Ziua Logo
  Nr. 3890 de marti, 27 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Comisia SIE a decis: Serviciul nu a incalcat legea
-- ULTIMA ORA:
 27 martie, 17:17 
Constantin Nita (ZIUA Foto)
Vicepresedintele Comisiei parlamentare de control a Serviciului de Informatii Externe, Contantin Nita, a declarat pentru Realitatea Tv: "Controlul a avut in vedere modalitatea de realizare a interceptarii, obtinerea aprobarii si realizarea unei interceptari, in general. A fost mai mult o verificare cu caracter tehnic. (...) Concluzia noastra este ca toate interceptarile derulate de SIE au avut aprobarile necesare, adica mandat de la judecator si au fost realizate prin SRI; domnul Saftoiu ori n-a avut timpul necesar sa se documenteze ori a fost o eroare de care domnia sa n-a tinut cont in fata Comisiei de ancheta..
SIE in acest moment dispune de aparatura specializata pentru interceptari telefonice, dar nu poate sa le foloseasca decat prin intermediul SRI.
Acesta a fost si rolul controlului nostru, sa vedem cum circula documentele in cazul unei interceptari telefonice.
Daca SIE nu a incalcat legea, in ceea ce priveste SIE, dezbaterea trebuie sa se opreasca aici, nu pot vorbi despre celelalte servicii. (..) Comisia de ancheta isi va face, sigur, raportul ei."
In urma vizitei Comisiei parlamentare de control al SIE, in cursul zilei de azi, la sediul institutiei, pentru a verifica daca solicit�rile de interceptare a telefoanelor s-au f�cut legal, Comisia SIE a decis: Serviciul nu a incalcat legea.
Parlamentarii Comisiei de control al SIE au inceput, de la ora 13.00, verificarea mandatelor de interceptare solicitate de SIE. Decizia a fost luata, miercurea trecuta, de membrii comisiei, dupa o intrevedere cu directorul demisionar al SIE, Claudiu Saftoiu. Aceasta verificare intervine dupa ce Saftoiu, fostul director al SIE, a afirmat in fata Comisiei parlamentare care ancheta faptele presedintelui ca serviciul intercepteaza telefoanele cu mandat de la procurorul general.
Comisia SIE l-a audiat, saptamana trecuta, pe Satfoiu si pe adjunctii directorului SIE, Silviu Predoiu si Vasilica Sarca.
Membrii comisiei au decis sa continue ancheta cu verificarea tuturor documentelor ce au stat la baza mandatelor de interceptate solicitate de SIE, precum si a registrului in care sunt inscrise cererile de interceptari.
Parlamentarii comisiei au pus la dispozitia presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu, transcriptul audierilor conducerii SIE, urmand sa le prezinte celor doi sefi ai Camerelor si un raport al anchetei desfasurate.
"Ceea ce se poate spune deocamdata este ca, in urma audierilor, nu au rezultat elemente care sa demonstreze implicarea SIE in ascultari ilegale", declarau atunci surse parlamentare.
Claudiu Saftoiu "a recunoscut ca a gresit" atunci cand a facut declaratiile din Comisia privind suspendarea sefului statului. "Saftoiu semna cererile de solicitare a mandatelor catre Parchetul de pe langa ICCJ, dar mandatele de interceptare sunt aprobate de judecator, la propunerea procurorului, de aici si confuzia pe care a facut-o in declaratiile sale", au aratat parlamentarii.
Pe 19 martie, Saftoiu a inaintat Parlamentului demisia sa din functia de director al Serviciului de Informatii Externe.
El a demisionat de la conducerea SIE la cinci luni si jumatate de la numire, in ziua in care cotidianul "Adevarul" a publicat stenograma audierii acestuia la Comisia parlamentara de ancheta privind suspendarea din functie a presedintelui Basescu. Conform stenogramei, Saftoiu a sustinut ca interceptarile convorbirilor facute de SIE sunt pe baza de mandat de la procurorul general si ca Serviciul dispune de aparatura de interceptare.
REACTII LA CALD
Doru DRAGOMIR, sef Departament Servicii Secrete:
"Ascultand declaratiile membrilor Comisiei de control SIE dupa verificarile facute astazi la sediul serviciului nu pot sa trag decat o singura concluzie: domnul Claudiu Saftoiu si-a dat demisia degeaba. Sau, cine stie, poate ca el nu ar fi vrut sa-si dea demisia, dar cineva i-a recomandat acest lucru, folosindu-se de balbele facute de acesta in timpul audierilor de la comisia care ancheteaza faptele lui Traian Basescu.
Intr-un scenariu bine ticluit probabil ca era nevoie de postul de la SIE pentru a fi oferit la schimb in aceasta perioada framantata de negocieri politice."
 Afisari: 171  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-03-27
 16:17 
Financial Times: UE a inteles ca a venit timpul ca Monica Macovei sa plece
1 comentariu
 16:13 
Numaratoare inversa pentru Iran
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Regrete eterne! (3313 afisari)
 S-a savarsit! (2946 afisari)
 "Dusmanul poporului" (2397 afisari)
 Tariceanu vorbeste feseneste (2046 afisari)
 Discursul fesenist al sefului liberalilor (1907 afisari)
 Comisia SIE a decis: Serviciul nu a incalcat legea (171 afisari)
 Numaratoare inversa pentru Iran (137 afisari)
 Financial Times: UE a inteles ca a venit timpul ca Monica Macovei sa plece (121 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00743 sec.