Ziua Logo
  Nr. 3885 de miercuri, 21 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Dialogul surzilor la Cotroceni
 19 martie, 16:00 
Crin Antonescu (foto: Mircea PAUN, ZIUA foto)
Reprezentantii principalelor formatiuni politice de pe scena politica, PD, PNL si PSD, s-au intalnit in aceasta dimineata pentru a stabili componenta delegatiilor in vederea consultarilor de maine, cu seful statului, de la Palatul Cotroceni. "Participam la consultari doar din respect pentru institutia prezidentiala", a declarat liberalul Crin Antonescu, in vreme ce reprezentantii PSD au indicat drept principal vinovat pentru situatia politica din prezent pe insusi presedintele Traian Basescu. Conform Administratiei Prezidentiale, seful statului a convocat intalnirea de maine in incercarea de a gasi solutii pentru stabilizarea situatiei politice, accelerarea reformei institutionale si analiza evolutiilor cu privire la votul uninominal.
Crin Antonescu: Participam la consultari doar din respect pentru institutia prezidentiala
Liberalii au decis ca PNL sa fie reprezentat la consultarile de la Cotroceni de o delegatie condusa de presedintele formatiunii, Calin Popescu Tariceanu, din care sa mai faca parte Crin Antonescu si Teodor Melescanu.
Reprezentantii PNL si-au exprimat din nou opinia ferma ca presedintele Basescu genereaza principalul element de criza de pe scena politica romaneasca si ca este principalul responsabil pentru deteriorarea realtiilor dintre PNL si PD.
"Noi participam la consultari doar din respect pentru institutia prezidentiala", a sustinut Crin Antonescu. El a adaugat ca, din punctul de vedere al PNL, "presedintele si-a pierdut calitatea de moderator" si ca "este in afara Constitutiei".
Crin Antonescu a precizat ca propunerea liberalilor la Ministerul de Externe va ramane Adrian Cioroianu si ca doar Curtea Constitutionala se va pronunta asupra refuzului presedintelui de a numi un sef la MAE.
Liderul liberal, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca restructurarea Cabinetului nu reprezinta o prioritate si ca a avut discutii transante cu ministrii PD, Blaga si Macovei, pe care i-a avertizat ca vor fi demisi in cazul in care nu-si vor exprima solidaritatea cu Guvernul.
Emil Boc: PD ar putea lua in calcul retragerea sprijinului pentru Tariceanu
Democratii s-au reunit dimineata pentru a stabili componenta delegatiei ce va reprezenta partidul maine la consultarile convocate la Palatul Cotroceni si pentru a definitiva mesajul pe care il vor transmite presedintelui Basescu.
Conducerea PD a analizat si relatia cu partenerii de alianta, pe care ii acuza de tradare in incercarea de a scoate formatiunea lor de la guvernare si de a forma un Guvern sustinut de Opozitie.
Liderul partidului, Emil Boc, a declarat ca premierul Tariceanu "nu are nici o sansa sa scoata PD de la guvernare ministru cu ministru". Totodata, presedintele PD a reafirmat sprijinul pe care il acorda partidul celor doi ministri sustinuti de democrati, Monica Macovei si Vasile Blaga.
In plus, liderul PD a anuntat ca democratii ar putea lua in calcul retragerea sprijinului politic pentru premierul Tariceanu. Referitor la criza in care se afla scena politica romaneasca, presedintele democrat a declarat ca singura solutie este organizarea alegerilor anticipate.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a anuntat ca va merge, impreuna cu o delegatie a social-democratilor, la consultarile initiate de Basescu la Cotroceni, insa a refuzat sa dea detalii legate de numele colegilor de partid care il vor insoti.
Iliescu: Basescu insusi a generat prezenta criza politica
Ion Iliescu (foto: Lucian Curelariu, ZIUA foto)
"Nu maine la Cotroceni se va rezolva aceasta criza si nu sub egida lui Traian Basescu, pentru ca el a generat-o", a sustinut Ion Iliescu.
Presedintele de onoare al PSD, Iliescu a fost de parere ca actuala criza politica nu isi va afla o rezolvare la consultarile politice de la Palatul Cotroceni, initiate de "sursa acestui conflict", presedintele Traian Basescu, ci in cadrul negocierilor dintre partidele politice.
El a mai afirmat ca pentru depasirea acestei crize este necesara "o intelegere mai larga" intre partide.
Presedintele Basescu a transmis saptamana trecuta invitatii partidelor parlamentare pentru a veni la la consultari pe 20 martie.
Potrivit Administratiei prezidentiale, temele acestei consultari sunt gasirea unor solutii pentru stabilizarea situatiei politice, accelerarea reformei institutionale si analiza evolutiilor cu privire la votul uninominal.
REACTII LA CALD
Ovidiu BANCHES, redactor Departament Politica Interna:
"Gestul presedintelui Basescu de a invita partidele parlamentare la consultari pentru identificarea unor solutii in vederea stabilizarii situatiei politice vine destul de tarziu, intr-un moment in care spiritele pe scena politica sunt suficient de incinse pentru a face improbabil consensul. Democratii vor alegeri anticipate, pesedistii asteapta un guvern restructurat, iar liberalii someaza partenerii de Alianta sa fie solidari cu guvernarea sau sa paraseasca Palatul Victoria. Se vehiculeaza mai multe variante: guvern monocolor format din liberali, eventual "bicolor" (PNL si UDMR), sau chiar guvern de uniune nationala. Avand in vedere multitudinea de provocari si combinatii, este putin probabil ca in urma discutiilor de la Cotroceni sa rezulte o solutie convenabila tuturor, mai ales ca majoritatea protagonistilor problematizeaza calitatea de mediator a sefului statului pe care il considera responsabil de escaladarea tensiunilor".
Cristina STEFAN  
 Afisari: 124  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Ilici- Basescu este vinovat   de cosor ion
A r h i v a
Stirile zilei 2007-03-21
 16:01 
Saftoiu demisioneaza din fruntea SIE  2007-03-19
5 comentarii
 16:00 
Ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, ar putea fi urmarit penal  2007-03-19
 Top afisari / comentarii 
 Calvarul cetateniei romane pentru moldoveni (5388 afisari)
 Al doilea guvern Tariceanu (3952 afisari)
 Spaga pentru Berceanu (3752 afisari)
 "Trebuie sa ne pregatim pentru un terorism inimaginabil" (3098 afisari)
 Politia romana ne minte (2222 afisari)
 Procedura de demitere a presedintelui a fost simplificata (362 afisari)
 ULTIMA ORA: Comisia Voiculescu cere suspendarea presedintelui Traian Basescu (151 afisari)
 Lumile virtuale valoreaza peste un miliard de dolari (114 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01030 sec.