Ziua Logo
  Nr. 3902 de joi, 12 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Judecatori ai Curtii Constitutionale, acuzati de colaborare cu Securitatea
 3 aprilie, 16:11 
Aspazia Cojocaru (foto: Mediafax)
Invitat ieri seara la o emisiune pe postul RealitateaTV, Cozmin Gusa, liderul PIN, a facut o declaratie incendiara: ''Doi judecatori din Curtea Constitutionala au fost colaboratori ai Securitatii. Ei au primit verdictul de politie politica din partea CNSAS si ar putea fi santajati cu aceste informatii''. Este vorba despre Gabor Cojocar si Aspazia Cojocaru. Desi, initial, Cojocaru a negat, surse din cadrul CNSAS au confirmat pentru NewsIn faptul ca judecatoarea a a colaborat cu fosta Securitate. In plus, trei mandate de judecator la Curtea Constitutionala, printre care si cel al lui Gabor Cojocar, expira in iunie 2007, inlocuitorii trebuind sa fie numiti pana la finalul acestei sesiuni parlamentare. Toate aceste informatii sunt cu atat mai importante cu cat judecatorii Curtii urmeaza sa dea atat un verdict in ceea ce priveste suspendarea presedintelui cat si la sesizarea premierului privind refuzul lui Basescu de a-l numi pe Adrian Cioroianu in functia de ministru de Externe.
Liderul PIN a afirmat ca a facut publica aceasta informatie pentru a diminua din posibiliele presiuni ce ar putea fi exercitate asupra magistratilor, sperand ca acestia vor da verdictul corect in anchetarea presedintelui.
Aspazia Cojocaru sustine ca a fost, intr-adevar, audiata pe 6 februarie la CNSAS, la solicitarea ministrului Justitiei Monica Macovei, care a cerut verificarea judecatorilor Curtii Constitutionale, dar ca nu a primit, pana acum, o comunicare oficiala din partea Colegiului, relateaza NewsIn. In plus, Cojocaru afirma ca a fost obligata sa semneze doua declaratii in cursul unei anchete a Securitatii, in 1984, cu numele de botez ''Ana'', dar ca nu a fost vorba despre o ''colaborare voluntara'' si ca nu a semnat nici un angajament cu Securitatea. Explicatia este cel putin ciudata tinand cont de faptul ca o simpla declaratie se semneaza folosind atat numele, cat si prenumele. Potrivit judecatoarei, ancheta ar fi avut legatura cu o fosta colega de serviciu ramasa definitiv in strainatate, plecand din tara in ziua in care judecatoarea i-a facut o vizita in familie. Cojocaru a anuntat ca va pune la dispozitia presei copii dupa declaratiile date la Securitate, imediat ce i se vor inmana, pentru o corecta informare a opiniei publice. Potrivit judecatorului, ''afirmatiile facute pe un post de televiziune inaintea luarii de catre Curtea Constitutionala a unor decizii care sunt de natura a influenta viata politica din Romania au drept singur scop influentarea solutiilor in aceste cazuri".
Curtea Constitutionala ar fi trebuit sa ia in discutie, saptamana aceasta, sesizarea premierului privind refuzul presedintelui Traian Basescu de a-l inlocui din functia de ministru de Externe pe Mihai Razvan Ungureanu, care a demisionat, cu Adrian Cioroianu, precum si avizul in ceea ce priveste suspendarea sefului statului.
Judecatori contra sustinere parlamentara
Lideri din PSD au declarat, pentru Mediafax, ca desemnarea noilor judecatori poate fi folosita de social-democrati in negocierile politice cu PNL, in schimbul votului favorabil in Parlament. Mandatele judecatorilor Gabor Kozsokar, Viorel Stanoiu si Tudorel Toader vor expira in 2007.
Gabor Kozsokar a fost numit judecator de Senat, in 1998, pentru un mandat de noua ani. El a fost parlamentar UDMR. Viorel Stanoiu, sotul fostului ministru al Justitiei din Cabinetul Nastase, Rodica Stanoiu, a fost numit judecator in 2001, de catre presedintele Romaniei, pentru un mandat de sase ani. Stanoiu a fost numit de catre fostul presedinte Ion Iliescu, votul din Parlament fiind asigurat in majoritate de catre PSD. Tudorel Toader a fost numit judecator de catre Camera Deputatilor in 2006, pentru un mandat ce expira tot in 2007, el ocupand functia devenita vacanta in urma demisiei, in aprilie 2006, a lui Constantin Doldur.
Curtea Constitutionala este formata din noua judecatori, trei dintre ei fiind propusi de presedintele tarii, trei de catre Senat si alti trei de catre Camera Deputatilor.
REACTII LA CALD
Carmen EPURAN, redactor Departament Politica Interna:
''Suspiciunile legate de posibilitatea ca doi dintre judecatorii Curtii Constitutionale sa fi colaborat cu Securitatea nu fac decat sa pateze si mai mult imaginea unei institutii care ar trebui sa fie independenta si apolitica, dar care, de foarte multe ori, a fost acuzata de partizanate politice. In cazul in care se va dovedi ca cei doi judecatori au avut contacte cu fosta Securitate, CNSAS se va face vinovat de faptul ca nu a analizat,- cu prioritate, dupa cum spune legea 187- dosarele magistratilor de la Curtea Constitutionala. In ceea ce o priveste pe judecatoarea Aspazia Cojocaru, care a recunoscut ca a dat doua declaratii la Securitate, aceasta da dovada de ipocrizie, spunand ca, daca va primi cele doua declaratii de la CNSAS, le va face publice. Judecatoarea, ca orice cetatean - de altfel - are acces la propriul dosar, putea sa vada declaratiile, sa le studieze si sa le faca publice singura. In acelasi timp, dezvaluirea facuta ieri de liderul PIN Cozmin Gusa cu privire la cei doi judecatori nu este intamplatoare. Informatiile au aparut in contextul in care Curtea Constitutionala urmeaza sa se pronunte asupra raportului comisiei "Felix", care l-a anchetat pe presedintele Traian Basescu''.
Adrian ENCULESCU  
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Adica de ce sa fie "acuzati" ca ei colaboreaza cu noi, cu Frontul Securitatii Romaniei ?   de ionion
A r h i v a
Stirile zilei 2007-04-12
 16:51 
Parlamentul voteaza noul Guvern  2007-04-03
4 comentarii
 16:08 
Criza politica in Ucraina  2007-04-03
 Top afisari / comentarii 
 Afacerile lui Niculae, in grija amantei (5263 afisari)
 Mare pericol pentru PD (3733 afisari)
 Divort la Casa Alba (3671 afisari)
 Sezonul de vanatoare (3469 afisari)
 In cautarea celui mai mare ucigas al secolului XX (2756 afisari)
 Daniel Morar: Am avut mai multe discutii telefonice cu Basescu (171 afisari)
 Toate tarile UE vor aplica reglementarile Uniunii privind tarifele reduse de roaming (54 afisari)
 Jurnalul unui scandal (Notes on a scandal) (53 afisari)
 Siguranta nationala, aprobata tacit de deputati, urmeaza Senatul (43 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00793 sec.