Ziua Logo
  Nr. 3903 de vineri, 13 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Procurorul-sef al DNA vorbeste cu premierul doar la sedintele de bilant
Daniel Morar: Am avut mai multe discutii telefonice cu Basescu
 12 aprilie, 16:13 
Traian Basescu si Daniel Morar (foto: Lucian CURELARIU, ZIUA foto)
"Am a vut mai multe discutii telefonice cu Traian Basescu, despre chestiuni care nu tin de dosare". Afirmatiile ii apartin procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Daniel Morar. Invitat in cadrul emisiunii "100%", difuzata aseara de Realitatea TV, acesta a lasat sa se inteleaga ca, in timp ce cu seful statului mentine legatura telefonic, cu premierul Tariceanu nu a avut astfel de discutii private, ultima dintre acestea fiind in cadrul unei sedinte publice de bilant. Morar a anuntat, de asemenea, ca anchetatorii au stabilit luna iulie ca nou termen pentru finalizarea expertizei contabile in dosarul "Flota". Contactata de presa pentru a comenta afirmatiile sefului DNA, procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, a evitat sa se pronunte. "Din cate am vazut la emisiune, domnul Daniel Morar a spus ca nu a discutat dosare penale", a raspuns Kovesi.
Morar: "Vorbesc la telefon cu presedintele anumite aspecte care nu tin de dosare"
Intrebat de Robert Turcescu, moderatorul emisiunii, care este relatia sa cu presedintele Traian Basescu, procurorul-sef al DNA a calificat-o ca "buna", respectiv una lipsita de conflicte. Daniel Morar a precizat apoi ca nu se intalneste cu seful statului, insa vorbesc la telefon anumite aspecte ce nu tin de dosare, unul dintre ele fiind referitoare la problema cercetarii presedintelui in dosarul "Flota".
"Nu sunt omul presedintelui, nu sunt omul nimanui. In cazul dosarului Flota, impreuna cu procurorii de caz, am spus ca presedintele nu poate fi cercetat penal in acest moment, conform legii (Constitutiei, n.red)", a afirmat Morar.
El a explicat ca nu poate sa raspunda ca nu discuta cu seful statului atat timp cat a avut asemenea convorbiri.
Daniel Morar a precizat, de asemenea, ca Basescu "a afirmat public in doua randuri ca vrea sa fie cercetat si ca el poate fi cercetat". "Eu mi-am mentinut punctul de vedere si, impreuna cu procurorii de caz, am ajuns la concluzia ca nu il putem cerceta pe presedinte", a declarat Morar.
DNA a infirmat solutia data de procurorii care au decis trimiterea in judecata a lui Basescu alaturi de alte 79 de persoane, dupa ce dosarul a fost restituit anchetatorilor de instanta suprema, pentru ca rechizitoriul nu fusese semnat de seful institutiei. Procurorii anticoruptie au reluat cercetarile in dosar, fiind dispusa o noua expertiza financiar-bancara.
In cauza "Flota" se fac cercetari referitor la pagubirea statului cu peste 11.000 de miliarde de lei, prin instrainarea a 16 nave.
Partea din dosar referitoare la Traian Basescu, acuzat pentru fapte comise in perioada in care era ministru al Transporturilor, a fost disjunsa, cercetarile vizandu-i pe ceilalti inculpati din cauza, conform Rompres.
Morar: Nu am discutat recent cu premierul Tariceanu
Daca linia telefonica Basescu - Morar este activa, nu acelasi lucru se poate spune despre cea Tariceanu - Morar. Procurorul-sef al DNA a declarat ca in ultima perioada nu a discutat cu premierul Calin Popescu-Tariceanu si ca acesta nu i-a dat nici un telefon, adaugand ca ultima oara a stat de vorba cu Tariceanu la o sedinta de bilant.
Kovesi: Domnul Daniel Morar a spus ca nu a discutat dosare penale
Intrebata de jurnalisti cum comenteaza afirmatiile sefului DNA, procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, a evitat sa se pronunte, indicandu-le reprezentantilor presei sa il intrebe pe cei direct implicati - Daniel Morar si Traian Basescu - despre ce au discutat.
"Din cate am vazut la emisiune, domnul Daniel Morar a spus ca nu a discutat dosare penale", a afirmat Kovesi.
Explicatii procedurale
In alta ordine de idei, in cadrul emisiunii in cauza, procurorul-sef al DNA a calificat drept "o reactie disproportionata a celor cercetati fata de anchetele care se desfasoara". Acestia "trebuie sa inteleaga ca, in momentul in care s-a inceput urmarirea penala, nimeni nu-i declara vinovati", a mai spus el.
Morar a tinut sa sublinieze ca doar judecatorul poate sa declare vinovatia cuiva, dar se divagheaza foarte mult pe tema inceperii urmaririi penale, "de parca ar fi actul final, parca ar fi actul de condamnare a persoanei respective".
"Cei care profita, hai sa le spunem 'baietii desteptit, nu ajung sa fie trimisi in judecata. Cand nu putem dovedi coruptia, ii trimitem in judecata pe cei care isi incalca atributiile de serviciu, iar cei care profita scapa", a incheiat procurorul-sef al DNA.
REACTII LA CALD
Rasvan SAVALIUC, redactor Departament Investigatii:
"Seful DNA s-a ferit din rasputeri, de cand a preluat mandatul, sa faca declaratii despre dosarele penale aflate in lucru, dar a sfarsit prin a recunoaste ca in dosarul Flota se converseaza frecvent cu inculpatul Traian Basescu pe "firul scurt". Acesta recunoastere, pusa in balanta cu faptul ca Morar a fost numit sef la Anticoruptie chiar de catre inculpatul Basescu, dar si cu faptul ca el blocheaza din decembrie 2005 acest dosar, in pofida hotararii definitive a Inaltei Curti, nasc banuiala legitima ca seful DNA este valetul presedintelui".
C. STEFAN  
 Afisari: 171  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
afara cu pacaliciul adus da mafia lui Basescu   de coscaru
A r h i v a
Stirile zilei 2007-04-13
 16:12 
Siguranta nationala, aprobata tacit de deputati, urmeaza Senatul  2007-04-12
 16:11 
Toate tarile UE vor aplica reglementarile Uniunii privind tarifele reduse de roaming  2007-04-12
 16:01 
Jurnalul unui scandal (Notes on a scandal)  2007-04-12
 Top afisari / comentarii 
 Cu sau fara Traian (3930 afisari)
 Provocarea (2961 afisari)
 Daci in Britania? (2656 afisari)
 Miliardari la braconaj (2605 afisari)
 Viata in afara legii (2469 afisari)
 ''A venit timpul ca Basescu sa plateasca'' (471 afisari)
 Moscova ameninta cu anchetarea penala a lui Boris Berezovski (79 afisari)
 Ministrul Apararii consulta aliatii pentru retragerea din Irak (71 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00738 sec.