Ziua Logo
  Nr. 3908 de joi, 19 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Rusia are un plan nou pentru Transnistria
 19 aprilie, 15:57 
Iuri Zubakov
Rusia a elaborat o noua initiativa de solutionare a crizei transnistrene pe care ar fi prezentat-o deja autoritatilor de la Chisinau, informeaza BBC. Propunerile Moscovei prevad semnarea unui document politic comun de catre Vladimir Voronin si liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, dizolvarea Parlamentului moldovean si a Sovietului Suprem (asa-zisul parlament de la Tiraspol), si organizarea, pana la sfarsitul anului, a alegerilor anticipate, in care 18-19 locuri in Parlamentul de la Chisinau sa fie rezervate reprezentantilor Transnistriei. In plus, proiectul prevede si ramanerea trupelor rusesti pe teritoriul Republicii Moldova pentru inca cel putin doi - trei ani.
Se pare ca printre autorii noii initiative a Moscovei se afla si secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Iuri Zubakov, fost ambasador in Republica Moldova, dar si unul dintre autorii Memorandumului Kozak. Memorandumul Kozak, respins de presedintele Voronin in noiembrie 2003, prevedea acordarea independentei Transnistriei.
Rusia insista
Vicepresedintele Parlamentului de la Chisinau si lider al Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD), Iurie Rosca, a declarat ca documentul se afla in prezent in faza de proiect. Potrivit lui Rosca, Federatia Rusa insista inca asupa pastrarii statutului de tara neutra de catre Republica Moldova, deci neaderarea la NATO, si asupra neadmiterii trupelor de mentinere a pacii ale altor state in Transnistria, sub egida OSCE sau a Uniunii Europene. Iurie Rosca a formulat mai multe rezerve fata de initiativa respectiva: "Graba cu care se incearca promovarea unui proiect ce ar iesi din cadrul constitutional al Republicii Moldova, care ar incalca atat hotararea adoptata de Parlamentul tarii noastre la 10 iunie 2005 prin consens, deci cu unanimitate de voturi", spune liderul PPCD. "Dar mai ales, incalca legea cu privire la prevederile de baza ale statului juridic special al localitatilor din stanga Nistrului, documente ce prevad etapele de depasire a diferendului transnistrean, inclusiv demilitarizarea ca preconditie, deci retragerea trupelor ruse din aceasta regiune aflate ilegal pe teritoriul tarii noastre, inclusiv democratizarea, asta inseamna fortificarea institutiilor democratice in zona transnistreana", a precizat Rosca, preluat de BBC.
Unul dintre liderii Partidului Socialistilor Patria-Rodina, Valentin Krilov, saluta insa initiativa Federatiei Ruse. Totusi, "in prezent, nici Chisinaul, nici Tiraspolul nu sunt gata in mod oficial pentru compromisuri reale", considera liderul socialist.
Rusia s-a saturat de poftele lui Smirnov
Daca se va ajunge la un compromis asupra noilor proiecte, Rusia si Moldova le vor propune pentru aprobare si celorlalti participanti la procesul de negocieri (OSCE, Ucraina, UE si SUA, cele doua din urma avand statut de observator la negocieri), relateaza Infotag, preluat de Rompres. Sursele afirma ca, in cazul in care Igor Smirnov se va opune, Rusia ''este gata sa-l inlocuiasca cu o persoana mai flexibila''. Anterior, unele mass-media de la Moscova au scris ca Rusia s-a saturat de poftele lui Smirnov, asa ca acesta ar putea pierde sustinerea Kremlinului. Pentru a demara acest proces politic, Chisinaul intentioneaza ca, in luna mai, sa-l invite in Republica Moldova pe ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, sperand ca dupa aceasta vizita va urma o intalnire a presedintelui Voronin cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru confirmarea publica a planului.
REACTII LA CALD
Luciana POP, redactor Departament Politica Interna:
''Este pentru a doua oara in acest an cand Rusia ademeneste Chisinaul cu un plan de pretinsa reglementare a crizei din Transnistriei. Greu de crezut insa ca aceasta asa zisa schita de proiect, asupra careia exista deja numeroase rezerve, chiar se vrea a aduce o rezolvare a crizei, in conditiile in care Rusia a tras in piept de fiecare data Republica Moldova, iar printre autorii noului document figureaza si unul dintre autorii memornadumului Kozak, Iuri Zubakov, plan care, in 2003, prevedea federalizarea Republicii Moldova''.
Adrian ENCULESCU  
 Afisari: 172  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
puci parlamentar   de cosor ion
A r h i v a
Stirile zilei 2007-04-19
 17:33 
19:30 - Basescu a parasit Piata Universitatii
26 comentarii
 17:04 
Vot zdrobitor pentru suspendarea presedintelui
3 comentarii
 16:18 
Contestatia ZIUA, respinsa de CNA
 15:56 
Wild Hogs (Gasca nebuna)
 Top afisari / comentarii 
 Pariul meu (4473 afisari)
 DEMERSUL PACEPA (3083 afisari)
 Apocalipsa dupa Basescu (2880 afisari)
 A murit regina Hong Kong-ului (2642 afisari)
 "Isi fenteaza Basescu adversarii?" (2385 afisari)
 19:30 - Basescu a parasit Piata Universitatii (1346 afisari)
 Vot zdrobitor pentru suspendarea presedintelui (533 afisari)
 Rusia are un plan nou pentru Transnistria (172 afisari)
 Contestatia ZIUA, respinsa de CNA (107 afisari)
 Wild Hogs (Gasca nebuna) (76 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00809 sec.