Ziua Logo
  Nr. 3885 de miercuri, 21 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
In timp ce Parlamentul anunta crearea unei comisii de ancheta in cazul interceptarilor telefonice
Saftoiu demisioneaza din fruntea SIE
 19 martie, 16:01 
Claudiu Saftoiu (foto: Mircea PAUN)
Claudiu Saftoiu si-a inaintat demisia din functia de director al Serviciului de Informatii Externe (SIE), chiar in ziua in care cotidianul ''Adevarul'' a publicat stenograma audierii acestuia la Comisia parlamentara de ancheta privind suspendarea din functie a presedintelui Basescu. In stenograma, Saftoiu sustine ca interceptarile telefonice facute de SIE sunt pe baza de mandat de la procurorul general. Legal, judecatorul trebuie sa emita mandatul pentru ascultarea telefonului unei persoane. Totodata, Birourile Permanente ale celor doua Camere au decis infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta in legatura cu interceptarile realizate de catre SIE. Potrivit comunicatului Serviciului, seful statului, in calitate de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, a fost informat asupra demisiei lui Claudiu Saftoiu.
Audiat la inceputul saptamanii trecute de comisia parlamentara care analizeaza propunerea de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, Claudiu Saftoiu a afirmat ca SIE desfasoara actiuni operative pe teritoriul Romaniei, inclusiv interceptari telefonice, relateaza Rompres. Saftoiu a sustinut ca SIE face interceptari in baza unui mandat emis de procurorul general, in conditiile in care legea prevede ca mandatul pentru ascultarea telefonului unei persoane trebuie emis de un judecator. Ulterior, el a admis ca s-a exprimat gresit. ''Confuzia este regretabila si imi apartine'', a precizat Saftoiu intr-o scrisoare transmisa lui Dan Voiculescu, presedintele Comisiei de ancheta parlamentara asupra presedintelui.
Claudiu Saftoiu a fost consilier prezidential al presedintelui Basescu pe probleme de politica interna, numit in decembrie 2004, functie detinuta pana la desemnarea ca director al SIE de catre Parlament la 4 octombrie 2006.
Comisie de ancheta in cazul interceptarilor
Secretarul Camerei, Ioan Munteanu, a declarat ca membrii Birourilor celor doua Camere au considerat necesara constituirea unei comisii de ancheta care sa cerceteze acest caz. "Fara rezerve, membrii Birourilor au considerat ca este o situatie speciala care necesita o comisie speciala de ancheta", a precizat Munteanu. El a explicat ca "se pare ca s-ar fi interceptat telefoanele fara aprobare legala si se pare ca lucrurile se extind si la alte institutii, nu numai la SIE". El a adaugat ca PSD si PRM vor depune, in acest sens, un proiect de hotarare de infiintare a comisiei de ancheta, iar saptamana viitoare liderii grupurilor parlamentare vor decide si componenta comisiei. Potrivit lui Munteanu, chiar daca Saftoiu si-a dat demisia, SIE are directori adjuncti care sa raspunda de activitatea Serviciului. "E o demisie de onoare, a gresit si este de apreciat ca si-a dat demisia", a mai spus Munteanu.
Demisia, sigurul gest corect
''Demisia sa este noua expresie a blocajelor in functionarea institutiilor statului, iar cauza acestora este chiar presedintele'', a declarat presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. La randul sau, deputatul PRM Lucian Bolcas a apreciat ca demisia ''este singurul gest corect pe care l-a facut atat in calitate de consilier prezidential, cat si in cea de director al SIE. Rusinea acestei demisii apartine celor care l-au propus si l-au sustinut''. Presedintele PD, Emil Boc, a evitat sa comenteze demisia lui Saftoiu din fruntea Serviciului, liderul democrat declarand doar ca este vorba de ''o decizie responsabila''.
REACTII LA CALD
Doru DRAGOMIR, sef Departament Servicii Secrete:
''O demisie de onorare. Cel putin asa o vad eu. La nivelul functiei pe care Claudiu Saftoiu a ocupat-o pana azi la pranz, asemenea greseli nu se fac. Este interesant de aflat daca demisia a venit din propria initiativa a fostului director SIE sau in urma discutiei pe care Claudiu Saftoiu a avut-o cu Traian Basescu. Nu este exclus ca seful statului sa-i fi dat de inteles lui Saftoiu ca ar fi mai bine sa plece de la SIE. Oricum, mandatul lui Saftoiu la SIE nu a durat decat 5 luni si 15 zile, cel mai scurt din istoria acestui serviciu de informatii.
Pe fondul crizei politice, astept cu interes nominalizarea pe care seful statului o va face pentru postul de director al SIE. Probabil ca Traian Basescu ne va surprinde din nou cu persoana care ii va succede lui Claudiu Saftoiu la conducerea SIE, asa cum a facut si cu nominalizarea lui George Maior la SRI.
Pana atunci, spionii din padure de la Otopeni vor fi condusi de generalii Vasilica Sarca si Silviu Predoiu''.
Adrian ENCULESCU  
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Saftoiu   de cosor ion
Claudiu, da se poate ? de ce te-ai suparat asa tare ?   de ionion
Prima victorie a comisiei Voiculescu - urmeaza preaiubitul !   de Raquel
A r h i v a
Stirile zilei 2007-03-21
 16:00 
Dialogul surzilor la Cotroceni  2007-03-19
1 comentariu
 16:00 
Ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, ar putea fi urmarit penal  2007-03-19
 Top afisari / comentarii 
 Calvarul cetateniei romane pentru moldoveni (5388 afisari)
 Al doilea guvern Tariceanu (3952 afisari)
 Spaga pentru Berceanu (3752 afisari)
 "Trebuie sa ne pregatim pentru un terorism inimaginabil" (3098 afisari)
 Politia romana ne minte (2222 afisari)
 Procedura de demitere a presedintelui a fost simplificata (362 afisari)
 ULTIMA ORA: Comisia Voiculescu cere suspendarea presedintelui Traian Basescu (151 afisari)
 Lumile virtuale valoreaza peste un miliard de dolari (114 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00916 sec.