Ziua Logo
  Nr. 3897 de miercuri, 4 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
In ciuda deciziei presedintelui Iuscenko de dizolvare a Parlamentului, premierul Ianukovici a anuntat ca acesta va continua sa functioneze
Criza politica in Ucraina
 3 aprilie, 16:08 
Viktor Yanukovici (foto: EPA)
Cateva mii de sustinatori pro-rusi ai premierului Viktor Ianukovici demonstreaza la acesta ora in centrul capitalei ucrainiene, in cadrul unui miting organizat in semn de protest fata de dizolvarea Parlamentului de la Kiev. Decizie anuntata aseara de presedintele Viktor Iuscenko si vine dupa mai multe luni de conflict intre seful statului si majoritatea guvernamentala pro-rusa. In timp ce premierul a cerut anularea decretului prezidential, care a fost publicat deja in Monitorul Oficial, Rada Suprema a aprobat in unanimitate o rezolutie care afirma ca actualul Legislativ va continua sa functioneze. Ingrijorata de iminenta unei crize politice de proportii, Comisia Europeana a cerut oficialitatilor de la Kiev sa gaseasca o "solutie pasnica", in vreme ce Moscova a cerut solutionarea rapida a situatiei politice.
Sustinatorii premierului ucrainean Viktor Ianukovici, sositi de pe intreg teritoriul tarii, s-au adunat inca de dimineata in centrul Kievului pentru a protesta fata de hotararea dizolvarii Parlamentului, anuntata aseara de presedintele Iuscenko.
140 de corturi au fost asezate in piata din centrul Kievului, manifestantii inspirandu-se dintr-un scenariu ce poarta semnatura adversarilor lor "portocalii", si care, in 2004, l-au adus la putere pe Viktor Iuscenko.
Oficialii locali au anuntat ca circa 3.500 de manifestanti si-au petrecut noaptea trecuta in centrul Kievului, dupa anuntul sefului statului.
Ianukovici contesta decretul de dizolvare a Radei Supreme
Decretul de dizolvare a intrat in vigoare incepand de astazi, in urma publicarii lui in Monitorul Oficial. Primul ministru a contestat decizia la Curtea Constitutionala, declarand ca Rada Suprema (Parlamentul ucrainean - n.red.) trebuie sa-si continue activitatea, in pofida actului semnat de presedinte.
Intr-o alocutiune rostita in fata parlamentarilor, reuniti astazi intr-o sedinta extraordinara, Ianukovici a declarat ca atat cabinetul de ministri, cat si Rada Suprema refuza sa se supuna deciziei presedintelui Iuscenko, afirmand ca puterea legislativa si executiva vor continua sa actioneze in regim obisnuit pana la verdictul pe care urmeaza sa-l dea Curtea Constitutionala in cazul decretului semnat de Iuscenko.
Viktor Iuscenko (foto: EPA)
Moscova cere o solutie rapida la criza politica
"Rusia este sincer interesata in stabilitatea Ucrainei", comenteaza mass-media rusesti. Conform agentiilor de presa, preluate de Rompres, Ministerul de Externe s-a declarat increzator ca fortele politice din Ucraina vor gasi o cale de compromis in vederea iesirii din criza politica actuala.
"Rusia spera ca fortele politice ucrainene vor demonstra intelepciune de stat si responsabilitate fata de propriul popor", se afirma intr-un comunicat emis de Moscova.
Comisia Europeana face apel la calm
Comisia Europeana a cerut fortelor politice ucrainene pro-ruse si prooccidentale sa "gaseasca o solutie pasnica" crizei politice create de anuntul de dizolvare a Parlamentului, facut de presedintele Viktor Iuscenko, conform France Presse.
"Cerem tuturor fortelor politice implicate sa coopereze si sa gaseasca o solutie pasnica pentru situatia prezenta", a declarat purtatorul de cuvant al comisarului pentru relatii externe, Benita Ferrero-Waldner.
Decizia luata de Iuscenko vine in urma negocierilor cu principale partide politice, discutii care insa nu au putut impiedica dizolvarea forului legislativ suprem.
Cititi mai multe in editia ZIUA de maine!
REACTII LA CALD
George DAMIAN, redactor Departament Politica Externa
"Ucraina si Romania au fost cele doua tari in care au avut loc in 2004 asa-numitele "revolutii portocalii", care alaturi de "revolutia trandafirilor" din Georgia constituiau inceputul unei noi faze a democratizarii in spatiul controlat altadata de Uniunea Sovietica.
Atat in Romania cat si in Ucraina "revolutia portocalie" nu a reusit sa se impuna - alianta venita la putere la Bucuresti a disparut, iar la Kiev presedintele Iuscenko este din ce in ce mai izolat. Un element comun pentru ambele tari: majoritatea parlamentara s-a modificat in ultimii doi ani ajungand sa reprezinte exact opusul alegerilor. Doar ca in Ucraina disputa s-a acutizat pana la dizolvarea Parlamentului - iar ultimele informatii vorbesc chiar de scoatere militarilor in strada."
C. STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-04-04
 16:51 
Parlamentul voteaza noul Guvern  2007-04-03
4 comentarii
 16:11 
Judecatori ai Curtii Constitutionale, acuzati de colaborare cu Securitatea  2007-04-03
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 BB, primul model anorexic al omenirii (4587 afisari)
 Guvernul a murit! Traiasca Guvernul! (3517 afisari)
 Presa straina plange dupa Macovei (3480 afisari)
 Catacombele secrete ale lui Stalin (3038 afisari)
 Rusia avertizeaza SUA pentru Iran (2551 afisari)
 Curtea Constitutionala a decis ca modificarea Legii referendumului e neconstitutionala (353 afisari)
 Crima pasionala la sediul CNN (111 afisari)
 Stanculescu si Chitac, cate 15 ani de detentie (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00797 sec.