Ziua Logo
  Nr. 3897 de miercuri, 4 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Prima sedinta CSAT din 2007
Basescu: "Consideram ca, in linii mari, ne-am indeplinit misiunea la Basra"
-- ULTIMA ORA:
 29 martie, 18:36 
Atat premierul cat si presedintele anuntasera ca vor sustine conferinte de presa, la finalul sedintei CSAT. Fara a da explicatii, premierul s-a razgandit. La ora 6, la palatul Cotroceni, Basescu a declarat (printre altele): "A fost adoptata strategia nationala de aparare, parte a strategiei de securitate nationala si va fi transmisa Parlamentului maine. (...) A fost adoptata strategia trupelor militare in zonele internationale de conflict". Referitor la legile securitatii nationale, "CSAT a stabilit ca fiecare institutie vizata de acestea sa-si transmita observatiile la comisile parlamentare". Referitor la compania dislocata la Basra, in Irak, "in baza notei prezentate de ministerul Apararii si avand in vedere ca respectiva companie se afla sub protectia ONU indeplinind misiune de aparare, CSAT a apreciat ca militarii romani se apropie de incheierea misiunii lor. CSAT se afla in discutii cu aliatii pentru inlocuirea militarilor, dar noi consideram ca, in linii mari, ne-am indeplinit misiunea acolo."
"CSAT a mai decis, si datorita maririi bugetului armatei, o analiza a strategiilor de transformare a acesteia", a continuat presedintele Basescu. "CSAT a stabilit ca, daca in 30 de zile nu e posibila incheierea contractelor cu firma BAE Systems pentru suportul logistic pe termen lung al fregatelor tip 22, in conditii aceptabile pentru partea romana, se face licitatie internationala. CSAT a mai stabilit o serie de masuri ca Reactorul II Cernavoda sa fie pornit in august 2007. O problema dezbatuta si asupra careia nu s-a luat o decizie a fost gasirea unor solutii de preotejare a patrimoniului cultural" s.a.m.d.
Inainte de a incheia, presedintele a tinut sa accentueze una dintre temele abordate. "A fost prezentat un raport cu privire la bilantul luptei anticoruptie pe 2006 - s-au facut progrese, dar pasul de la inculpare la o eventuala condamnare e mare", a apreciat Basescu, insistand ca i se pare "necesara in perioada urmatoare (si aceasta nu e interventie in justitie, a adaugat el) o analiza serioasa a institutiilor abilitate ale statului asupra a ceea ce s-a intamplat in energie".
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii s-a reunit pentru prima oara in acest an. Pe ordinea de zi a sedintei s-a aflat o analiza a strategiei nationale de aparare, legile sigurantei, contractul de achizitii de produse si servicii pentru fregatele aduse din Marea Britanie, precum si decizia de retragere a 100 de militari romani din Irak. Militarii se ocupa, in prezent, de protectia personalului si a sediului Misiunii ONU din Basra. Decizia regragerii lor se afla pe masa CSAT. Problema prezentei trupelor romanesti din Irak este, de altfel, unul dintre punctele centrale de discutii din cadrul reuniunii CSAT, relateaza Realitatea Tv.
Sedinta a avut loc in contextul conflictului politic deschis dintre presedinte si premier si dintre PNL si PD, putand exista, astfel, dificultati in adoptarea unor eventuale decizii, care necesita, conform regulamentului CSAT, consens. Doua dintre subiectele de pe ordinea de zi a sedintei (legile sigurantei si prezenta militara in teatrele de operatiuni din afara granitelor) au fost cele cu care Basescu si Tariceanu s-au atacat reciproc in repetate randuri.
La sedinta a participat si directorul demisionar al SIE, Claudiu Saftoiu. De asemenea, premierul Tariceanu reprezinta si Ministerul de Externe la sedinta, asigurand interimatul conducerii MAE. Totodata, este prima sedinta la care participa Mihai Stanisoara in calitate de consilier prezidential pentru securitate nationala.
Presedintia anunta, marti, ca pe ordinea de zi a sedintei CSAT de azi este inclusa si o "informare privind retragerea, din Basra - Irak, a contingentului romanesc (100 de militari) destinat pentru protectia personalului si locatiei Misiunii ONU, in urma finalizarii, astazi, 27 martie a.c., a consultarilor cu aliatii".
Cei 100 de militari romani de la Basra, despre a caror retragere urmeaza sa se discute, azi, in CSAT, sunt sub comanda ONU si tin de planurile de operatiuni facute la nivelul organizatiei internationale, nu de deciziile de la Bucuresti. Militarii asigura paza UNAMI, care si-a limitat, inca de anul trecut, prezenta in trei orase din Irak: Bagdad, Erbil si Basra, din cauza insecuritatii sporite, conform documentelor de la reuniunea Consiliului de Securitate ONU din 11 decembrie 2006.
REACTII LA CALD
Doru DRAGOMIR, sef Departament Antifrauda:
"Daca e sa dam crezare presedintelui Basescu, sedinta de azi a CSAT, care a tinut mai mult de sase ore, pare sa se fi desfasurat in atmosfera cordiala. Toata ordinea de zi pare sa fi fost dezbatuta la foc automat. Numai ca ceva-ceva s-a intamplat deoarece primul ministru nu si-a mai tinut briefingul de presa.
Daca, in comunicatul de presa difuzat de administratia prezidentiala in cursul zilei de ieri, se mentiona faptul ca Romania a finalizat consultarile cu aliatii pe tema retragerii celor 100 de militari aflati in sudul Irakului, astazi, dupa sedinta CSAT, Basescu anunta ca acestea continua. Sa se fi intamplat ceva in ultimele 24 de ore? Oricum, militarii romani vor fi retrasi in scurt timp, deoarece se afla de peste 6 luni in teatrul de operatiuni, iar colegii care trebuiau sa-i inlocuiasca, n-au mai plecat."
A r h i v a
Stirile zilei 2007-04-04
 16:14 
Calota arctica se topeste "surprinzator" de repede  2007-03-29
 16:14 
Orban: Restructurarea Guvernului, amanata cu o saptamana  2007-03-29
 16:13 
Labirintul lui Pan (El laberinto del fauno)  2007-03-29
 Top afisari / comentarii 
 BB, primul model anorexic al omenirii (4587 afisari)
 Guvernul a murit! Traiasca Guvernul! (3517 afisari)
 Presa straina plange dupa Macovei (3480 afisari)
 Catacombele secrete ale lui Stalin (3038 afisari)
 Rusia avertizeaza SUA pentru Iran (2551 afisari)
 Curtea Constitutionala a decis ca modificarea Legii referendumului e neconstitutionala (353 afisari)
 Crima pasionala la sediul CNN (111 afisari)
 Stanculescu si Chitac, cate 15 ani de detentie (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00771 sec.