Ziua Logo
  Nr. 3903 de vineri, 13 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
PNL, la prima reuniune in afara Aliantei
Incurcate sunt caile suspendarii presedintelui
 11 aprilie, 18:55 
Foto: Lucian CURELARIU (ZIUA Foto)
Liberalii s-au reunit la Palatul Parlamentului in prima sedinta a Delegatiei Permanente a partidului dupa divortul de Partidul Democrat si restructurarea Guvernului, relateaza Realitatea Tv. Dupa ce s-a speculat ca una dintre hotararile importante, pe ordinea de zi, ar fi cea legata de pozitia parlamentarilor liberali fata de suspendarea lui Traian Basescu, la finalul sedintei, premierul a declarat ca nu a fost luata in discutie aceasta chestiune si ca asteapta motivatia Curtii Constitutionale. Opiniile pe tema suspendarii sunt, oricum, impartite. Celelalte partide par sa dea inapoi, in urma semnalelor primite de la membrii din teritoriu. Pe de alta parte, presedintele Senatului a declarat ca avizul si motivarea de la Curtea Constitutionala vor fi publicate in Monitorul Oficial martea sau miercurea viitoare, iar acest lucru da posibilitatea Parlamentului sa convoace sedinta comuna pentru suspendarea sefului statului. Cu alte cuvinte "joi sau vineri, Basescu ar putea fi suspendat", a declarat Vacaroiu.
Liberalii nu sunt interesati sa racoleze membri ai PD, ci sa mentina o relatie corecta cu acestia. Declaratia a fost facuta de presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu inainte de inceperea sedintei delegatiei permanente a partidului.
In conditiile in care cel putin la nivel declarativ, Alianta DA a devenit istorie, principala tema de dezbatere a reuniunii PNL de astazi a fost noua strategie dupa plecarea PD din Guvern.
O parte a liderilor din teritoriu considera ca seful statului nu trebuie suspendat pentru ca ar deveni astfel o victima, altii spun ca suspendarea este singurul mijloc de a-l opri pe Traian Basescu sa incalce Constitutia, iar o alta parte asteapta decizia conducerii PNL.
Liberalii au decis cine va ocupa, pe viitor, functia de secretar general al partidului. Decebal Traian Remes a fost inlocuit cu Dan Motreanu, reales cu unanimitate de voturi in aceasta functie.
Votul pentru suspendarea presedintelui, saptamana viitoare
Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat, astazi, ca avizul si motivarea de la Curtea Constitutionala vor fi publicate in Monitorul Oficial, cel mai probabil martea sau miercurea viitoare, iar acest lucru da posibilitatea Parlamentului sa convoace sedinta comuna pentru suspendarea sefului statului.
"Am discutat cu presedintele Curtii Constitutionale si am convenit ca marti sa ne trimita avizul, iar miercuri sa fie publicata in Monitorul Oficial motivatia Curtii. Asa ca joi sau vineri, Basescu ar putea fi suspendat", a declarat Vacaroiu.
Pentru suspendarea presedintelui este nevoie de voturile a 235 de parlamentari. Propunerea de suspendare va fi transata de plenul reunit al celor doua camere, cel mai probabil la sfarsitul saptamanii viitoare.
Ideea suspendarii presedintelui mai asteapta
Problema suspendarii presedintelui nu intra deocamdata in atentia Parlamentului, sustine vicepresedintele liberal Crin Antonescu, care a facut aceasta precizare, ieri, la emisiunea "Deschide Lumea" de la Realitatea TV.
Deocamdata, Birourile Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor nu au primit avizul pe care Curtea Constitutionala l-a dat in acest caz.
"Din cate se aude, se pare ca nu vom avea acest punct de atractie. Despre suspendare vom discuta in momentul in care rezolutia si motivatia Curtii vor fi trimise oficial", a declarat Crin Antonescu.
Demersul suspendarii presedintelui incepe sa piarda din adepti, informeaza Realitatea Tv. Dupa ce ieri presedintele conservatorilor Dan Voiculescu recunostea ca exista mai multi parlamentari PC care vor vota impotriva suspendarii, astazi nici liberalii nu sunt foarte hotarati ce pozitie sa adopte fata de acest demers.
PNL
Unele dintre filialele PNL isi vor indemna parlamentarii sa voteze impotriva suspendarii, altele dimpotriva, in conditiile in care nici chiar formatiunile care au initiat procedura suspendarii nu mai sunt la fel de hotarate.
Presedintele PNL Vaslui, deputatul Dan Marian, considera ca parlamentarii partidului ar trebui sa voteze pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu, deoarece acesta a incalcat in mod abuziv, de nenumarate ori, Constitutia.
Potrivit NewsIn, si seful PNL Iasi, deputatul Relu Fenechiu, a declarat ca liberalii ar trebui sa voteze pentru suspendarea sefului statului, pentru ca acesta le-a facut mult rau din dorinta de a-si crea un partid. Alti sefi de filiale ai PNL sunt de alta parere. "Chiar daca Basescu a fost un presedinte jucator, PNL considera ca nu s-a incalcat grav Constitutia, deci nu sunt motive pentru a fi suspendat", a declarat Petre Emanoil Neagu, presedintele PNL Buzau.
