Ziua Logo
  Nr. 3903 de vineri, 13 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Siguranta nationala, aprobata tacit de deputati, urmeaza Senatul
 12 aprilie, 16:12 
Pachetul legislativ privind siguranta nationala va trece de Camera Deputatilor prin aprobare tacita, din cauza absentelor parlamentarilor. In acest context, deputatii PD, alaturi de peremistul Marcu Tudor, au acuzat existenta unei intelegeri intre liberali si social-democrati pentru ca pachetul sa treaca de camera fara dezbatere. Reprezentantii PNL au replicat ca au fost primii care au criticat procedura aprobarii tacite. In plus, consilierul premierului pe probleme de aparare, Stejarel Olaru, a declarat ca inca asteapta un punct de vedere de la Consiliul Suprem de Aparare al Tarii (CSAT).
Presedintele Comisiei pentru aparare, democratul Costica Canacheu, a acuzat conducerea Camerei Deputatilor pentru modul in care a introdus in procedura legislativa pachetul in cauza. Canacheu a aratat ca proiectele au fost depuse la Biroul Permanent pe 15 februarie, insa abia la 7 martie comisiile pentru aparare si juridica au fost sesizate de Biroul Permanent: ''Nu stim care a fost logica parlamentara pentru ca Biroul Permanent sa intarzie trei saptamani sesizarea comisiilor si de ce a trebuit sa fie implicata si Comisia juridica (...) Comisiile s-au reunit pana acum de trei ori, dar, din diferite motive, nu am dezbatut nici macar un articol'', a spus Canacheu. ''Ideea ca pachetul legislativ va trece prin aprobare tacita mi se pare de neacceptat'', a subliniat democratul, preluat de Rompres. Reprezentatii PD au sustinut ca dezbaterea pe aceste acte normative a fost imposibila din cauza lipsei cvorumului generata de absentele "tactice" ale unor deputati PNL si PSD.
Senatul va avea ultimul cuvant
Deputatul PNL George Scutaru a infirmat acuzele PD, aratand ca deputatii PNL nu au lipsit mai mult decat au lipsit cei de la PD. Scutaru a precizat ca pachetul legislativ privind legile sigurantei vor fi adoptate prin aprobare tacita de catre deputati, iar Senatul va avea ultimul cuvant. Potrivit liberalului, pachetul a trecut de Camera Deputatilor, fara a fi dezbatut, din cauza procedurilor greoaie. El a invocat numarul mare de amendamente venite din partea serviciilor de informatii, faptul ca CSAT-ul a intarziat sa dea un raspuns, precum si intarzierea emiterii unui punct de vedere din partea Guvernului.
Ne cerem scuze electoratului
Pe de alta parte, social-democratul Marian Saniuta a spus ca-si cere scuze electoratului, in numele colegilor deputati, pentru faptul ca, timp de sase saptamani, cele doua comisii nu au discutat ''nici macar o fraza dintr-un articol din cele cinci proiecte''. ''Imi cer scuze ca nu am deschis nici macar coperta unuia dintre proiecte. Este de neinteles cum cei care au decis sa prelungeasca termenul de depunere a raportului, de la 45 la 60 de zile, nu s-au mai prezentat ulterior la dezbateri. Este trist ca nu putem lasa deoparte interesul partinic in aceasta chestiune. Daca asta inseamna parlamentarism in Romania, imi cer scuze inca o data'', a spus Saniuta.
CSAT nu a trimis un punct de vedere
Stejarel Olaru, consilierul premierului pe probleme de aparare, s-a declarat deranjat de faptul ca CSAT-ul nu a trimis un punct de vedere privind pachetul legilor sigurantei nationale. ''Asteptam un punct de vedere de la CSAT, care intarzie. Daca CSAT initial a fost in stare sa faca un pachet, de ce nu este in stare sa faca un punct de vedere pe un alt pachet?'', a intrebat retoric Olaru, la finalul dezbaterilor legilor sigurantei.
Reamintim ca legile sigurantei au intrat in dezbaterea celor doua comisii parlamentare - juridica si cea pentru aparare - acum trei saptamani. Termenul de depunere a raportului de fond de catre cele doua comisii a expirat joia trecuta (4 aprilie), iar termenul de dezbatere si adoptare in plen va expira joia viitoare. Pachetul de legi a fost depus la Parlament pe 19 februarie si au fost incadrate la categoria legilor de o importanta deosebita, beneficiind de un termen de dezbatere si votare de 60 de zile, in cadrul Camerei Deputatilor, care are calitatea de prima Camera sesizata.
REACTII LA CALD
Ovidiu BANCHES, redactor Departament Politica Interna:
''Adoptarea pachetului legilor sigurantei nationale prin procedura adoptarii tacite, la Camera Deputatilor, reflecta blocajul comunicational existent intre institutii si decidenti cu atributii in domeniu. Pachetul legislativ a trecut de Camera fara dezbatere si pentru ca CSAT a intarziat sa dea un raspuns. Din pacate, probabilitatea ca asteptatul aviz sa vina in scurt timp a devenit si mai mica, dupa ce componenta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii s-a schimbat odata cu restructurarea guvernamentala. In CSAT au ramas doua tabere - cea a presedintelui si cea a premierului - iar consensul asupra legilor sigurantei nu se intrevede la orizont, cunoscute fiind viziunile diferite exprimate pe tema. In chestiunea legilor sigurantei nationale, Senatul va avea ultimul cuvant fiind Camera decizionala''.
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-04-13
 16:13 
Daniel Morar: Am avut mai multe discutii telefonice cu Basescu  2007-04-12
1 comentariu
 16:11 
Toate tarile UE vor aplica reglementarile Uniunii privind tarifele reduse de roaming  2007-04-12
 16:01 
Jurnalul unui scandal (Notes on a scandal)  2007-04-12
 Top afisari / comentarii 
 Cu sau fara Traian (3930 afisari)
 Provocarea (2961 afisari)
 Daci in Britania? (2656 afisari)
 Miliardari la braconaj (2605 afisari)
 Viata in afara legii (2469 afisari)
 ''A venit timpul ca Basescu sa plateasca'' (471 afisari)
 Moscova ameninta cu anchetarea penala a lui Boris Berezovski (79 afisari)
 Ministrul Apararii consulta aliatii pentru retragerea din Irak (71 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00658 sec.