Ziua Logo
  Nr. 3898 de joi, 5 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Voronin a inteles mecanismul si crede in rezolvarea pasnica a conflictului
Tiraspolul inaspreste legile sigurantei dupa modelul rus
 5 aprilie, 15:09 
Punct de frontiera dintre Republica Moldova si Transnistria (foto: Victor RONCEA)
Parlamentul autoproclamatei Republici Moldovenesti Nistrene dezbate un proiect de lege prin care sunt inasprite masurile de combatere a terorismului, relateaza BBC Online. Potrivit serviciului de presa al Sovietului Suprem, legislatia propusa nu difera de cea in vigoare in Rusia. In acelasi timp, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, sustine ca diferendul transnistrean va fi reglementat pe cale pasnica, Chisinaul reusind ''sa inteleaga mecanismul interior al regimului de la Tiraspol si motivul pentru care s-au intamplat unele lucruri''.
Proiectul de lege a fost initiat de presedintele Sovietului Suprem, Ievhen Sevciuk, si prevede pedepsirea celor care fac propaganda, recruteaza si implica persoane in activitatea organizatiilor teroriste. Totodata, textul incrimineaza apologia activitatilor teroriste si interzice orice concesii politice fata de teroristi. Sevciuk a mai propus infiintarea unui serviciu de informatii externe, activitatile de acest gen intrand pana acum in atributiile Ministerului Securitatii Publice de la Tiraspol. Criticii sustin ca Federatia Rusa a folosit in ultimii ani legislatia anti-terorista pentru a limita activitatile grupurilor de opozitie si se tem ca regimul separatist urmareste acelasi lucru.
Reamintim ca, in urma cu cateva saptamani, administratia separatista a incercat sa impiedice un miting de protest la adresa actualilor lideri ai autoproclamatei republici, militia retinand doi lideri ai opozitiei. Liderul comunistilor din Transnistria, Oleg Horjan, si Nadeja Bondarenko, redactorul ziarului ''Pravda Pridnestrovia'' (Adevarul Transnistriei), au fost arestati pe motiv ca ar pregati tulburari in masa la Tiraspol. Potrivit mass-media din Republica Nistreana, intensificarea actiunilor opozitiei din Transnistria ar avea legatura cu ''incercarile Republicii Moldova de a tensiona situatia in zona de conflict si de a obtine modificarea formatului operatiunii de mentinere a pacii'' in Transnistria, prin inlocuirea ''castilor albastre'' ruse cu o forta a GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan, Republica Moldova).
Voronin a inteles mecanismul
Cu ocazia implinirii a sase ani de la numirea sa in functia de presedinte, Vladimir Voronin a declarat, intr-un interviu televizat, ca intelegerea a mai multor probleme privind diferendul transnistrean va duce inevitabil la reglementarea pasnica a conflictului: ''Acesta este un conflict de interese si faptul ca deja cunoastem subiectii implicati ne va permite sa solutionam definitiv conflictul (...) Nu mai este mult pana cand problema se va rezolva, deoarece Moldova a reusit sa inteleaga mecanismul interior al regimului de la Tiraspol si motivul pentru care s-au intamplat unele lucruri''.
"Actuala conducere a Moldovei construieste un stat social, orientat spre problemele zilnice ale omului simplu", a adaugat Voronin, apreciind ca in cei sase ani de zile de la preluarea functiei de presedinte au existat multe "incercari dificile create din interirorul tarii, dar si din exterior".
Voronin exercita in prezent cel de-al doilea mandat de presedinte al republicii Moldova, prima sa investire avand loc la 4 aprilie 2001.
REACTII LA CALD
George DAMIAN, redactor Departament Politica Externa:
''Controlul societatii prin intermediul serviciilor secrete face parte din arsenalul metodelor sovietice - astfel ca nu este nici o noutate faptul ca regimul de la Tiraspol intentioneaza sa inaspreasca controlul societatii prin intermediul serviciilor secrete. Igor Smirnov si acolitii sai au o singura misiune: sa pastreze aparenta unui regim in civil la Tiraspol - desi acesta este unul cat se poate de militar coordonat de la Moscova''.
A. E.  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-04-05
 17:13 
Faptele presedintelui, neconstitutionale, dar nu atat de grave
3 comentarii
 15:10 
Si Ucraina, la mana Curtii Constitutionale
 15:08 
Agentia secreta (The Good Shepherd)
 Top afisari / comentarii 
 Ce este un partid de dreapta (4744 afisari)
 Cosmar in doi (3358 afisari)
 Sansele celui de-al doilea Guvern Tariceanu (1826 afisari)
 Mostenirea Macovei (1698 afisari)
 Parlamentul pe Hayssam (1585 afisari)
 Faptele presedintelui, neconstitutionale, dar nu atat de grave (228 afisari)
 Agentia secreta (The Good Shepherd) (80 afisari)
 Si Ucraina, la mana Curtii Constitutionale (38 afisari)
 Tiraspolul inaspreste legile sigurantei dupa modelul rus (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01256 sec.