Ziua Logo
  Nr. 3912 de marti, 24 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Au ramas doar cateva ore pana la aflarea deciziei Parlamentului in privinta suspendarii sefului statului
Ziua cea mare
 18 aprilie, 16:08 
Sedinta in plen (foto: Mircea PAUN, ZIUA foto)
Birourile Permanente ale celor doua Camere au decis: dezbaterea in plen privind suspendarea sefului statului va avea loc maine dimineata, incepand cu ora 9.00, demers in premiera pentru Romania. Sedinta va fi condusa de presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, iar votul va fi secret, cu bile. Secretarul Camerei, Valeriu Zgonea, a explicat procedura ce va fi urmata maine in Parlament. Pana la aceasta ora, Traian Basescu nu a anuntat oficial daca va fi prezent sau nu la sedinta. Partidele care au declarat ca vor vota in favoarea suspendarii din functie a presedintelui sunt PSD, PC si PRM. Partidul Liberal Democrat, prin vocea lui Gheorghe Flutur, si-a anuntat cu cateva ore in urma intentia de a vota impotriva supendarii, alaturandu-se, astfel, Partidului Democrat. In urma cu cateva minute, premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca Biroul Politic al PNL recomanda parlamentarilor sai sa voteze conform propriilor constiinte.
PSD, PC si PRM "pentru", PD si PLD "impotriva"
In vreme ce PSD, PC si PRM au anuntat ca isi vor da votul in favoarea demersului de suspendare a sefului statului, astazi liberal-democratii au anuntat ca vor vota impotriva acestui demers.
Cu numai cateva minute in urma, liderul PSD, Mircea Geoana, a solicitat judecatorilor Curtii Constitutionale reanalizarea propunerii de suspendare din functie a lui Traian Basescu, acuzand faptul ca "judecatorii au fost santajati de serviciile de informatii, la solicitarea presedintelui".
Tot astazi, presedintele executiv al PLD, Gheorghe Flutur, a declarat ca formatiunea pe care o reprezinta va vota la vedere impotriva suspendarii din functie a lui Traian Basescu, dupa ce initial stabilise sa paraseasca sala in momentul votului.
"PLD este clar impotriva suspendarii din functie a presedintelui Traian Basescu. Am avut recent o analiza a motivatiei data publicitatii de Curtea Constitutionala si clar am decis sa votam impotriva suspendarii, la vedere, transparent", a incheiat Flutur.
Procedura de desfasurare a sedintei
Secretarul Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a explicat procedura ce se va aplica maine in Parlament, cand fiecare parlamentar va primi un set de documente ce include cererea de suspendare, raportul comisiei de ancheta, avizul Curtii Constitutionale si proiectul de hotarare privind suspendarea presedintelui.
Prezentarea cererii de suspendare a lui Basescu, initiata de 182 de senatori si deputati ai Opozitiei, a fost programata sa inceapa la ora 9:00. Ea va fi urmata de prezentarea publica a raportului de ancheta si avizului Curtii Constitutionale.
In tot acest timp, conform Constitutiei, presedintele are posibilitatea sa intervina, daca va fi prezent, in caz contrar urmand ca materialul scris trimis de seful statului sa fie citit in plen.
Ulterior, grupurile politice vor avea 171 de minute pentru dezbateri, distribuite in functie de algoritmul parlamentar: PSD - 53, PNL - 31, PD - 23, PRM - 23, UDMR - 11, PC - 10, minoritatile - 6, grupul independentilor - 14 minute. Presedintele Romaniei, daca va decide sa participe la sedinta, va putea intervei oricand considera ca este necesar.
Dupa incheierea dezbaterilor, va urma votul secret cu bile.
Sefii celor doua Camere vor cere televiziunii si radioului public sa transmita in direct dezbaterile si votul asupra propunerii de suspendare a presedintelui Romaniei.
Calculul voturilor pentru suspendare
Pentru a se duce la bun sfarsit demersul de suspendare a sefului statului, este nevoie de votul majoritatii senatorilor si deputatilor - adica 235 de voturi "pentru". Partidele care au anuntat oficial ca vor vota pentru suspendare, respectiv PSD, PRM si PC, totalizeaza un numar total de 227 de parlamentari. In consecinta, sustinatorii demersului de suspendare din functie a lui Traian Basescu ar mai avea nevoie de minimum opt voturi.
Conform analistilor politici, voturile necesare ar putea veni atat de la UDMR, cat si de la PNL, formatiuni ale caror conduceri au anuntat ca isi lasa parlamentarii sa voteze in functie de preferinte.
Trebuie avut in vedere si faptul ca, pana la inchiderea editiei, liberalii nu au anuntat public decizia partidului in legatura cu votul de maine.
Va prezentam mai jos distributia voturilor de maine din Parlament:
PSD - 150 de parlamentari , PNL - 73 de parlamentari , PD - 72 de parlamentari , PRM - 47 de parlamentari , UDMR - 32 de parlamentari , PC - 30 de parlamentari , Minoritati - 18 deputati , Independenti - 43 parlamentari.
In cazul in care se va decide suspendarea sefului statului, hotararea in cauza va fi trimisa, conform procedurii, Curtii Constitutionale, care trebuie sa constate daca au fost indeplinite toate procedurile legale. Curtea va trimite la randul ei catre Parlament constatarea, dupa care hotararea Parlamentului de suspendare va fi publicata in Monitorul Oficial.
REACTII LA CALD
Roland Catalin PENA, redactor sef adjunct:
"Daca va vota suspendarea, Parlamentul, care si asa are o reputatie foarte proasta in ochii opiniei publice, va reusi sa se compromita complet. Din pacate, ca institutie fundamentala a democratiei, va avea nevoie de foarta multa vreme si de cu totul alti parlamentari pentru a recastiga increderea romanilor".
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-04-24
 16:33 
SRI, acuzat de politie politica la comanda lui Basescu  2007-04-18
6 comentarii
 16:07 
Parlamentarii nu-l vor pe Sever Voinescu ambasador  2007-04-18
 Top afisari / comentarii 
 Iubit, demis (6475 afisari)
 Cazul RONCEA (6373 afisari)
 Basescu incaiera PD (4482 afisari)
 Cazul Roncea (3981 afisari)
 Colegilor mei din presa: Nu imi dau demisia! (3695 afisari)
 In cazul invalidarii referendumului, Parlamentul va decide calea de urmat (619 afisari)
 Premii pentru toata lumea (191 afisari)
 Valentin Ceausescu interogheaza Muzeul National de Arta (119 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00711 sec.