Ziua Logo
  Nr. 3911 de luni, 23 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
BOR a facut propria ancheta in cazul copilului descoperit de politistii buzoieni
Parintii bebelusului nu sunt monahi
 23 aprilie, 16:18 
Constantin Stoica (ZIUA foto)
Parintii baietelului de 11 luni descoperit de politistii buzoieni, in urma cu doua zile, in bratele tatalui sau, intr-un taximetru, nu sunt monahi ai Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), conform purtatorului de cuvant al Patriarhiei, Constantin Stoica. Pozitia oficialilor BOR contrazice declaratiile scrise date organelor legii de barbatul la care a fost gasit copilul. Tanarul s-a prezentat drept staretul unei manastiri din Suceava, spunand ca bebelusul este rodul iubirii sale cu o calugarita de langa Bucuresti. In urma cercetarilor preliminare, Politia si Protectia Copilului au stabilit ca baietelul nu a fost inregistrat oficial in acte si ca a crescut pana acum cateva zile in casa unor straini, in grija caruora a fost lasat de insasi mama sa.
BOR neaga apartenenta parintilor la monahie
Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, a afirmat ca, la scurt timp de la aflarea informatiei conform careia baietelul in cauza ar putea fi rodul unei relatii dintre un calugar moldovean si o maicuta din sudul tarii, reprezentantii BOR, sprijiniti de oficiali ai Autoritatii Nationale pentru Protectie Drepturilor Copilului (ANPDC), au inceput o ancheta pentru a elucida acesta caz.
Stoica a declarat ca, in urma cercetarilor, s-a descoperit ca presupusa calugarita-mama nu face parte dintre monahiile BOR. De asemenea, acestia au stabilit ca singura legatura a femeii cu Manastirea ilfoveana Pasarea a constat intr-o gazduire temporara de care femeia a beneficiat din partea maicilor din respectivul lacas, in urma cu aproximativ un an, cand se gasea "intr-o situatie dificila".
Constantin Stoica a mai spus ca nici tatal copilului nu face parte dintre monahii BOR. El a fost confundat de autoritati cu un calugar deoarece avea, in opinia acestora, "un comportament specific".
"Barbatul purta barba, era imbracat cu o camasa neagra, avea un mod de a vorbi si de a saluta specific monahilor, dar el nu face parte dintre calugarii din manastirile ortodoxe romanesti", a adaugat purtatorul de cuvant al BOR.
Stoica a tinut sa sublinieze ca ceea ce a dus la situatia confuza din momentul descoperirii barbatului si a baietelului a fost lipsa de profesionalism a autoritatilor, care s-au grabit sa avanseze catre reprezentantii mass-media ideea ca parintii copilului fac parte din comunitatea monahala ortodoxa bazandu-se pe deductii personale, si nu pe verificarea exacta a informatiilor.
Bebelusul, in grija unei prietene de-a mamei
In urma cercetarilor s-a descoperit ca, la doar cateva zile de la externare, mama copilului a luat legatura cu o prietena pe care a cunoscut-o in maternitate, rugand-o sa aiba grija de copil, in schimbul unei sume de bani, afirmand ca ea va pleca in strainatate, dar ca are un frate calugar care va veni frecvent sa se intereseze de micut.
Se pare ca mama copilului nu l-a vizitat niciodata, comunicand doar telefonic cu cea care il ingrijea.
In schimb, tatal bebelusului, pe care cei care aveau grija de minor il considerau unchiul copilului, s-a interesat indeaproape de soarta baietelului.Barbatul a vizitat copilul de doua ori pe luna si a verificat daca micutul este dus la medic pentru vaccinari.
In prezent, copilul a fost plasat de autoritati in grija unui asistent maternal profesionist din Ramnicu-Sarat.
REACTII LA CALD
Tudor BORCEA, redactor Departament Investigatii:
"Este de apreciat ca Biserica Ortodoxa Romana a dorit sa faca lumina in acest caz, initiind o ancheta proprie. Astfel, BOR a aratat ca parintii acestui copil, care a fost descoperit fara acte de politie, nu fac parte dintre monahii bisericii, asa cum fara temei s-a sugerat. Demersul BOR este, inainte de toate, unul moral".
Cristina STEFAN  
 Afisari: 172  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-04-23
 18:23 
Pregatiri de lupta
2 comentarii
 16:00 
Sarko si Sego, in turul doi
 Top afisari / comentarii 
 Cum a disparut Atlantida (6127 afisari)
 Contrareferendum (4992 afisari)
 Complice la furt (3826 afisari)
 Suspendarea interpretata (3434 afisari)
 Omul care a adus ploaia la Cernobil (2955 afisari)
 Pregatiri de lupta (403 afisari)
 Parintii bebelusului nu sunt monahi (172 afisari)
 Sarko si Sego, in turul doi (64 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00707 sec.