Ziua Logo
  Nr. 3903 de vineri, 13 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Viktor Iuscenko propune un plan de compromis in criza din Ucraina
 11 aprilie, 15:02 
foto: EPA
In timp ce peste 700.000 de persoane sunt asteptate sa participe la mitinguri in centrul capitalei ucrainiene, presedintele Viktor Iuscenko a facut publice 15 puncte de compromis cu premierul Viktor Ianukovici, menite sa duca la rezolvarea crizei profunde din Ucraina. De altfel, Iuscenko si-a anulat vizita la Strasbourg, unde avea programate convorbiri cu oficiali ai Consiliului Europei, pentru a se intalni cu fostul presedinte polonez Alexander Kwasniewski, sosit intr-o misiune de mediere a negocierilor dintre presedinte si premier.
Iuscenko si Ianukovici au convenit sa nu faca public planul de reglementare a situatiei din Ucraina, pana cand nu vor face un schimb de opinii referitor la continutul acestuia, seful Executivului de la Kiev urmand sa discute cu membrii cabinetului sau si cu lideri ai formatiunii sale politice - Partidul Regiunilor, relateaza Rompres. Potrivit presedintelui ucrainian, planul are trei parti: prima contine o evaluare a proceselor ce au dus la actuala criza parlamentara, precum si a unor aspecte de ordin juridic, inclusiv decretul prezindential de dizolvare a Parlamentului. In partea a doua sunt enumerate compromisurile ce trebuie facute pentru restabilirea balantei puterii, crearea unui sistem de contrapondere si elaborarea unor mecanisme pentru prevenirea repetarii unor conflicte similare intre ramurile puterii. Partea a treia se refera la reluarea consultarilor intre principalele partide parlamentare pentru a le atrage in procesul de reglementare a crizei politice din Ucraina. Presedintele Iuscenko a fost de acord ca data alegerilor parlamentare anticipate, stabilita de el pentru 27 mai a.c., poate fi schimbata.
Mitinguri de amploare in centrul Kievului, in favoarea si impotriva decretului de dizolvare a Parlamentului
In acelasi timp, numeroase coloane de simpatizanti ai Guvernului si Parlamentului din Ucraina se indreptau, la primele ore ale diminetii, spre Piata Independentei, unde este programat un miting al sustinatorilor coalitiei de guvernamant pro-ruse. Concomitent va avea loc, in Piata Europei, un mars al formatiunilor proprezidentiale, sub sloganul ''O justitie corecta - alegeri corecte''. Marsul ''portocaliilor'' va inainta pana la sediul Curtii Constitutionale, care si-a amanat pana pe 17 aprilie examinarea legalitatii decretului presedintelui Iuscenko privind dizolvarea Radei Supreme si convocarea alegerilor parlamentare anticipate.
Se asteapta ca aproximativ 700.000 de persoane sa participe la cele doua mitinguri. Pentru asigurarea ordinii publice, au fost detasate trupe din fortele speciale ''Berkut'', de pe langa Ministerul de Interne de la Kiev. Oficialii sustin ca trupele speciale vor interveni doar in cazuri unor ciocniri violente intre ''portocalii'' si ''alb-albastri'' si nu vor fi utilizate pentru persecutarea vreunei forte politice.
REACTII LA CALD
Luciana POP, redactor Departament Politica Externa:
''Criza de la Kiev nu pare sa isi gaseasca o rezolvare prea curand, repetanadu-se oarecum istoria din 2004, cand au fost adusi arbitri din afara. Exact ca in timpul Revolutiei Portocalii, din urma cu trei ani, cel chemat sa medieze criza ucraineana este fostul presedinte polonez Alexander Kwasniewski''.
A. E.  
 Afisari: 129  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-04-13
 18:55 
Incurcate sunt caile suspendarii presedintelui  2007-04-11
 15:01 
"Tweety" cel violent, cu subsemnatul la Politie  2007-04-11
 Top afisari / comentarii 
 Cu sau fara Traian (3930 afisari)
 Provocarea (2961 afisari)
 Daci in Britania? (2656 afisari)
 Miliardari la braconaj (2605 afisari)
 Viata in afara legii (2469 afisari)
 ''A venit timpul ca Basescu sa plateasca'' (471 afisari)
 Moscova ameninta cu anchetarea penala a lui Boris Berezovski (79 afisari)
 Ministrul Apararii consulta aliatii pentru retragerea din Irak (71 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00690 sec.