Ziua Logo
  Nr. 3897 de miercuri, 4 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
In cadrul unei sedinte la care va participa si Romania,
Uniunea Europeana discuta viitorul provinciei Kosovo
 30 martie, 16:49 
foto: Rompres
Problema provinciei Kosovo va fi discutata, azi, la reuniunea informala a ministrilor de Externe din cele 27 de tari ale Uniunii Europene, care are loc in orasul german Bremen. In timp ce presedintele Basescu sustine o solutie de compromis, care sa nu implice acordarea de drepturi colective unei minoritati, MAE roman - condus de premierul Tariceanu - se declara in favoarea unei pozitii ''flexibile'', care sa tina cont si de atitudinea oficialilor europeni, care se pronunta pentru instituirea unei ''suveranitati supravegheate''.
Desi Traian Basescu este cunoscut ca un apropiat al Statelor Unite, pozitiile celor doua administratii difera in mod fundamental in cazul provnciei Kosovo. In timp ce Washingtonul sustine, alaturi de Uniunea Europeana, independenta provinciei sarbe, presedintele Basescu a aratat ca Bucurestiul sustine un statut care sa se incadreze in termenii ''mai putin decat independenta, mai mult decat autonomie'', argumentele sale referindu-se la viabilitatea unui eventual stat kosovar si acordarea dreptului la autodeterminare unei minoritati. "Romania isi mentine punctul de vedere exprimat pana in prezent", a subliniat seful statului. Un punct diferit de vedere vine din partea Ministerului Afacerilor Externe, la a carui conducere se afla premierul Tariceanu. Potrivit directorului General din Directia Generala Europa Extinsa din Ministerul Afacerilor Externe, Razvan Ursu, a afirmat ca mandatul Romaniei este unul ''flexibil''. Potrivit lui Rusu, pozitia Bucurestiului va fi nuantata si va tine cont nu numai de punctul de vedere exprimat pana acum de oficialii romani in legatura cu acest subiect, ci si de declaratiile responsabililor europeni. Ca stat membru UE, Romania ar trebui sa vina in intampinarea presedintiei germane, a mai explicat el.
''Suveranitate supravegheata'', aprobata in PE
Potrivit EUObserver, un numar de 319 eurodeputati au votat in favoarea adoptarii unui raport care cere instituirea unei "suveranitati supravegheate" a provinciei Kosovo, in timp ce 268 de membri ai PE, printre care si romani, au respins documentul respectiv. Votul Legislativului de la Strasbourg are loc la cateva zile dupa ce emisarul Natiunilor Unite, Martti Ahtisaari, a propus acordarea unei "independente supravegheate" provinciei sarbe, in prezent administrata de ONU.
Planul Ahtisaari arata ca ''suveranitatea supravegheata este cea mai buna optiune'' pentru statutul Kosovo si insista ca ''solutia adusa pentru Kosovo nu va crea un precedent in dreptul international, dat fiind ca provincia se afla sub mandat al Natiunilor Unite din 1999 si nu este in nici un caz comparabil cu situatia din alte regiuni in conflict''. Eurodeputatii considera ca, pe termen lung, ''solutia privind viitorul statul al Kosovo va fi viabila daca Serbia si Kosovo vor adera la UE, la fel ca si vecinii lor din Blacani, dat fiind ca viitorul Balcanilor de Vest rezida in Uniunea Europeana''. Acestia sustin ca ''instituirea unei misiuni a politicii europene de securitate si de aparare in Kosovo care va contribui la aplicarea reglementarii statutului in domeniul statului de drept''.
Eurodeputatul ecologist olandez Joost Lagendijk si-a exprimat multumirea fata de mesajul explicit pe care PE il va trasnmite capitalelor europene, sustinand ca acesta este "primul pas" facut pe calea unei "Europe unite" in problema Kosovo. El a subliniat ca, in cazul in care UE nu actioneaza unitar, Rusia va profita de divergentele din randul statelor comunitare si va amana sau utiliza dreptul de veto in cadrul Consiliului de Securitate pentru a respinge orice decizie in cazul viitorului statut al provinciei Kosovo.
Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a subliniat ca esenta deciziei in cazul Kosovo rezida in unitatea blocului comunitar: "Trebuie sa continuam sa il sprijinim pe presedintele Ahtisaari si propunerea sa cu o fermitate constanta in cadrul Consiliului de Securitate al ONU", a declarat acesta.
Reuniunea de la Bremen este prezidata de ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, si se va incheia maine. Delegatia Romaniei este condusa de Adrian Cosmin Vierita, secretar de stat pentru afaceri europene si euro-atlantice.
Tot astazi echipa de negociatori sarbi pentru statutul Kosovo se va intalni la Belgrad pentru a discuta despre planul negociatorului ONU, Martti Ahtisaari, trimis saptamana aceasta catre Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite. Membrii echipei vor stabili strategia pe care o va adopta Serbia vizavi de Kosovo si va trasa liniile viitoarelor contacte diplomatice in acest sens.
Rusia reprezinta principalul obstacol
Intr-o analiza a cotidianului britanic The Guardian se arata ca Rusia este principalul obstacol in calea unei rezolvari pasnice a conflictului din Kosovo, deoarece nimeni nu stie ce interes are Moscova in regiune. Presedintele Putin, precum si alti inalti oficiali rusi au amenintat in nenumarate randuri ca ar putea uza de dreptul de veto atunci cand Consiliul de Securitate al ONU ar urma sa decida viitoarea soarta a regiunii Kosovo. Daca Rusia se opune independentei, acest lucru ar genera un haos in regiune deoarece tarile care manifesta reticenta fata de dezlipirea provinciei de Serbia, ar avea motive sa sustina Moscova si Belgradul in efortul de a pastra provincia, subliniaza ziaristii britanici.
In plus, in cazul in care Rusia blocheaza rezolutia ONU iar Uniunea Europeana va fi divizata privind sustinerea sau nu a independentei atunci etnicii albanezi si-ar putea declara unilateral dezlipirea de Serbia, si ar fi probabil recunoscuti ca stat de SUA, Marea Britanie, Franta si alte cateva tari vest-europene, adancind si mai mult criza internationala.
REACTII LA CALD
George DAMIAN, redactor Departament Politica Externa:
''Evolutia negocierilor privind provincia Kosovo poate fi sintetizata in formula "incet cu pianul pe scari": Statele Unite si motoarele UE - Germania si Marea Britanie - preseaza pentru o despartire a provinciei de Serbia, starnind in acelasi timp ingrijorarea mai multor tari membre UE - Spania, Italia, Bulgaria, Grecia si Romania. Autoritatile de la Bucuresti evolueaza cu prudenta in aceste zile pe "Axa Bucuresti - Londra - Washington" Romania intentionand sa ramana un factor de echilibru in regiune sustinand teza integritatii teritoriale. Dezbinarea in aceasta problema de politica externa a Uniunii Europene vine manusa Rusiei - care in calitate de aliat traditional al Serbiei da semnale ca blocheaza proiectul Ahtisaari de la ONU''.
A.E.  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-04-04
 16:36 
PD-ul curteaza PNL-ul  2007-03-30
 16:02 
Noica si criticii sai din Securitate  2007-03-30
 Top afisari / comentarii 
 BB, primul model anorexic al omenirii (4587 afisari)
 Guvernul a murit! Traiasca Guvernul! (3517 afisari)
 Presa straina plange dupa Macovei (3480 afisari)
 Catacombele secrete ale lui Stalin (3038 afisari)
 Rusia avertizeaza SUA pentru Iran (2551 afisari)
 Curtea Constitutionala a decis ca modificarea Legii referendumului e neconstitutionala (353 afisari)
 Crima pasionala la sediul CNN (111 afisari)
 Stanculescu si Chitac, cate 15 ani de detentie (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00669 sec.