Ziua Logo
  Nr. 3903 de vineri, 13 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Comitete diferite din PE aproba plafoane distincte pentru tarifele de roaming * Un lucru e sigur: va exista un plafon impus tarifelor de roaming pana la vara
Toate tarile UE vor aplica reglementarile Uniunii privind tarifele reduse de roaming
 12 aprilie, 16:11 
ZIUA Foto
Comitetul pentru Industrie al Parlamentului European a votat, astazi, in favoarea unei propuneri privind impunerea unui plafon pentru tarifele de roaming percepute la utilizarea serviciilor de telefonie mobila in statele UE, transmite Reuters. Tariful maxim pentru initierea unor apeluri in strainatate a fost stabilit la 40 de eurocenti pe minut, iar limita de pret propusa pentru receptionarea apelurilor este de 15 eurocenti pe minut. Aceasta dupa ce un alt comitet mai votase un alt plafon, mai mare, in luna martie. Cum amendamentul, discriminator, Batzeli a picat: toate tarile UE vor aplica, din aceasta vara, reglementarile PE. Gasiti atasat un material informativ despre reglementarile UE de reducere a tarifelor de roaming.
Propunerea adoptata astazi mai prevede ca toti utilizatorii sa beneficieze in mod automat de reducerea preturilor.
Decizia releva diferentele de opinie existente in Parlament, in conditiile in care un alt comitet a avizat faborabil, in luna martie, un proiect prin care clientii trebuie sa solicite in mod explicit operatorilor aplicarea tarifelor mai scazute impuse de UE.
Comitetul pentru Piata Interna si Protectia Consumatorului a votat, in martie, pentru impunerea unor plafoane de 50 de eurocenti, respectiv 25 de eurocenti pe minut pentru tarifele de roaming.
Decizia finala referitoare la detaliile incluse in reglementare va apartine Parlamentului European si statelor membre.
Operatoriii de telecomunicatii s-au opus limitarii tarifelor de roaming, sustinand ca masura ar conduce la reducerea investitiilor in infrastructura, iar sumele percepute pentru aceste servicii sunt deja in scadere.
Pe de alta parte, reprezentantii consumatorilor si Comisia Europeana apreciza ca nivelul tarifelor de roaming, care depasesc, in mod uzual, un euro pentru un minut de convorbire, semnaleaza o problema pe piata de telefonie.
Executivul European urmareste sa implementeze noile reglementari pana in vara, dar procedura legislativa ar putea fi extinsa, determinand o intarziere de pana la un an in aplicarea noilor reguli, in cazul in care membrii Parlamentului si tarile UE nu ajung la un acord privind detaliile legii.
Romania&Bulgaria
Romania si Bulgaria au scapat de tratamentul "special" propus de eurodeputata din Grecia, Katerina Batzeli: derogarea pentru doi ani in privinta Romaniei si Bulgariei de la prevederile reglementarii Comisiei Europene privind reducerea tarifelor de roaming.
Pentru mai multe detalii privind scandalul roamingului si atitudinile diferitelor grupuri din PE, cititi: www.ziua.ro/display.php?data=2007-04-05&id=218725 si
www.ziua.ro/display.php?data=2007-03-29&id=218373
REACTII LA CALD
George DAMIAN, redactor Departament Politica Externa:
"Actul normativ care va fi emis in aceasta vara de Uniunea EUropeana cu privire la scaderea tarifelor de roaming are statut de reglementare - drept urmare el va fi aplicat de guvernele tarilor membre imediat dupa publicarea sa in Jurnalul Oficial al Uniunii. Scaderea tarifelor de roaming in Uniunea Europeana prin aceasta reglementare reprezinta unul din evenimentele placute pentru cetatenii UE - pana la urma Uniunea aduce si lucruri bune."
Pentru mai multe detalii, cititi articolul semnat de George Damian in editia de maine!
A r h i v a
Stirile zilei 2007-04-13
 16:13 
Daniel Morar: Am avut mai multe discutii telefonice cu Basescu  2007-04-12
1 comentariu
 16:12 
Siguranta nationala, aprobata tacit de deputati, urmeaza Senatul  2007-04-12
 16:01 
Jurnalul unui scandal (Notes on a scandal)  2007-04-12
 Top afisari / comentarii 
 Cu sau fara Traian (3930 afisari)
 Provocarea (2961 afisari)
 Daci in Britania? (2656 afisari)
 Miliardari la braconaj (2605 afisari)
 Viata in afara legii (2469 afisari)
 ''A venit timpul ca Basescu sa plateasca'' (471 afisari)
 Moscova ameninta cu anchetarea penala a lui Boris Berezovski (79 afisari)
 Ministrul Apararii consulta aliatii pentru retragerea din Irak (71 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00825 sec.