Ziua Logo
  Nr. 3898 de joi, 5 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Si Ucraina, la mana Curtii Constitutionale
 5 aprilie, 15:10 
Manifestatiile din Kiev (foto: EPA)
In Ucraina, criza politica da in clocot. Seful statului a convocat pentru astazi Consiliul de Securitate, pentru a analiza situatia din tara si a pune la punct detaliile alegerilor parlamentare anticipate. In acest timp, premierul Ianukovici, sustinut de miile de oameni care manifesteaza inca de luni in fata cladirii Radei Supreme, asteapta decizia Curtii Constitutionale, forul decizional ce se poate pronunta asupra legalitatii suspendarii Parlamentului. La scurta vreme dupa ce primul-ministru a parasit sedinta Consiliului de Securitate, el a organizat o conferinta de presa . Ianukovici a cerut mediere internationala, cu participarea cancelarului austriac Alfred Gusenbauer, in vederea rezolvarii crizei Legislativului de la Kiev. "Am decis sa fac apel la mediatori straini, in special la cancelarul austriac Alfred Gusenbauer, precum si la juristi europeni competenti", a declarat Ianukovici. Agentia rusa RIA Novosti, citand ca sursa un membru al Partidului Socialist, a anuntat ca presedintele ar intentiona sa introduca un regim prezidential direct.
Iuscenko: Nu voi anula decretul de dizolvare a Radei Supreme
Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a reafirmat astazi, la inceputul lucrarilor Consiliului de Securitate, ca nu va anula decretul de dizolvare a Parlamentului (Rada Suprema), sustinand in continuare necesitatea alegerilor anticipate ca singura solutie pentru rezolvarea crizei politice de la Kiev, informeaza agentiile ruse de presa, citate de Rompres. El a amenintat astazi ca orice politician care nu se conformeaza decretului sau de dizolvare a Parlamentului, va fi pus sub acuzare, conform Reuters.
''Eu nu voi face nici un pas pentru anularea decretului de dizolvare a Radei Supreme'', a declarat Iuscenko, la inceputul reuniunii Consiliului.
Iuscenko a cerut membrilor forului sa ia toate masurile democratice ce se impun pentru scoaterea Ucrainei din criza in care se afla.
Consiliul de Securitate si Aparare Nationala este format din presedintele ucrainean, seful Guvernului, ministrii de Finante, al Apararii, de Externe si cel de Interne, seful Statului Major, seful Serviciului de securitate, seful Serviciilor de informatii externe, presedintele Curtii Supreme, comandantul trupelor interne, si procurorul general al Ucrainei.
Ianukovici: Asteptam verdictul Curtii Constitutionale
V. Ianukovici (foto:EPA)
Prezent la reuniunea mentionata, premierul pro-rus Viktor Ianukovici a precizat ca singura cale de iesire din situatia creata de decretul prezidential prin care a fost dizolvat Parlamentul este asteptarea verdictului Curtii Constitutionale, care urmeaza sa se pronunte asupra deciziei presedintelui.
In acest timp, reprezentantii Radei Supreme l-au acuzat din nou pe presedintele Iuscenko ca prin decizia luata, pe care o considera neconstitutionala, provoaca un adevarat haos in tara. Ei au facut referrire la decizia deputatilor coalitiei majoritare a premierului Ianukovici, care au sustinut ca, indiferent de decretul prezidential, actuala Rada are dreptul sa functioneze pana la depunerea juramantului de catre noul Legislativ.
Manifestatiile continua in centrul Kievului
Aproximativ 2.000 de persoane se afla la aceasta ora in fata sediului Radei Supreme a Ucrainei. Ei ii cer presedintelui tarii sa renunte la decizia de dizolvare a Parlamentului, pentru a nu perpetua instabilitatea politica din tara.
In cursul noptii trecute cateva sute de simpatizanti ai pro-rusi ai coalitiei guvernamentale si-au facut aparitia in capitala.
Protestatarii au declarat ca nu vor parasi piata din fata Parlamentului pana ce nu vor afla decizia Curtii Constitutionale. Forul a fost sesizat de o serie de deputati din cadrul coalitiei premierului Viktor Ianukovici si se asteapta sa se pronunte a priori, in decurs de o luna, cu privire la legalitatea deciziei de dizolvare.
Presedintele Curtii Constitutionale, instanta in mainile careia se afla solutia crizei politice de la Kiev, si-a prezentat ieri demisia, invocand presiunile de care coalitia majoritara si opozitia s-au acuzat reciproc. Membrii Curtii au respins insa demisia lui Ivan Dombrovski, urmand ca instanta sa se pronunte totusi asupra decretului prin care presedintele Iuscenko a dizolvat luni Parlamentul si a convocat alegeri anticipate, conform Rompres.
REACTII LA CALD
Victor RONCEA, Sef Departament Politica Externa:
"Criza din Ucraina - practic, o reproducere mai incinsa a luptelor politico-financiare de la Bucuresti - pare sa nu survina intamplator in acelasi timp cu accentuarea crizei din Romania. In fond, si bataliile si structurile implicate sunt aceleasi. Miza: controlul geopolitic si geoeconomic al zonei, un prim pas pentru intarirea rolului european si mondial al unei puteri cu ambitii imperiale de peste un mileniu. Rezultatele finale ne vor dovedi daca principalul concurent al acestei forte are resurse si aliati mai puternici decat ea. Din nefericire pentru noi, in aceasta lupta globala interesele nationale ale Romaniei nici nu apar pe lista prioritatilor celor doua-trei puteri mondiale adversare".
C.S.  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-04-05
 17:13 
Faptele presedintelui, neconstitutionale, dar nu atat de grave
3 comentarii
 15:09 
Tiraspolul inaspreste legile sigurantei dupa modelul rus
 15:08 
Agentia secreta (The Good Shepherd)
 Top afisari / comentarii 
 Ce este un partid de dreapta (4744 afisari)
 Cosmar in doi (3358 afisari)
 Sansele celui de-al doilea Guvern Tariceanu (1826 afisari)
 Mostenirea Macovei (1698 afisari)
 Parlamentul pe Hayssam (1585 afisari)
 Faptele presedintelui, neconstitutionale, dar nu atat de grave (228 afisari)
 Agentia secreta (The Good Shepherd) (80 afisari)
 Si Ucraina, la mana Curtii Constitutionale (38 afisari)
 Tiraspolul inaspreste legile sigurantei dupa modelul rus (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01239 sec.