Ziua Logo
  Nr. 3903 de vineri, 13 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Spionul sef al SUA, ca un bancher de provincie
 6 aprilie, 17:22 
Michael McConnell
In vreme ce la noi, cel putin in ultimii ani, sefii serviciilor secrete au din ce in ce mai multe aparitii publice, ziaristii de peste Ocean se arata uimiti si intrigati de faptul ca noul spion sef al SUA a permis presei sa aiba acces la o sedinta a serviciilor. Lucru putin obisnuit. Michael McConell arata ca un provincial, e o aparitie banala, insa jongleaza cu un buget de 44 miliarde de dolari. Pe scurt, acesta este portretul robot pe care i-l face corespondentul BBC la Washington.
Noul sef al serviciilor secrete americane, Michael McConnell, a aparut in public in timpul unei intruniri a serviciilor, lucru destul de rar pentru cineva care are jobul pe care-l are el, informeaza corespondentul pe probleme de securitate al BBC, Frank Gardner.
Intr-o incapere intunecata a centrului de intruniri din Washington, un omulet sters urca pe podium in fata a 1.000 de delegati. Poarta ochelari, o camasa in doua nuante si o pieptanatura bizar-demodata. Arata, mai exact, ca un director de banca de provincie. Doar ca, in realitate, se ocupa cu ceva mult mai putin obisnuit: coordoneaza 16 agentii guvernamentale si un buget de 44 miliarde de doalari americani, relateaza BBC online.
"Impact devastator"
In fiecare dimineata, timp de sase zile pe saptamana, Michael McConnell merge la Casa Alba sa-si prezinte raportul presedintelui. Deci, ce-l nelinisteste pe omul acesta?
"Daca cineva ar ataca, intr-o maniera sofisticata, sistemele de servicii financiare online, iar in exact acelasi timp un numar (similar cu atacurile) de scrisori de amenintare cu antrax ar fi trimise prin posta in mai multe colturi ale tarii, impactul ar fi devastator", spune McConnell.
"Iar daca isi aleg locul, timul, perioada potrivita, atunci impactul va fi cu mult mai mult decat devastator", explica acesta.
Comunitatea americana de informatii si de lupta impotriva terorismului trece printr-un un flux continuu si periculos de schimbari. CIA piede ofiteri cu experineta, atrasi de agentii din afara sistemului prin salarii duble.
Se presupune ca noul centru national de lupta impotriva terorismului beneficiaza de cunostintele si expertiza tuturor, dar agentiile manifesta deseori retineri in a impartasi informatia.
Michael McConnell ocupa acest post de doar doua luni si deja testeaza limitele incercand sa obtina colaborari la o scara mult mai mare, dar, in opinia lui Bruce Hoffman, profesor pe probleme de securitate la Universitatea Georgetown, acesta se confrunta cu o provocare terbila.
"Ce ar fi necesar si nu s-a produs inca e o schimbare de mentalitate", adauga acesta.
Controversa legata de ascultarea telefonelor
In SUA s-a iscat o mare controversa legata de cat de moral/imoral este sa fie ascultate telefoanele cetatenilor americani.
Michael McConnell e transant in aceasta problema: "Oameni despre care se stie ca sunt teroristi, suna din afara SUA in interiorul tarii. Presedintele a concluzionat in declaratia sa de dupa 9/11 ca acesta activitate e legala si pot sa va spun, din experienta personala, ca acest lucru a condus la salvarea multor vieti in SUA".
Ca sa fim onesti, serviciile de informatie americane au avut partea lor de succes. Atacurile de la 11 septembrie nu s-au repetat. Criticii comenteaza insa ca marea comunitate americana de informatii si de combatere a terorismului este... mult prea mare si mult prea orientata teritorial ca sa functioneze la maximum, asa cum e de dorit.
Omul cu camasa in doua culori si frizura demodata va avea nevoie de toata forta de care e in stare pentru a duce serviciile de informatii americane intr-o forma excelenta.
De amintit ca noul sef al serviciilor americane de informatii este cel care, in prima sa luna de la preluarea postului, a pus paie pe focul relatiilor dintre Washington si Moscova, inflamate de discursul de la M�nchen al presedintelui Vladimir Putin. Pentru mai multe detalii legate de acest subiect, accesati :
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-03-03&id=216914
REACTII LA CALD
Romeo PLATICA, secretar de redactie:
"Stiu si eu cativa omuleti marunti ca statura si stersi ca prezenta au facut istoria. Stalin, Hodja sau Ceausescu erau, pana sa ajunga in varful piramidei puterii, niste micuti escroci nebagati in seama de nimeni. Nu stiu care sunt calitatile ce l-au propulsat pe McConnell in varful celei mai mari comunitati de informatii din lume. Oricum, stilul sau, se pare, taios va schimba imaginea sifonata a serviciilor americane de informatii. Cele doua luni de mandat o demonstreaza cu prisosinta. Pana la urma, nu aparentele conteaza."
 Afisari: 189  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-04-13
 15:21 
Casatorie cu staif  2007-04-06
3 comentarii
 14:52 
Romi impuscati de politisti la Galati  2007-04-06
 Top afisari / comentarii 
 Cu sau fara Traian (3930 afisari)
 Provocarea (2961 afisari)
 Daci in Britania? (2656 afisari)
 Miliardari la braconaj (2605 afisari)
 Viata in afara legii (2469 afisari)
 ''A venit timpul ca Basescu sa plateasca'' (471 afisari)
 Moscova ameninta cu anchetarea penala a lui Boris Berezovski (79 afisari)
 Ministrul Apararii consulta aliatii pentru retragerea din Irak (71 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00748 sec.