Ziua Logo
  Nr. 3897 de miercuri, 4 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Dosarul Revolutiei de la Bucuresti tot asteapta
Stanculescu si Chitac, cate 15 ani de detentie
 4 aprilie, 16:22 
Stanculescu si Chitac
Generalii in rezerva Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac au fost condamnati la cate 15 ani de inchisoare sub acuzatia de omor deosebit de grav. Prezenta sentinta, cea de-a treia din procesul Revolutiei de la Timisoara, a fost data de magistratii Inaltei Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) aseara in jurul orelor 21.00. Decizia nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs in termen de 30 de zile. Cei doi au mai fost condamnati la plata unor despagubiri materiale pentru victimele din decembrie 1989, despagubiri cuprinse intre 50 - 100 de milioane lei vechi, sume considerate ridicole de reprezentantii revolutionarilor. Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie, considera ca sentinta comunicata ieri reprezinta solutionarea doar partiala a Dosarului Revolutiei din 1989. Procesul Revolutiei de la Timisoara va mai dura deci, luand calea recursurilor. Cat despre cel al reprimarii manifestatiilor anti-comuniste din 1989 din Bucuresti, acesta se afla inca in faza audierilor. Ion Iliescu continua sa fie un proeminent om politic.
Decizia luata ieri de Curtea Suprema ii condamna pe Victor Stanculescu si pe Mihai Chitac la cate 15 ani pentru omor deosebit de grav si cinci ani interzicerea unor drepturi cetatenesti. Cei doi generali urmeaza sa fie degradati, si vor fi obligati sa plateasca despagubiri materiale, in valoare de maximum 100 de milioane de lei vechi.
Teodor Maries, Asociatia 21 Decembrie: Sentinta de la Timisoara, solutionare partiala a Dosarului Revolutiei
"O parte din Dosarul Timisoara este rezolvat. Cei 15 ani cred ca sunt suficienti pentru ceea ce au facut la Timisoara, dar vom vedea, in momentul in care se va finaliza dosarul 97/90, deschis de Asociatia 21 Decembrie, inca din '90, si inca nefinalizat nici macar ca cercetare - dar speram sa fie finalizat in cursul acestui an - si cand vom avea un tablou si o imagine completa a crimelor de pe intreg teritoriul Romaniei, implicit contributia celor doi si a altor generali din armata, securitate, politie, si a celor care au preluat puterea dupa 22 decembrie, probabil ca atunci pedepsele vor fi mult mai mari si abia atunci vom putea spune ca este inchisa problema aflarii adevarului despre revolutia din decembrie '89", a declarat Maries intr-un interviu acordat BBC.
Despagubirile materiale, inadmisibil de mici
Maries nu crede ca decizia in cazul Stanculescu-Chitac poate fi schimbata de hotararea unui posibil recurs, fiind vorba de o a treia sentinta in acest caz. "Este imposibil ca sa-si mai permita vreun judecator /.../ sa schimbe aceasta sentinta".
Presedintele Asociatiei 21 Decembrie a tinut sa sublinieze ca despagubirile pe care Instanta a decis ca inculpatii trebuie sa le plateasca familiilor victimelor sunt "inadmisibil" de mici: "Degradarea militara - unul dintre capetele, practic, pentru care s-a pronuntat instanta este si degradarea militara - trebuia aplicata de atunci, din 22 decembrie '89. Ei nu merita ca poporul roman sa le plateasca pensii de 30 - 40 de milioane, iar acesti bani sa fie dati familiilor, si sa tina inalta Curte de Casatie si Justitie cont ca suntem totusi intrati in UE si este inadmisibil ca dupa 18 ani sa acorzi unei familii, care si-a pierdut un membru al ei, sa-i acorzi 3-4 mii de euro despagubire", a adaugat Maries.
Istoricul sentintelor in Dosarul Timisoara
Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac fusesera condamnati la 15 ani de inchisoare si in 1999, dar fostul procuror general al Romaniei, Tanase Joita, a admis la acea vreme recursul in anulare formulat de inculpati, pe motiv ca le-a fost incalcat dreptul la aparare.
Generalul in rezerva Victor Athanasie Stanculescu a fost pus oficial sub invinuire de procurorii militari din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, la 3 martie 2005. El a fost acuzat de complicitate la omor, instigare la omor si la vatamare corporala in evenimentele din 1989 din Bucuresti.
