Ziua Logo
  Nr. 3911 de luni, 23 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Dreapta si socialistii se infrunta pentru presedintia Frantei
Sarko si Sego, in turul doi
 23 aprilie, 16:00 
Nicolas Sarkozy (foto: EPA)
Potrivit rezultatelor definitive comunicate de Ministerul francez de Interne, candidatul de dreapta la presedintia franceza, Nicolas Sarkozy, a obtinut 31,18% din voturi iar socialista Segolene Royal, 25,87%. Candidatul de centru, Francois Bayrou, s-a clasat pe locul al treilea, cu 18,51 procente, urmat de liderul extremei drepte, Jean-Marie Le Pen, cu 10,73 dintre sufragii. In timp ce Jacques Chirac, presedintele in exercitiu, si-a exprimat sprijinul pentru Sarkozy, patru candidati ai stangii radicale si cel al ecologistilor (aproximativ 11% din voturi) le-au cerut simpatizantilor sa o voteze pe Segolene Royal in turul al doilea al alegerilor prezidentiale.
Imediat dupa aflarea rezultatelor, Sarkozy a declarat ca votul ''marcheaza vointa alegatorilor de a merge pana la capatul dezbaterii intre doua proiecte de societate''. In fieful socialist din Melle, sustinatorii candidatei stangii au aplaudat si au fluturat trandafiri, iar Segolene Royal le-a multumit si i-a chemat la un nou vot "responsabil".
In schimb, liderul extremei drepte, Jean-Marie Le Pen, a suferit o infrangere umilitoare, obtinand cel mai mic scor din 1974, relateaza Reuters. Acesta a fost vizibil dezamagit de cele 11 procente obtinute si a declarat ca s-a inselat in privinta asteptarilor francezilor: ''Am crezut ca francezii sunt destul de nefericiti. Ei bine, m-am inselat. Francezii sunt fericiti. Dovada este ca tocmai au reales partidele care au fost la putere si care sunt responsabile de situatia din Franta''. Le Pen a adaugat ca isi va anunta in ultimul moment preferinta pentru turul doi.
Chiar daca in primul tur al alegerilor prezidentiale l-a sprijinit fara entuziasm pe Sarkozy, Jacques Chirac l-a primit in aceasta dimineata pe candidatul dreptei la Palatul Elysee, relateaza AFP. "Presedintele Republicii l-a primit in aceasta dimineata pe Nicolas Sarkozy. El l-a felicitat calduros pentru rezultatele primului tur si l-a incurajat, asigurandu-l de sustinerea sa in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale", au declarat oficiali din anturajul lui Chirac.
Segolene Royal (foto: EPA)
Perioada de campanie se anunta a fi deosebit de intensa, in special pentru socialisti, care trebuie sa adune in jurul lor tot electoratul de stanga. De altfel, "Sarko" si "Sego" vor fi protagonistii unei dezbateri televizate in seara de 2 mai - singura confruntare directa din aceste alegeri. Patru sondaje de opinie efectuate dupa anuntarea primelor rezultate ale alegerilor il indica pe Sarkozy drept castigator al celui de-al doilea tur de scrutin, cu 52 pana la 54 de procente. Cu toate acestea, pentru a-si asigura victoria, ambii candidati vor trebui sa lupte pentru a atrage de partea lor electoratul perdantilor primului tur, in special pe cei ai lui Francois Bayrou.
Intr-o corespondenta de la Paris pentru ziarul ZIUA, Marcela Feraru noteaza ca ''surpriza primului tur al alegerilor prezidentiale franceze a fost... ca n-a fost nici o surpriza''. In schimb, ''ciudat a fost ca Royale a intarziat cu discursul o ora si jumatate, pana cand animatorii serilor electorale au inceput sa se intrebe ce se intampla, si faptul ca si-a tinut discursul in provincia sa, si nu la Paris, unde mii de simpatizanti vorbeau singuri la sediul partidului, si mai ales acela ca foarte repede, reprezentantii Partidului Socialist au disparut de pe platourile de televiziune, astfel ca in fata legiunilor lui Sarkozy trimise sa faca ferfenita adversara din turul doi nu s-a mai aflat nimeni sa ii ia apararea. Prin urmare, ceva se intampla cu mostenirea lui Francois Mitternad, si vom afla foarte repede ce...
Atmosfera de-a dreptul isterica in schimb in sala Gaveau, unde Sarkozy si-a intalnit simpatizantii. Parcursul sau pare aproape prea usor. In final, candidatul dreptei a pornit sa faca turul Parisului in masina, ca Jaques Chirac in 1995, cu reporterii pe motocilceta in urma lui. Grija de a copia momentul de triumf al celui pe care il iubeste si il uraste poate in aceeasi masura a fost evidenta, cu atat mai mult cu cat daca momentul 1995 a fost spontan, cel din 2007 a fost in mod evident regizat, si inca prost''.
Nu ratati editia de maine a ziarului ZIUA!
REACTII LA CALD
Anne Marie LUPASCU, redactor Departament Politica Externa:
''Rezultatele scutinului de ieri nu constituie o surpriza. Dupa cum anticipau sondajele de opinie din Franta, candidatul dreptei, Nicolas Sarkozy, a dominat in preferintele alegatorilor, urmat de reprezentanta stangii, Segolene Royal, analistii apreciind ca tendintele se vor mentine si in cazul celui de-al doilea tur de scrutin, programat pentru data de 6 mai. "Batalia" pentru Elysee nu se va opri insa aici, "finala cea mare" urmand sa fie "jucata" abia in iunie, cand sunt programate alegerile legislative''.
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-04-23
 18:23 
Pregatiri de lupta
2 comentarii
 16:18 
Parintii bebelusului nu sunt monahi
 Top afisari / comentarii 
 Cum a disparut Atlantida (6127 afisari)
 Contrareferendum (4992 afisari)
 Complice la furt (3826 afisari)
 Suspendarea interpretata (3434 afisari)
 Omul care a adus ploaia la Cernobil (2955 afisari)
 Pregatiri de lupta (403 afisari)
 Parintii bebelusului nu sunt monahi (172 afisari)
 Sarko si Sego, in turul doi (64 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00604 sec.