PC
Voiculescu a amenintat ca ii va da afara pe cei care incearca sa destabilizeze partidul, votand impotruva suspendarii. Liderul conservator nu a dorit sa dea nume si a precizat ca problema va fi transata in Biroul Politic.
Agentia NewsIn scrie ca pe lista neagra a lui Voiculescu se afla deputatul Codrin Stefanescu si unii deputati veniti de curand in partid: Dan Ioan Popescu, Octavian Petrovici, Nicolae Popa si Mircea Chelaru. Deputatul Liviu Almasan si-a dat demisia din PC.
Secretarul general adjunct al Partidului Conservator, Codrin Stefanescu, a declarat, pentru Realitatea TV, ca nu se simte vizat de o posibila excludere.
PRM
Decisi initial sa voteze cu mic cu mare suspendarea presedintelui, acum reprezentantii PRM isi nuanteaza pozitia.
Liderului deputatilor PRM, Lucian Bolcas, a acuzat, astazi, fara sa nominalizeze, anumite persoane care ar incerca sa manipuleze scena politica in preajma votului privind suspendarea presedintelui, insa a evitat sa precizeze cum vor vota parlamentarii PRM.
Lucian Bolcas a afirmat ca PRM va lua "in cateva zile" o decizie in ceea priveste modul in care se vor raporta parlamentarii partidului la votul ce se va da in Parlament asupra propunerii de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu.
Intrebat insistent de jurnalisti care sunt acele persoane care "incearca sa manipuleze scena politica", Bolcas a refuzat sa faca nominalizari, mentionand doar ca este vorba despre membri ai PSD, PNL si chiar ai PD.
PSD
Presa a relatat in ultimele zile ca nici social-democratii nu vor mai spune un "da" hotarat suspendarii. Exista voci in partid care nu vor sa asculte de recomandarile sefilor in aceasta privinta. Liderii raman, insa, pe pozitii.
"N-am spus vreodata ca am fi nehotarati. Da, sustinem, votam in Parlament", a declarat Cristian Diaconescu, vicepresedintele PSD.
Presedintele PSD Hunedoara, Victor Vaida, a declarat, pentru NewsIn, ca suspendarea presedintelui Traian Basescu va avea un efect pozitiv asupra social-democratilor. "Imaginea PSD va avea de castigat prin aceasta actiune. Este clar ca si in sondaje vom avea de castigat, adica PSD va creste in sondaje", a declarat Victor Vaida.
Pe de alta parte, liderul PSD Deva, deputatul Cosmin Nicula, sustine ca suspendarea lui Traian Basescu este benefica pentru partidul sau, dar si pentru toata Romania. "Imaginea PSD va fi consolidata daca vom reusi sa ducem la indeplinire suspendarea presedintelui tarii. Si asa, imaginea Romaniei are de suferit de pe urma scandalului dintre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu. Oricum, PSD va ajunge la guvernare din 2008", a declarat deputatul Cosmin Nicula.
Talpes: PNL, PRM si PC vor vota pentru suspendarea presedintelui Basescu
Presedintele UPSC, senatorul Ioan Talpes, a sustinut, astazi, intr-o conferinta de presa, ca este foarte posibil ca parlamentarii PNL, PRM si PC sa voteze pentru suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu, intrucat acesta este interesul liderilor acestor partide.
El a spus ca suspendarea presedintelui Basescu va adanci criza de pe scena politica, dominata de interesul unor lideri de partid, nu de interesul general.
Tot acesta a precizat ca ar fi posibila, pe de alta parte, in urma unor negocieri purtate "sub covor", o impacare gen "pupat Piata Independentii" pe scena politica, "care sa duca la o noua formula de guvernare". "Dar este greu, in acest moment, sa tragi concluzii certe despre ce va fi pe scena politica", a spus Talpes.
REACTII LA CALD
Razvan Gheorghe, redactor Departament Politica Interna:
"Liberalii nu aveau foarte multe de discutat si, previzibil, au convocat o delegatie permanenta din capriciu. Intrebat, Tariceanu a declarat, la final, ca liderii PNL nu au decis nimic vizavi de suspendarea presedintelui, mentionand ca sunt in asteptarea motivatiei Curtii Constitutionale. Indiferent insa de deciziile forurilor de conducere ale partidelor, dat fiind faptul ca votul va fi secret, pot aparea surprize si intr-un sens si in altul."
 Afisari: 193  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-04-13
 15:02 
Viktor Iuscenko propune un plan de compromis in criza din Ucraina  2007-04-11
 15:01 
"Tweety" cel violent, cu subsemnatul la Politie  2007-04-11
 Top afisari / comentarii 
 Cu sau fara Traian (3930 afisari)
 Provocarea (2961 afisari)
 Daci in Britania? (2656 afisari)
 Miliardari la braconaj (2605 afisari)
 Viata in afara legii (2469 afisari)
 ''A venit timpul ca Basescu sa plateasca'' (471 afisari)
 Moscova ameninta cu anchetarea penala a lui Boris Berezovski (79 afisari)
 Ministrul Apararii consulta aliatii pentru retragerea din Irak (71 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00803 sec.