Ziua Logo
  Nr. 3903 de vineri, 13 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Curtea Constitutionala s-a spalat pe maini
Faptele presedintelui, neconstitutionale, dar nu atat de grave
 5 aprilie, 17:13 
Foto: Lucian CURELARIU - ZIUA Foto
Faptele presedintelui sunt incalcari ale Constitutiei, dar nu atat de grave incat sa duca la suspendarea sa din functie. Asa a decis, astazi, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala, care a analizat astazi cererea de suspendare a sefului statului. Curtea Constitutionala a avizat negativ cererea de suspendare a presedintelui si a precizat ca Parlamemtul va avea ultimul cuvant in privinta acesteia, adica urmeaza sa decida daca faptele presdintelui justifica suspendarea sa din functie. Oricum, avizul Curtii pe acest subiect era consultativ. La scurt timp dupa acest anunt, noul purtator de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan, s-a grabit sa declare ca nu mai exista suport constitutional pentru continuarea in Parlament a demersurilor de suspendare a presedintelui. Tot astazi, Curtea Constitutionala a stabilit in cazul Cioroianu ca seful statului nu are drept de veto, dar poate cere premierului sa renunte la propunerea facuta si, oricum, conflictul juridic dintre presedinte si premier pe aceasta tema nu mai exista.
In exercitarea atributiilor prevazute de art. 85 din Constitutie, presedintele Romaniei nu are un drept de veto, dar poate cere primului-ministru sa renunte la propunerea facuta, atunci cand constata ca persoana propusa nu indeplineste conditiile legale pentru exercitarea functiei de membru al Guvernului.
Intreaga argumentatie retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul deciziei, ce se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.
Potrivit procedurii de suspendare prevazuta in Regulamentul sedintelor comune ale Senatului si Camerei Deputatilor, in termen de 24 de ore de la primirea avizului Curtii Constitutionale, Legislativul ia o hotarare privind suspendarea. In cazul in care Parlamentul decide ca seful statului este suspendat, incepe interimatul functiei prezidentiale, si, potrivit Constitutiei, in termen de 30 de zile se organizeaza referendumul la care cetatenii sunt chemati sa se pronunte daca il demit sau nu pe Traian Basescu. Pana la data referendumului, atributiile presedintelui vor fi preluate de al doilea om in stat, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu.
Amanate de ieri pe azi, cele doua cazuri in care s-au pronuntat astazi magistratii Curtii Constitutionale sunt pe cat de importante, pe atat de legate intre ele: cererea de suspendare a presedintelui Traian Basescu si refuzul de a semna Decretul de constatare a demisiei lui Ungureanu de la MAE si implicit vacantarea postului. De amintit ca refuzul de a semna numirea lui Cioroianu in functia de ministru de Externe e una dintre cele 19 fapte grave din Raportul Voiculescu, pe baza carora Comisia cu acelasi nume a prezentat concluzii favorabile proiectului de suspendare din functie a presedintelui Romaniei, initiat de un numar de 182 de senatori si deputati.
Ieri, Curtea Constitutionala a decis ca ultimele modificari aduse Legii Referendumului sunt neconstitutionale.
Trebuie mentionat aici ca au existat doua proiecte de modificare a Legii Referendumului, unul depus de PNL-PD si unul de PSD. Curtea s-a pronuntat de doua ori pana acum, dand verdictul de neconstitutionalitate in ambele cazuri.
Despre cum mai exista o a treia pronuntare, care nu s-a produs si despre cat de "in lumina" celor doua de pana acum va fi aceasta decizie, cititi in editia de maine materialul semnat de Ovidiu BANCHES!
Politicienii reactioneaza
Vicepresedintele PD, Ioan Oltean, l-a acuzat, astazi, pe senatorul PSD Ion Iliescu ca a sunat o parte dintre judecatorii Curtii Constitutionale, pentru a le influenta decizia in legatura cu suspendarea presedintelui tarii, informeaza Rompres.
"Preluarea functiei de presedinte interimar al Romaniei, daca va fi cazul, este o obligatie constitutionala", a declarat, la randul lui, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, citat de NewsIn.
Consilierul prezidential Stefan Deaconu considera ca, in mod normal, Parlamentul ar trebui sa renunte la actul de suspendare din functie a sefului statului, pentru ca, in opinia sa, nu mai exista baza continuarii acestui demers.
"De acum incolo este doar un demers politic al Parlamentului", a declarat consilierul prezidential, relateaza Rompres.
Avizele Curtii Constitutionale in cazul presedintelui Romaniei, precum si al nominalizarii ministrului de Externe sunt date de oameni care, majoritatea, au fost supusi la "presiuni infernale" impreuna cu familiile lor, a declarat, joi, pentru Rompres, senatorul PSD Antonie Iorgovan, unul dintre initiatorii solicitarii de suspendare a sefului statului.
"Este o zi trista pentru statul de drept din Romania. Odata ce Curtea Constitutionala a devenit catelusul prezidential, nu ne-a mai ramas speranta decat la Divinitate sa ajute aceasta tara", a afirmat Iorgovan.
El considera ca avizele Curtii Constitutionale sunt descalificabile pentru aceasta institutie. In mod punctual, avizul referitor la cazul Adrian Cioroianu este un "aviz care vrea sa impace si capra, si varza", care constata un conflict dar care nu are efect.
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:
"Constatam ca pozitia Curtii Constitutionale nu este una transanta ci, mai degraba, se vrea o pasare a problemei in zona parlamentara. Practic, Curtea da un semnal favorabil presedintelui Basescu, dar, pe de alta parte, constata si intareste faptul ca decizia ramane la latitudinea Parlamentului.
Reactia Parlamentului, pe de alta parte, a fost ferma, acesta anuntand, prin vocea presedintelui Senatului Nicolae Vacaroiu, ca decizia Curtii va fi respectata in totalitate. Suspendarea presedintelui, insa, ramane o chestiune de actualitate intrucat proiectul de lege privind modificarea Legii Referendumului, initiat de PSD se afla inca in discutii la C.C.".
 Afisari: 228  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Un pic de luciditate!   de arthur
cine va opreste   de cosor ion
A r h i v a
Stirile zilei 2007-04-13
 15:10 
Si Ucraina, la mana Curtii Constitutionale  2007-04-05
 15:09 
Tiraspolul inaspreste legile sigurantei dupa modelul rus  2007-04-05
 15:08 
Agentia secreta (The Good Shepherd)  2007-04-05
 Top afisari / comentarii 
 Cu sau fara Traian (3930 afisari)
 Provocarea (2961 afisari)
 Daci in Britania? (2656 afisari)
 Miliardari la braconaj (2605 afisari)
 Viata in afara legii (2469 afisari)
 ''A venit timpul ca Basescu sa plateasca'' (471 afisari)
 Moscova ameninta cu anchetarea penala a lui Boris Berezovski (79 afisari)
 Ministrul Apararii consulta aliatii pentru retragerea din Irak (71 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00853 sec.