Ziua Logo
  Nr. 3889 de luni, 26 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Cititi integral Raportul Voiculescu (material atasat)
ULTIMA ORA: Comisia Voiculescu cere suspendarea presedintelui Traian Basescu
 21 martie, 15:57 
Dan Voiculescu (foto: Mircea PAUN, ZIUA foto)
Conform raportului Comisiei Voiculescu, Traian Basescu a incalcat Constitutia si este implicat in fapte penale. Raportul a fost lecturat de conservatorul Florin Iordache, vicepresedintele acestei comisii de ancheta. "Am identificat 19 capete de acuzare la adresa sefului statului./.../ Presedintele s-a amestecat in treburile Justitiei si in activitatea Guvernului. A avut unele initiative personale ce au prejudiciat activitatea Guvernului si au daunat imaginii externe a statului. A incalcat in mod repetat Constituia, fapt ce justifica demersul de suspendare a sa. Presedintele a favorizat o serie de agenti economici", a incheiat Iordache.
La randul sau, senatorul liberal Norica Nicolai, a declarat ca PNL s-a abtinut sa voteze impotriva presedintelui. Social-democratul Doru Ioan Taracila a anuntat ca va fi inaintat o cerere catre Curtea Constitutionala, in vederea suspendarii sefului statului.
"Comisia a actionat obiectiv si fara patima", a mai tinut sa precizeze Iordache.
Dan Voiculescu a incheiat precizarile venite din partea comisiei cu aspecte tehnice: raportul va avea sapte pagini si o serie de anexe.
Traian Basescu (foto: Mircea PAUN, ZIUA foto)
Comisia parlamentara de anchetare a faptelor presedintelui Traian Basescu, constituita la cererea principalului partid de Opozitie, PSD, si-a prezentat in urma cu putin timp raportul. Documentul intocmit in urma audierilor, ce au durat o luna, a unei serii de demnitari, va fi inaintat Birourilor Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, care trebuie sa se pronunte in termen de 20 de zile. Pana astazi, membrii comisiei conduse de liderul conservator Dan Voiculescu au evitat sa comunice rezultatele demersului lor, rezumandu-se la a preciza ca, pe parcursul audierilor, au aparut "elemente noi care dovedesc incalcari ale Constitutiei de catre seful statului".
Comisia de anchetare, legala
Curtea Constitutionala a catalogat drept legala Comisia care ancheteaza faptele presedintelui, condusa de presedintele PC, Dan Voiculescu. Instanta s-a pronuntat asupra constitutionalitatii acestei comisii in urma sesizarii facute de Partidul Democrat.
Timp de aproape o luna, membrii comisiei au audiat mai multi demnitari, printre care ministrii Varujan Vosganian, Sebastian Vladescu si Radu Berceanu, sefii serviciilor SIE si SRI, Claudiu Saftoiu, si George Maior, precum si pe fostul sef al Serviciului Roman de Informatii, Radu Timofte. De altfel, recenta demisie din functie a lui Claudiu Saftoiu de la sefia SIE a survenit tocmai pe audierilor din cadrul Comisiei.
Comisia parlamentare de ancheta, initiativa PC
Parlamentul a decis, pe 28 februarie, sa infiinteze o comisie care sa ancheteze informatiile cuprinse in propunerea PSD de suspendare a sefului statului. Comisia a fost ceruta de parlamentarii Partidului Conservator, care au sustinut ca este necesar ca vinovatia sefului statului in ceea ce priveste incalcarea Constitutiei sa fie anchetata si dovedita de o comisie speciala.
Propunerea PC a fost sustinuta de toate partidele parlamentare cu exceptia Partidului Democrat. In urma negocierilor, presedintele comisiei, alcatuita din 15 membri, deputati si senatori, a fost numit Dan Voiculescu. Pentru mai multe detalii, accesati site-ul ZIUA: http://www.ziua.net/display.php?data=2007-02-13&id=215855
Suspendarea lui Basescu, ceruta de PSD
Procedura de suspendare a presedintelui Romaniei a fost initiata de PSD la 12 februarie, printr-un document depus la Parlament. Potrivit documentului, social-democratii au sustinut ca presedintele se face vinovat de abuzuri si incalcari grave ale Constitutiei, acte de sfidare si denigrare a institutiilor fundamentale ale statului. Pentru mai multe detalii, accesati site-ul ZIUA: http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-03-01&id=216756
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:
"Concluzia comisiei Voiculescu era previzibila, atata vreme cat seful statului a adoptat un joc politic la marginea Constitutiei. Ramane insa ca raportul sa fie inaintat Curtii Constitutionale, iar acesta sa-si exprime pozitia. In planul imaginii, se poate spune ca Basescu a mai primit o lovitura. La acest aspect se adauga faptul ca aceasta comisie de ancheta a presedintelui a fost declarata constitutionala de Curtea Constitutionala si nu in ultmul rand, faptul ca deputatii au adoptat un proiect de lege privind organizarea referendumului, prin care seful statului poate fi demis cu majoritatea celor prezenti la vot.
Cristina STEFAN  
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
E corect!   de robert-a
A r h i v a
Stirile zilei 2007-03-26
 15:58 
Procedura de demitere a presedintelui a fost simplificata  2007-03-21
4 comentarii
 15:24 
Lumile virtuale valoreaza peste un miliard de dolari  2007-03-21
 Top afisari / comentarii 
 Ultimatum fals (3947 afisari)
 S-a gasit originalul cererii lui Bucsaru catre Basescu (3039 afisari)
 Supradoza si septicemie (2931 afisari)
 Liviu Man: "Mi s-a cerut sa-i torn pe Boc, Buda si doi judecatori" (2758 afisari)
 Nastase ii raspunde lui Tismaneanu (2298 afisari)
 Aliantei PNL-PD i se canta Prohodul (262 afisari)
 Basescu apreciaza "neutralitatea" SRI (100 afisari)
 Tariceanu nu renunta la taxa de prima inmatriculare (99 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00817 sec.