplar al proiectului de lege in cauza, adaugand ca demersul este unul extrem de elocvent: "nu pot candida persoanele care au fost suspendate din functia de presedinte al Romaniei", a declarat presedintele executiv al PD.
In documentul aratat de Videanu apare numele premierului Tariceanu, insa nu si semnatura acestuia.
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
D-le Geoana   de Radu Dragan
Ce miting? Sa se duca la biserica. Cu totii   de DianaI
Marele conducator s-a facut DEFINITIV de rahat ! Chiar daca umbla cu mitraliere dupa el,   de Raquel
Va rugam sa pastrati linistea in tara. Noi am hotarat ca Traian Basescu NU VA DEMISIONA si   de ionion
mai bine asa   de Arcturus
Cateii lui vor sa isi ia responsabuilitatea, daca e barbat adevarat sa demisioneze si il vom vota   de Bisescu
Marele Conducator isi va anunta demisia la ora 19:00, sau nu?   de rsumy
Re: PD = la fel de mincinosi ca si restul, iar Basescu e cel mai mare mincinos dintre toti   de Oleg O\'Fren
Curtea Constitutionala a parafat vacantarea functiei de Presedinte al Romaniei   de Mark
A r h i v a
Stirile zilei 2007-04-24
 Top afisari / comentarii 
 Iubit, demis (6475 afisari)
 Cazul RONCEA (6373 afisari)
 Basescu incaiera PD (4482 afisari)
 Cazul Roncea (3981 afisari)
 Colegilor mei din presa: Nu imi dau demisia! (3695 afisari)
 In cazul invalidarii referendumului, Parlamentul va decide calea de urmat (619 afisari)
 Premii pentru toata lumea (191 afisari)
 Valentin Ceausescu interogheaza Muzeul National de Arta (119 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01241 sec.