Ziua Logo
  Nr. 3888 de sambata, 24 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Consens PNL-PSD-UDMR in exprimarea concluziilor consultatiilor
Solutia e in Parlament, nu la Cotroceni
 20 martie, 16:14 
Traian Basescu si delegatia PNL (foto: Mircea PAUN, ZIUA foto)
Mult titrata zi a consultarilor dintre seful statului si principalele partide ale scenei politice romanesti, PNL, PSD, PD, PC si UDMR, s-a dovedit a fi un dialog al surzilor. La iesirea de la discutii, atat PNL cat si PSD au identificat, la unison, ca principala cauza a crizei politice "vendeta dintre presedinte si premier", adaugand ca presedintele Basescu nu a venit cu nici o solutie la actuala criza politica, ci doar a dorit sa afle punctele de vedere ale partidelor. De altfel, atat social-democratul Mircea Geoana cat si liberalul Crin Antonescu, inlocuitorul de ultim moment la carma delegatiei liberale a lui Calin Popescu tariceanu, au tinut sa sublinieze ca solutia nu se afla la Cotroceni, ci in Parlament, motiv pentru care au venit la consultari doar din respect pentru institutia prezidentiala, fapt pe care il anuntasera inca de ieri.
Geoana, PSD: Basescu are principala vina pentru criza politica actuala
In frunte cu liderul Mircea Geoana, delegatia social-democratilor a deschis sirul formatiunilor convocate la Cotroceni. "I-am spus (lui Basescu -n.red.) ca are (...) vina principala pentru situatia in care am ajuns astazi si ca trebuie sa isi asume esecul proiectului politic numit Alianta (...) si inclusiv esecul modelului de presedinte-jucator, care incalca in mod frecvent si deliberat relatia constitutionala cu institutiile statului", a afirmat Geoana.
"Blocajul" politic ce se inregistreaza in prezent in politica autohtona este posibil doar prin "eliminarea Aliantei PNL-PD", pe motiv ca principala cauza a acestei crize este "vendeta politica dintre domnia sa si premierul Tariceanu, ura irationala dintre PNL si PD". "Prin aceste gesturi complet iesite din normalitate'', PNL si PD sacrifica tara", a incheiat Geoana.
El a mai spus ca a facut un apel la presedinte sa inceteze incalcarea Constitutiei si i-a cerut, in schimb, sa faca lumina in scandalul interceptarilor ilegale de telefoane.
Crin Antonescu, PNL: Ii uram presedintelui "sanatate, putere de munca si de joaca"
In ciuda confirmarii, ieri, a prezentei sale la consultari, liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, nu venit astazi la Cotroceni, motivul anuntat de liberali fiind agenda incarcata a premierului.
"Solutia iesirii din criza politica este in Parlament, nu la Palatul Cotroceni, a afirmat la iesirea de la discutii conducatorul delegatiei liberale, vicepresedintele PNL, Crin Antonescu, urandu-i presedintelui "sanatate, putere de munca si de joaca".
"Ca o concluzie, nu am aflat ceva nou de la presedinte. Dificultatile politice isi pot gasi rezolvarea in Parlament, nu la Palatul Cotroceni. Romania nu are nevoie de un arbitru-jucator, nu are nevoie de interventia unui parinte atotstiutor. PNL considera ca are aceasta responsabilitate si va incerca sa se achite de guvernare. Nu suntem responsabili in fata lui Basescu, ci in fata electoratului si in fata lui vom da socoteala", a declarat Antonescu.
El a adaugat ca "jocul politic din care traieste Basescu" nu mai reprezinta interes pentru PNL.
"Singurul lucru de la care nu putem abdica este conditia de a ramane presedinte in cadrele constitutionale. PNL a aratat respect pentru Administratia Prezidentiala. In rest, ii uram sanatate, putere de munca si de joaca", a adaugat Antonescu.
Marko Bela, UDMR: Solutia pentru rezolvarea crizei politice nu se afla in mainile presedintelui
Marko Bela (foto: Mircea PAUN, ZIUA foto)
Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat la sfarsitul intalnirii cu Basescu, ca presedintele a adus in discutie problema stabilitatii politice, dar ca , in opinia uniunii, solutia pentru rezolvarea crizei politice nu se afla in mainile presedintelui. Marko a precizat ca este nevoie de o noua formula de guvernare si nu exclude colaborari cu alte partide, exceptie facand PRM.
Profitand de prezenta la Cotroceni, UDMR a solicitat neinceperea urmaririi penale pentru Zslot Nagy, aprobata ieri de seful statului, pe motiv ca nu exista "indicii certe ce sa determine declansarea cercetarii".
Conform Administratiei Prezidentiale, seful statului a convocat intalnirea de maine in incercarea de a gasi solutii pentru stabilizarea situatiei politice, accelerarea reformei institutionale si analiza evolutiilor cu privire la votul uninominal.
Pana la inchiderea editiei, delegatiile PD si PC nu iesisera de la consultarile cu presedintele seful statului.
Cititi mai multe in editia ZIUA de maine!
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, sef departament Politica Interna:
"Presedintele jucator Traian Basescu a fost la consultarile cu partidele politice doar spectator. Delegatiile PSD si PNL s-au declarat nemultumite de atitudinea sefului statului care s-a multumit doar sa consemneze punctele de vedere ale participantilor. In lipsa reactiilor imediate si ale informatiilor concrete, la bursa zvonurilor se speculeaza ca presedintele ar putea iesi abia maine cu o pozitie oficiala in care ar putea cere actorilor politici asumarea unei noi majoritati parlamentare".
Cristina STEFAN  
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Solutia e in Parlament, nu la Cotroceni   de ionescu
Vorbim tot timpul discutii, iar preaiubitul se afla in treaba ca intotdeauna,   de Raquel
A r h i v a
Stirile zilei 2007-03-24
 16:12 
Romanii, mosieri in Cosmos  2007-03-20
 15:32 
Stanculescu si Chitac ar putea scapa basma curata  2007-03-20
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Marea realiniere globala a secolului al XXI-lea (3790 afisari)
 Pe mana serviciilor (3418 afisari)
 Minunile Greciei Antice (3064 afisari)
 Nici demisie, nici anticipate (2714 afisari)
 De ce au nevoie basarabenii de cetatenie romana (2558 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00767 sec.