Ziua Logo
  Nr. 3888 de sambata, 24 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Precedentul Nastase
 22 martie, 16:16 
Foto: Cristina NICHITUS - ZIUA Foto
Procesul de coruptie in care este inculpat fostul premier Adrian Nastase a fost suspendat, ca urmare a unor exceptii de neconstitutionalitatea ale unor texte de lege, invocate de avocati in fata Inaltei Curti de Casatie, care a decis trimiterea dosarului la Curtea Constitutionala. Astfel, Curtea Constitutionala va examina exceptiile de neconstitutionalitate ale unor texte din legea privind responsabilitatea ministeriala, care a fost modificata in 2005, iar prevederile nu ar fi corelate cu articolele din Constitutie. Avocatii demnitarului au aratat judecatorilor instantei supreme ca nu a existat un aviz special pentru cercetarea fostului premier Adrian Nastase. In cazul in care Curtea Constitutionala accepta exceptia Nastase, aceasta ar putea deveni un precedent ce ar putea duce la blocarea dosarelor penale ale fostilor ministri.
Astazi, avocatii lui Adrian Nastase au solicitat instantei supreme trimiterea catre Curtea Constitutionala a dosarului pentru a-si expune punctul de vedere asupra neconstitutionalitatii textelor Legii 115/1999, care ar crea o discriminare intre cercetarea fostilor si actualilor membri ai Guvernului. Ei au cerut, totodata, suspendarea judecarii procesului pana la solutia judecatorilor Curtii Constitutionale.
Potrivit avocatilor, rezolutia prin care s-a dispus inceperea urmaririi penale si ordonanta de punere in miscare a actiunii penale, semnate de catre procurorii anticoruptie - care l-au trimis in judecata pe fostul premier Adrian Nastase -, nu se puteau face decat cu acordul Camerei Deputatilor.
Concret, lipsa sesizarii speciale reprezinta o cauza de impiedicare a inceperii urmaririi penale, precum si a punerii in miscare a actiunii penale, fapt ce atrage implicit nulitatea absoluta a rechizitoriului, a explicat, in fata judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, avocatul Gheorghe Diaconescu. Articolul 109 din Constitutie arata ca"numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului", pentru fapte comise in timpul mandatului.
Avocatii au invocat in pledoaria lor si Decizia Curtii Constitutionale 93 din 1999 referitoare la constitutionalitatea unor texte din Legea privind raspunderea ministeriala.
Potrivit rechizitoriului Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), in perioada 2001-2006, folosind autoritatea si influenta rezultate din functiile politice si administrative ocupate in stat, Adrian Nastase ar fi comis mai multe infractiuni de coruptie, antrenand si alte persoane.
Nastase: Macovei e de vina
Fostul premier Adrian Nastase declara, in urma cu o saptamana, ca prin decizia de eliminare a "filtrului politic" in cazul cercetarii fostilor membri ai Guvernului, ministrul Justitiei a incalcat legea fundamentala a tarii, precum si deciziile anterioare luate in acest sens de catre Curtea Constitutionala.
"A treia prioritate a noii puteri a fost aceea de a declansa vanatoarea de vrajitoare direct prin intermediul procurorilor care sa trimita dosarele la instanta si sa nu mai fie nevoie de un filtru politic care sa asigure responsabilitatea politica in diverse cazuri. Astfel, in pofida a ceea ce Curtea Constitutionala stabilise in 1999 - in sensul ca nu se poate face o discriminare intre fostii ministri si ministrii in exercitiu pentru ca pana la urma este vorba de activitati din timpul mandatului - ministrul Justitiei, pentru a da drepturi sporite procurorilor pe care evident ca ii numea in baza acelorasi hotarari, a modificat legea trecand peste Constitutie si peste deciziile Curtii Constitutionale", declara Adrian Nastase.
REACTII LA CALD
Razvan SAVALIUC, redactor Departament Investigatii:
"Este foarte posibil ca Instanta Constitutionala sa accepte exceptia Nastase mai ales ca exista o decizie anterioara asemanatoare a aceleiasi Curti. Daca acest lucru se va intampla, opinia publica va avea o dovada clara a modului prin care reformele Justitiei din ministeriatul Macovei se vor dovedi o frana in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt. O exceptie de neconstitutionalitate trimisa de Inalta Curte la Curtea Constitutionala in dosarul Adrian Nastase va crea <<un precedent>>, conducand cel mai probabil la punerea pe linie moarta a tuturor dosarelor penale deschise fostilor ministri."
Cititi pe larg materialul semnat de Razvan SAVALIUC si Bogdan GALCA in ZIUA de maine!
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Era si normal ... ;-)   de Fox-NewZ
A r h i v a
Stirile zilei 2007-03-24
 16:17 
Armata invizibila a lui Ceausescu a ramas aproape intacta  2007-03-22
3 comentarii
 15:52 
PSD ameninta cu motiunea, PD vede aliante PNL-PSD-PRM-PC  2007-03-22
1 comentariu
 15:51 
Requiem (Recviem)  2007-03-22
 Top afisari / comentarii 
 Marea realiniere globala a secolului al XXI-lea (3790 afisari)
 Pe mana serviciilor (3418 afisari)
 Minunile Greciei Antice (3064 afisari)
 Nici demisie, nici anticipate (2714 afisari)
 De ce au nevoie basarabenii de cetatenie romana (2558 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00824 sec.