Ziua Logo
  Nr. 3890 de marti, 27 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Presa internationala analizeaza criza politica din Romania
Financial Times: UE a inteles ca a venit timpul ca Monica Macovei sa plece
 27 martie, 16:17 
Monica Macovei (foto: Mircea PAUN)
Uniunea Europeana (UE) pare sa fi inteles ca a venit timpul ca Monica Macovei sa fie schimbata din functie, din cauza refuzului acesteia de a coopera cu restul Guvernului - se arata intr-un amplu articol despre criza politica din Romania, publicat de Financial Times in editia electronica. Prestigiosul cotidian britanic noteaza ca decizia de inlocuire a ministrului, care este vazut ca artizanul luptei impotriva coruptiei si a procesului de reformare a Jusititiei, va fi indeaproape monitorizata de UE.
''Fiecare ministru trebuie sa tina cont de principiul de baza al solidaritatii guvernamentale'', a declarat Calin Popescu Tariceanu pentru Financial Times. ''Este valabil si pentru doamna Macovei, nu putem face excep�ii'', a mai afirmat premierul. Totusi, publicatia britanica ridica unele semne de intrebare cu privire la motivele pentru care Tariceanu ar putea sa o demita pe Macovei. Jurnalistii sugereaza ca aceasta este indezirabila fie din cauza eforturilor ei de combatere a coruptiei, fie din cauza refuzului sau de a face compromisuri. In plus, atrag atentia cei de la Financial Times, multi oficiali de la Bruxelles, printre care si Franco Frattini, si-au exprimat sprijinul pentru ministrul roman al Justitiei. Ba mai mult, vicepresedintele Bundestagului, Susane Kastner, a avertizat ca demiterea Monicai Macovei ar putea declansa una din clauzele de salvgardare ale Romaniei, stipulate in Tratatul de aderare.
Cu toate acestea, ziaristii britanici sustin ca Bruxelles-ul ar fi de acord cu plecarea doamnei Macovei, ministru independent din punct de vedere politic si considerat ''un erou al aderarii Romaniei la UE'', tinand cont de faptul ca a pierdut sustinerea premierului si a presedintelui. Orice decizie in acest sens, ar fi, insa, atent urmarita de UE, unde reformele ministrului Justitiei se bucura de o mare apreciere, comenteaza publicatia. Oficialii europeni spun ca Macovei trebuie inlocuita cu o persoana care sa poata promova reformele promise, in pofida unui Parlament ostil.
Coalitia, in colaps
Coalitia aflata la guvernare in Romania se indreapta spre colaps, o data cu anuntul premierului Calin Popescu Tariceanu care a spus ca relatiile dintre PNL si PD s-au rupt, informeaza editia electronica a cotidianului International Herald Tribune (IHT) preluand o stire Associated Press.
"Suntem martori la moartea aliantei Dreptate si Adevar", a declarat ieri Tariceanu, conducatorul partidului liberal dupa o intalnire cu liderii Partidului Democrat, relateaza IHT. Cotidianul citat mai arata ca: "Disputele din cadrul Guvernului dureaza de mai multe luni. Relatiile dintre Tariceanu si Basescu s-au deteriorat in iunie, dupa ce premierul si-a exprimat dorinta de a retrage trupele din Irak iar Basescu s-a opus. Miercuri, o comisie parlamentara a recomandat suspendarea lui Basescu pentru violarea Constitutiei si amestec in probleme de guvernare".
REACTII LA CALD
Ovidiu BANCHES, redactor Departament Politica Interna:
''Cotidianul britanic Financial Times reflecta, in articolul referitor la posibila demitere a ministrului Monica Macovei, faptul ca atitudinea Bruxelles-ului fata de Romania ramane neschimbata: in continuare, Uniunea Europeana nu asteapta de la Romania nimic altceva decat reformarea sistemului judiciar si combaterea coruptiei, fiind interesata mai mult de indeplinirea acestor angajamente si mai putin de persoanele insarcinate sa duca la bun sfarsit respectiva misiune''.
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Internele si Justitia isi schimba sefii si guvernu-i pe butuci ca doi oameni n-au vrut s-o lalaie...   de adryan
A r h i v a
Stirile zilei 2007-03-27
 17:17 
Comisia SIE a decis: Serviciul nu a incalcat legea
 16:13 
Numaratoare inversa pentru Iran
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Regrete eterne! (3313 afisari)
 S-a savarsit! (2946 afisari)
 "Dusmanul poporului" (2397 afisari)
 Tariceanu vorbeste feseneste (2046 afisari)
 Discursul fesenist al sefului liberalilor (1907 afisari)
 Comisia SIE a decis: Serviciul nu a incalcat legea (171 afisari)
 Numaratoare inversa pentru Iran (137 afisari)
 Financial Times: UE a inteles ca a venit timpul ca Monica Macovei sa plece (121 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01011 sec.