Potrivit acuzatiilor din dosar, in timpul evenimentelor din decembrie 1989, de la Timisoara, Stanculescu si Chitac au cerut trupelor pe care le comandau sa deschida focul asupra manifestantilor si chiar au tras asupra acestora, dupa ce primisera ordin chiar de la Nicolae Ceausescu sa reprime manifestatiile de la Timisoara cu orice pret. Generalul Stanculescu era in acea perioada prim-adjunct al ministrului Apararii Nationale, in timp ce Mihai Chitac era comandantul Garnizoanei Bucuresti.
Conform specialistilor, materialul cuprins de probatoriu contine dovezi care sa ateste anumite "fapte precum arestarea abuziva a peste 830 de persoane, impuscarea a 160 de persoane, incinerarea cu acid a 110 de morti neidentificati, aruncarea mortilor la groapa comuna".
Oficial, in timpul evenimentelor petrecute la Timisoara in perioada 17 - 22 decembrie 1989 si-au pierdut viata 72 de persoane, iar 253 au fost ranite.
Ion Iliescu, audiat ca martor in Dosarul Revolutiei din '89
Ion Iliescu (foto: Lucian CURELARIU)
Fostul presedinte Ion Iliescu a fost audiat, la randul sau, in 2005, in calitate de martor in Dosarul Revolutiei din 1989. El a negat vehement faptul ca ar figura in acest dosar intr-o alta calitate.
La vremea respectiva, Iliescu afirma ca se va prezenta la Parchetul General daca va fi citat ca martor in dosar. "Nu am nici o retinere sa lamurim impreuna (cu anchetatorii care investigheaza dosarul Revolutiei - n.r.) niste lucruri", a adaugat Iliescu.
El a adaugat ca va pune la dispozitia justitiei bibliografia necesara, incluzand aici cartile scrise de el si consacrate Revolutiei romane, conform Hotnews.
In acest caz a mai fost audiat, pana in prezent, generalul in rezerva Iulian Vlad, fost sef al Departamentului Securitatii Statului.
Cititi mai multe in editia ZIUA de maine!
REACTII LA CALD
Andrei GHICIUSCA, redactor Departament Investigatii:
"Intr-un final se pare ca, in parte, s-a reusit sa se faca dreptate in acest dosar. Este interesant de vazut acum, daca se va opri aici sau vor mai iesi la iveala si alte persoane responsabile pentru masacrul de la Timisoara. Toti cei vinovati merita si trebuie sa plateasca, chiar daca asta nu va mai putea consola acele familii care i-au pierdut pentru totdeauna pe cei dragi, in decembrie '89.
Margarita GEICA, redactor sef adjunct:
"Cand vine vorba despre reprimarea revolutie din 1989 si condamnarea vinovatilor, sunt mai mult decat sceptica. Degeaba au aparut in strainatate carti despre subiect, marturii despre aranjamentele lui Gorbaciov, domnul Iliescu o tine una si buna. Totul a fost spontan, el este un dizident, oamenii s-au adunat in jurul lui si au acaparat puterea printr-o intamplare si noi nu vrem sa intelegem. S-a oferit omul sa le aduca procurorilor pana si cartile pe care le-a scris despre evenimente, dar unii, rau-voitori, golani?, o tin langa cu lovitura de stat. Probabil ca, in felul lui, e chiar convins de ce sustine pentru ca pana si pentru un liber-cugetator cred ca e greu sa doarma linistit daca are atatia morti pe constiinta".
C.STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-04-04
 18:34 
Curtea Constitutionala a decis ca modificarea Legii referendumului e neconstitutionala
2 comentarii
 16:37 
Crima pasionala la sediul CNN
 Top afisari / comentarii 
 BB, primul model anorexic al omenirii (4587 afisari)
 Guvernul a murit! Traiasca Guvernul! (3517 afisari)
 Presa straina plange dupa Macovei (3480 afisari)
 Catacombele secrete ale lui Stalin (3038 afisari)
 Rusia avertizeaza SUA pentru Iran (2551 afisari)
 Curtea Constitutionala a decis ca modificarea Legii referendumului e neconstitutionala (353 afisari)
 Crima pasionala la sediul CNN (111 afisari)
 Stanculescu si Chitac, cate 15 ani de detentie (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00901 sec.