Ziua Logo
  Nr. 3888 de sambata, 24 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, ar putea fi urmarit penal
-- ULTIMA ORA:
 19 martie, 16:00 
Zsolt NAGY (Foto: Lucian CURELARIU - ZIUA Foto)
In cadrul unei conferinte de presa, UDMR declara ca il sustine in continuare pe ministrul Zsolt Nagy. De asemenea, este de acord cu infiintarea unei Comisii care sa ancheteze urmarirea ilegala a cetatenilor. UDMR avertizeaza, prin presedintele formatiunii, ca ,daca Basescu il suspenda pe Nagy, demersul are conotatie politica.
La randul sau, Zsolt Nagy declara: "Comisia de la Cotoceni nu a ajuns la o concluzie ferma in legatura cu mine. Sunt nevinovat si am dorit ca elucidarea cazului sa se faca rapid. Voi fi constant la dispozitia procurorilor. Amanarea a fost o sicana. Pana la elucidarea acestui caz imi voi continua activitatea".
Ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, ar putea fi pus sub urmarire penala. Presedintele Romaniei i-a cerut astazi ministrului Justitiei sa inceapa procedurile legale pentru urmarirea penala a ministrului Nagy. La randul sau, Monica Macovei a trimis toata documentatia primita de la Administratia Prezidentiala la Parchetul General, pentru ca procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) sa il poata ancheta pe acesta, relateaza Realitatea Tv. Potrivit unui comunicat al Presedintiei, decizia sefului statului se bazeaza pe concluziile raportului intocmit de Comisia speciala de la Cotroceni.
"Documentul nu recomanda clasarea, dar nici nu se poate pronunta in sensul existentei unor indicii temeinice privind comiterea de catre ministrul Nagy a vreuneia din infractiunile nominalizate in sesizarea Parchetului. De aceea, Comisia propune continuarea cercetarilor, cu sau fara inceperea urmaririi penale, pentru a se putea confirma sau infirma implicarea ministrului Zsolt Nagy in savarsirea vreunei fapte prevazute de legea penala, tinand cont si de mentiunile din referatul Parchetului privind existenta unor probe in curs de administrare", se precizeaza in comunicatul Administratiei Prezidentiale.
Presedintia mai precizeaza ca Traian Basescu a decis sesizarea ministrului Justitiei pentru inceperea procedurilor legale de urmarire penala a lui Zsolt Nagy, apreciind ca Justitia este singura in masura sa procedeze la cercetarea faptelor pentru clarificarea situatiei juridice a persoanelor presupuse a fi implicate in fapte penale.
Potrivit legii, decizia privind suspendarea din functie a ministrului pe durata cercetarii penale ii apartine sefului statului. Presedintia nu a precizat daca Basescu a luat o hotarare in acest sens in privinta lui Zsolt Nagy.
Parchetul General a sesizat Comisia speciala de la Cotroceni cu privire la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre Zolt Nagy. Numele sau a aparut in dosarul privatizarilor din domeniul energetic, fiind banuit de scurgeri de informatii secrete catre reteaua lui Stamen Stancev.
Procurorii DIICOT au dispus, la finalul anului trecut, inceperea urmaririi penale fata de invinuitii Stamen Stancev - consultant international, Mihai Dorinel Mucea - adjunctul sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei si Comertului si Mihai Radu Donciu - consilier al Ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, cu responsabilitati pe linia privatizarii agentilor economici in subordinea ministrului.
Procurorii Parchetului instantei supreme ii suspecteaza pe fostul ministru Codrut Seres si pe ministrul Zsolt Nagy de "contributie" la comiterea faptelor de care sunt acuzati functionarii ministeriali Dorinel Mucea si Mihai Donciu si consultantii Stamen Stancev si Vadim Benyatov.
Presedintele Basescu a hotarat, in urma cu trei luni, intrunirea comisiei speciale constituita pentru analiza sesizarilor cu privire la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre membrii Guvernului, decizia fiind luata ca urmare a sesizarii procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind inceperea urmaririi penale impotriva lui Codrut Seres si a lui Zsolt Nagy.
Comisia s-a sesizat in cazul lui Seres, dupa retragerea PC de la guvernare si, implicit, a demisiei acestuia din functia de ministru.
Nagy a inaintat, pe 12 decembrie, Comisiei speciale de la Cotroceni un memoriu in care afirma ca este nevinovat si ca nu exista fapte care sa justifice inceperea urmaririi penale impotriva sa.
REACTII LA CALD
Bogdan GALCA, redactor Departament Investigatii:
"Comisia speciala de la Cotroceni a intocmit un raport, in baza caruia presedintele Traian Basescu trebuia sa ia o decizie. Numai ca acest raport este extrem de ambiguu. Practic i-a lasat mana libera presedintelui sa decida. Ori alba, ori neagra. Iar Basescu a decis, in baza unui raport care propunea <<continuarea cercetarilor, cu sau fara inceperea urmaririi penale>>, sa dea unda verde cercetarii penale a ministrului Nagy."
A r h i v a
Stirile zilei 2007-03-24
 16:01 
Saftoiu demisioneaza din fruntea SIE  2007-03-19
5 comentarii
 16:00 
Dialogul surzilor la Cotroceni  2007-03-19
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Marea realiniere globala a secolului al XXI-lea (3790 afisari)
 Pe mana serviciilor (3418 afisari)
 Minunile Greciei Antice (3064 afisari)
 Nici demisie, nici anticipate (2714 afisari)
 De ce au nevoie basarabenii de cetatenie romana (2558 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00665 sec.