Ziua Logo
  Nr. 3888 de sambata, 24 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Deputatii au dat votul final
Procedura de demitere a presedintelui a fost simplificata
 21 martie, 15:58 
Traian Basescu (foto: Mircea PAUN)
Cu 198 de voturi ''pentru'', 46 ''impotriva'' si doua abtineri, deputatii au adoptat noua Legea referendumului. Conform noului text, demiterea presedintelui Romaniei, indiferent daca a fost ales din primul sau al doilea tur de scrutin, va fi facuta cu votul majoritatii cetatenilor care se prezinta la referendum. Principalele prevederi ale initiativei legislative au fost, initial, respinse de Curtea Constitutionala si apoi modificate de Comisia Juridica. Si de data aceasta, democratii au fost singurii care s-au opus simplificarii procedurii de demitere a presedintelui si au anuntat din nou ca vor contesta modificarile. Interesant este ca, totusi, doi dintre ei au tradat, conform Hotnews. Este vorba despre Dumitru Puzdrea si Radu Dragus.
Deputatii din Comisia juridica au modificat articolul 10 din Legea referendumului stabilind ca presedintele Romaniei poate fi demis cu majoritatea simpla a celor prezenti la urne, prin derogare de la articolul 5, relateaza Rompres. Modificarea consta in introducerea sintagmei ''in derogare de la art.5, aliniatul 2'' inainte de noul text al articolului 10 din Legea referendumului, potrivit caruia ''demiterea presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul tarii ale cetatenilor care au participat la referendum''. Modificarea este importanta deoarece articolul 5 prevede ca rezultatul referendumului poate fi validat daca se prezinta la vot jumatate plus unul dintre cetatenii cu drept de vot, inscrisi pe liste, iar derogarea permite ca presedintele Romaniei sa poata fi demis prin jumatate plus unul dintre voturile cetatenilor care se prezinta la urne.
Comisia a adoptat noua formulare a articolului 10 cu unanimitate de voturi, fiind prezenti la dezbatere un numar de 15 deputati.
Democratii ataca din nou la Curtea Constitutionala
Liderul deputatilor democrati, Cristian Radulescu, a anuntat, dupa exprimarea votului, ca PD va ataca la Curtea Constitutionala ''si aceasta modificare care nu respecta nici Constitutia si nici macar decizia Curtii Constitutionale''. ''In urma cu cateva zile, intr-o alocutiune publica, primul-ministru se referea cu multa indignare la incercarile din ultima perioada de a rasuci legile. In acest moment, noi suntem la a nu stiu cata tentativa reusita de a rasuci Constitutia'', a declarat Radulescu. Deputatul democrat si-a exprimat nemultumirea fata de noile modificari ale legii: ''In orbirea unora dintre noi, s-a luat acea exprimare a Curtii Constitutionale in sensul ca legiuitorul e liber sa dea si-o norma mai joasa de suspendare a presedintelui si am adoptat-o pe aceea. Se ajunge la situatia ca un presedinte care a fost ales din primul tur cu 12 milioane de voturi sa poata fi demis cu doua voturi'', a mentionat Cristian Radulescu. El a mai spus ca decizia Curtii Constitutionale se refera la solutionarea rationala a problemei demiterii in aceeasi maniera pentru toate cele trei situatii de alegere a presedintelui (n.r.- primul tur de scrutin, al doilea tur si interimat), adaugand ca ''solutionarea rationala este aplicarea tratamentului juridic unic prin vot organic''.
El a primit, in plen, replica deputatului PRM Lucian Bolcas, care a spus ca proiectul a fost votat democratic, dar si a deputatului PC Pantelimon Manta care a remarcat: "Nea Traiane, nici nu stii cat de mic incepi sa fii!". Alaturi de PRM, si reprezentantii PC, PSD si PNL au precizat ca textele adoptate sunt in concordanta cu decizia Curtii Constitutionale.
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:
''Decizia deputatilor urmeaza in fapt observatia Curtii Constitutionale care delimita demiterea unui presedinte ales din primul tur de demiterea presedintelui ales din al doilea tur. In acest context lucrurile se complica pentru presedintele Traian Basescu, cel putin in plan teoretic, el putand fi suspendat cu majoritate simpla in cazul organizarii unui referendum pe aceasta tema''.
Adrian ENCULESCU  
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
si cum zicea Caragiale ...   de the
Perfect!   de Petre S
Domnilor imi este rusine.   de admiratoare
rusine   de mfs
A r h i v a
Stirile zilei 2007-03-24
 15:57 
ULTIMA ORA: Comisia Voiculescu cere suspendarea presedintelui Traian Basescu  2007-03-21
1 comentariu
 15:24 
Lumile virtuale valoreaza peste un miliard de dolari  2007-03-21
 Top afisari / comentarii 
 Marea realiniere globala a secolului al XXI-lea (3790 afisari)
 Pe mana serviciilor (3418 afisari)
 Minunile Greciei Antice (3064 afisari)
 Nici demisie, nici anticipate (2714 afisari)
 De ce au nevoie basarabenii de cetatenie romana (2558 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00702 sec.